Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Hergebruik materialen tuin

Hergebruik (bouw) materialen in je tuin

Veel mensen kennen het wel. Zo’n hoekje in de tuin met wat oude dakpannen, een paar overgebleven tegels, een enkele gebroken baksteen en anderhalve opsluitband. Zonde om weg te gooien: “Het kan altijd nog eens van pas komen,” horen wij vele van u denken. Nu is de tijd aangebroken om daar ook daadwerkelijk iets mee te doen. Komt die oude rommel toch nog van pas!hergebruik-materialen-tuin

Oude materialen zijn vaak veel verrassender

Leveranciers voor harde materialen bieden een ruime keuze aan opsluitbanden, stapelstenen en kant-en-klaar te stapelen muurtjes. Met restmaterialen wordt een heel ander en milieuvriendelijkerresultaat bereikt.
Gebruik diverse materialen door elkaar, laat ruimtes open om een plant in te planten of waar insecten of bijv.salamandertjes in kunnen schuilen en probeer te wisselen in hoogtes, laat de tijd voor de finishing touch zorgen. Een zeer voordelige manier om iets te creëren wat niemand anders heeft.

Stoeptegels kunnen heel lelijk zijn. Een stenenknipper kan wonderen verrichten. Door tegels te halveren met een stenenknipper, ontstaat er een mooie breuklijn, waardoor de structuur van een tegel zichtbaar wordt. Dit geldt ook voor stenen en klinkers, hoewel deze ook goed met een klap van een hamer kunnen worden gebroken. Stapel een muurtje altijd iets hellend tegen het hoogteverschil aan, zodat deze niet kan omvallen. Eventueel kunnen brokken worden gelijmd of gemetseld. Goeie tip: meng wat pigment van een gewenste kleur door het cement voor een heel ander effect, te verkrijgen bij de betere bouwmarkt of doe-het-zelfzaak.

Kostprijs: afhankelijk van de rommelhoek in uw tuin! Enhousiast over het hergebruik van materialen of een duurzame tuin neem eens contact op met hoveniersbedrijf  ‘De Twee Heren’ in Grootebroek die weten er alles van.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De ecokathedraal van Louis le Roy in Mildam (https://www.ecokathedraal.nl/nl/) is hier een prachtig voorbeeld van. De foto’s zijn al prachtig, en ter plekke komt het nog beter uit. Zeker de moeite waard.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.