hre-ketelDat je voor de laatste nieuwtjes over de HRE ketel op Duurzaam Thuis moet zijn dat is bij vele bekend. Een veel gelezen artikel is: Begin je eigen Energiecentrale, de HRE ketel komt eraan! Dit weekend publiceerde het Brabants Dagblad in hun bijlage een interessant artikel over de HRE ketel. Leuk is om te zien dat Duurzaam Thuis  gebruikt is als bron. Hieronder kun je het artikel lezen:

Met een grootse reclamecampagne kondigde Essent de komst van de nieuwe CV-ketel ruim een jaar geleden aan: met de hre-ketel kun je energie opwekken terwijl je warm water gebruikt of de verwarming aanzet. Dankzij een letterlijk eeuwenoude vinding kan dat een besparing  van twintig procent op je energierekening opleveren

Essent was begin vorig jaar rijkelijk vroeg met de aankondiging van de HRE-ketel. Testfases worden nu pas afgerond, de ketels zijn duur en de keuze is beperkt. Nog wel. Wie de techniek van de nieuwste cv ketels bekijkt, vraagt zich af waarom er niemand eerder op het idee is gekomen. De bekende verwarmingstechniek uit de normale hr ketel wordt namelijk gekoppeld aan die van een Stirlingmotor. Ooit ontwikkelt en bedacht door Robbert Stirling aan het begin van de negentiende eeuw om de stoommachine te vervangen.

Het principe van een Stirlingmotor is simpel. Gas dat wordt verwarmd, zet uit en wanneer het wordt gekoeld, krimpt het weer. Wanneer je dit in 1 cilinder doet, kun je een zuiger dankzij het drukverschil heen en weer laten bewegen. Het is deze motor die in de nieuwste ketels een dynamo aandrijft waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Dankzij deze toevoeging wordt de energie die wordt gebruikt om het huis te verwarmen veel efficiënter gebruikt. Uit de eerste testen met HRE ketels is gebleken dat besparingen van twintig procent op de energierekening mogelijk moeten zijn. Desondanks zijn de milieufanaten niet allemaal even enthousiast. Belangrijkste punt is dat een hre ketel (iets) meer gas gebruikt dan een normale hr ketel. Maar de optimisten die echt ver in de toekomst kijken werpen tegen dat ooit biogas ons aardgas gaat vervangen.

Overigens heeft dit allen niets te maken met de reden waarom een brede introductie van deze nieuwe ketels op zich laat wachten. Fabrikanten als Vaillant, Nefit en Remeha testen op dit moment voornamelijk de duurzaam- en betrouwbaarheid van de techniek. Dat onderzoek heeft simpelweg tijd nodig. Om diezelfde reden liet de Consumentenbond deze nieuwste ketels nog buiten de cv ketel test van 2009. Wel heeft bijvoorbeeld Remeha laten weten dat er geen noemenswaardige problemen zijn. De fabrikant hoopt in april de eerste exemplaren op de markt te hebben. Het is de verwachting dat alle grote merken dit jaar een hre ketel introduceren. Wie zolang niet wil wachten, zal moeten beginnen met het internet af te struinen en vooral: diep in de buidel moeten tasten. Zo heeft het Nieuw-Zeelandse Whispergen al langer een ketel op  de markt die ook in Nederland te verkrijgen is (via www.magicboiler.com). Kostprijs: maarliefst 9.995 Euro. De andere op dit moment beschikbare hre ketel is van Baxia. Dit bedrijf levert echter voornamelijk aan de vakman, waardoor het nagenoeg onmogelijk is een exacte prijs van het apparaat te verkrijgen: “prijs op aanvraag bij dealers”. Overigens is Baxia op dit moment wel de enige fabrikant die een hre ketel biedt waarmee de koper in aanmerking komt voor een subsidie van maximaal 4.000 euro. Dat de prijzen zo hoog zijn heeft alles te maken met de kinderschoenen waar de hre markt op dit moment nog in staat.

Fabrikanten zijn druk bezig productielijnen op te zetten. Dick Tommel, voorzitter van de Stichting Slim met Gas, verwacht dat de uiteindelijke prijs van een hre ketel zo’n 6.000 euro zal zijn. Met subsidie denkt hij uit te komen op een aanschafprijs van 4.500 euro.  GasTerra, die momenteel een proef in het oosten van het land uitvoert, denkt dat de prijs (inclusief subsidie) uiteindelijk zo’n 1.500 tot 2.000 euro hoger zal zijn dan die van een gewone hr ketel. De besparing op de energienota moet er uiteindelijk voor zorgen dat deze extra investering in 5 jaar wordt terugverdiend. Fabrikant Daalderop, die ook hoopt zijn ketel in 2010 te introduceren, denkt een goedkoperen variant te hebben ontwikkeld. Daalderop maakt als enige gebruik van zogenoemde ORC-techniek (een soort stoommachine) in plaats van een Stirling motor. Deze techniek wordt op grote schaal in de tuinbouw toegepast en is daardoor toegankelijker.

Hoe dan ook: het is verstandig nog even te wachten met de aanschaf van een hre ketel. De keuze is nog beperkt en hoe de subsidie regeling precies gaat werken, is ook nog niet helemaal duidelijk. Zo staat er bijvoorbeeld in de voorwaarden dat de subsidie alleen geldt voor huizen die na januari 2008 zijn opgeleverd. Het probleem met dit soort huizen is echter dat deze zo goed geïsoleerd zijn, dat een gemiddeld gezin met 800 kuub aan gas het hele jaar wel door kan komen. Dat terwijl juist bij hre ketels een gasgebruik van minimaal 1.600 kubieke meter nodig is om binnen een redelijke termijn de investering terug te verdienen. Een huishouden dat minder gas verstookt, wekt met zijn hre ketel te weinig elektriciteit op om het prijsverschil met een hr ketel te rechtvaardigen.

De branche zelf blijft onverminderd optimistisch. Tijdens een congres eind vorig jaar daagde Hans van der Vlist, secretaris-generaal van het Ministerie van VROM, ketelfabrikanten, energiebedrijven en woningcorporaties uit dagen de grootschalige introductie van de energiezuinige ketel mogelijk te maken. “Meer dan 100.000 hre ketels in de volgende kabinetsperiode moet haalbaar zijn”, aldus Van der Vlist. Hans Overdiep van GasTerra nam de uitdaging niet direct aan. “Maar het enthousiasme voor de nieuwe ketel is groot en de oorspronkelijke doelstelling van één miljoen hre ketels in 2020 is zeker haalbaar”, stelde Overdiep. Wel voegde jij eraan toe dat grootschalige introductie van de hre ketel zonder overheidsbemoeienis vooralsnog moeilijk is. Laten wij daar dan  maar op wachten.

Bron: Brabants Dagblad, bijlage Wonen