Je hebt het ongetwijfeld gehoord, en misschien ook al wel gemerkt: de energieprijzen zijn hoger dan ooit. Hierdoor is je termijnbedrag misschien te laag geworden om de kosten op te vangen. Je kan hem zelf aanpassen, maar is dat verstandig om te doen? Energie-expert Joris Kerkhof van vastelastenplatform Independer legt het uit.
Wat is het termijnbedrag?
Je betaalt elke maand een vast bedrag voor je energie aan je leverancier. Dit is het termijnbedrag, ook wel voorschotbedrag genoemd. Je leverancier berekent dit bedrag op basis van het verbruik in de woning van de afgelopen drie jaar.
Je termijnbedrag is gebaseerd op je gemiddelde verbruik: in de winter verbruik je over het algemeen immers meer dan in de zomer. Doordat je een maandelijks gemiddelde betaalt, kom je niet in de winter voor hoge kosten te staan. Het is fijner als je vooraf weet waar je aan toe bent. Als bij de jaarafrekening blijkt dat je teveel hebt betaald krijg je geld terug van je leverancier. Maar: als je te weinig hebt betaald, doordat je meer energie hebt verbruikt dan verwacht op basis van het termijnbedrag, moet je bij de jaarafrekening het verschil bijbetalen.
Wat bepaalt de hoogte van het termijnbedrag?
Hoeveel je maandelijks betaalt, hangt van een aantal factoren af. Tijdens een strenge winter stook je in de regel meer en verbruik je dus ook meer energie. Dan kan het gebeuren dat je maandbedrag te laag is, waardoor je bij de jaarafrekening bij moet betalen. Bij een milde winter geldt juist het tegenovergestelde en betaal je misschien te veel. Dan krijg je aan het eind van het jaar geld terug.
Je huishouden
Meer mensen in huis betekent meestal meer verbruik. Je voorschotbedrag moet dan misschien wel omhoog zodat je niet hoeft bij te betalen. Woon je alleen of met zijn tweeën? Dan is je verbruik over het algemeen lager en kan je maandtarief misschien juist wel omlaag.
Je woning verduurzamen
Een duurzame woning heeft over het algemeen een lager verbruik. Voorbeelden van verduurzaming zijn isolatie, zonnepanelen, en warmtepompen. Als je duurzame energie opwekt en zo minder verbruikt, kan je maandelijkse voorschot misschien wel omlaag. Zeker nu de gasprijs zo hoog is, zijn woningen die minder op gas en meer op elektriciteit leunen relatief ‘goedkoop’ uit.
Lees hier ook: Wanneer kun je het beste van het gas af?
Doe je er goed aan om je termijnbedrag aan te passen?
Op 1 juli zijn de variabele tarieven omhoog gegaan, maar de btw op energie juist verlaagd. Het is daarom verstandig om te kijken of je voorschotbedrag nog hoog genoeg is om de kosten te dekken. Schrik je van de enorme prijsstijging, dan kun je eventueel nog energie vergelijken om te kijken of er betere aanbiedingen zijn van andere leveranciers. Juich alleen niet te vroeg: het aanbod is nu helaas beperkt.
Het kan ook zijn dat je leverancier het maandtarief al automatisch heeft aangepast. Dan hoef je misschien wel niets te doen. Je kan er ook voor kiezen om het voorschotbedrag niet te veranderen. Dan zie je bij de jaarafrekening of je te veel of te weinig hebt betaald, en dus ook of je bij moet betalen of geld terugkrijgt. Houd er dus wel rekening mee dat de jaarafrekening flink kan oplopen als je ervoor kiest het voorschotbedrag hetzelfde te houden.