Isolatie subsidie

Door te investeren in isolatie bespaar je op de energierekening. Ook word je huis meer waard en help je het milieu. Wij gaan in dit artikel in op de belangrijkste isolatie subsidie 2019: ‘de subsidie energiebesparing eigen huis’. Er zijn daarnaast verschillende typen leningen.

 • Als je een onderdeel bent van een VVE is er een aparte subsidie die je via de site van de RvO kan aanvragen.
 • Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft een gunstige ‘Energiebespaarlening’. Deze is mede door de overheid opgezet en is bedoeld om je huis te verduurzamen. Als particulier kan je tegen 2,1% rente tot 50.000 euro lenen.
 • Gemeentes hebben soms nog extra subsidies. Dat verschilt per gemeente. Het is dus verstandig dat even na te vragen. Op de energiesubsidiewijzer vind je een overzicht van de belangrijkste subsidies.

Subsidie energiebesparing eigen huis

De belangrijkste isolatie subsidie is de ‘Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner’. Je kunt de subsidie aanvragen op de website van rvo.nl. De totale beschikbare middelen zijn 84 miljoen en de regeling loopt tot en met 31 december 2020. Daarna zal de subsidie in een andere vorm verder gaan. De hoeveelheid subsidie die je krijgt verschilt per type woning. Om je toch een indicatie te geven. Als je bij een gemiddeld rijtjeshuis een schuin dak isoleert voor 4100 euro, krijg je 1200 euro aan subsidie. Als je voor 800 euro je spouwmuur isoleert, krijg je 200 euro subsidie. Bekijk de rekentool van de RvO om te zien wat voor jouw situatie geld. Je krijgt maximaal 10.000 euro subsidie. Er is ook nog een mogelijkheid tot 15.000 als je nog extra zeer energiezuinige maatregelen neemt. Zie ook het onderstaande filmpje van de RvO voor toelichting.

Voorwaarden subsidie

Je krijgt subsidie onder de volgende voorwaarden:

 • Je neemt minimaal 2 isolatiemaatregelen. Hoe meer maatregelen, hoe hoger je subsidie. De maatregelen die worden gesubsidieerd zijn het isoleren van;
  • muren
  • het dak
  • van vloer of bodem
  • Het nemen van Hoogrendementsglas
 • Maatregelen zijn uitgevoerd vanaf 15 augustus 2019 en zijn afgerond bij de aanvraag.
 • Je bent eigenaar van een bestaande woning en je woont er/gaat er wonen
 • Je moet minimaal een bepaald oppervlakte isoleren. Als je een heel dak of een hele muur etc. laat isoleren voldoe je al.
 • Je krijgt de subsidie maar 1 keer. Dus je kan beter alles in 1 klap doen.
 • De maatregelen voldoen aan de vereiste en geldende isolatiewaarden
 • Aanbouw, bijgebouw of ingrijpende verbouwingen zijn niet subsidiabel.
 • Maatregelen zijn uitgevoerd door een bij de KvK ingeschreven bedrijf. Je moet bij deze aanvraag ook enkele bewijzen indienen (factuur e.d.). Zo laat je zien dat het werk echt is uitgevoerd.

Isolatiewaarden en oppervlakte-eisen

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moeten de isolatiemaatregelen aan verschillende eisen voldoen. Hieronder ziet u per maatregel wat de eisen zijn en hoeveel subsidie u kunt krijgen.

Eisen en subsidiebedragen energiebesparende isolatiemaatregelen

Isolatiemaatregel Minimale isolatiewaarde Minimale oppervlakte* in m2
Etagewoning
Subsidie per m2
Spouwmuurisolatie Rd ≥ 1,1 13 € 5
Gevelisolatie (binnen of buiten) Rd ≥ 3,5 13 € 25
Dakisolatie Rd ≥ 3,5 Minimaal 70% van de gehele oppervlakte € 20
Zolder-/vlieringisolatie Rd ≥ 3,5 Minimaal 70% van de gehele oppervlakte € 5
Vloerisolatie Rd ≥ 3,5 Minimaal 70% van de gehele oppervlakte € 7
Bodemisolatie (eventueel in combinatie met vloer) Rd ≥ 3,5 Minimaal 70% van de gehele oppervlakte € 4
HR++ glas U ≤ 1,2 8 € 35
Triple-glas** in combinatie met isolerend kozijn U ≤ 0,7 (triple-glas)
U ≤ 1,5 (kozijn)
8 € 100
Panelen in combinatie met HR++ glas U ≤ 1.2 8 € 15
Panelen in combinatie met triple-glas** en met isolerend kozijn U ≤ 0,7 (paneel)
U ≤ 1,5 (kozijn)
8 € 75

Bron: Rvo.nl

Bij werkspot zijn meer dan 7000 bedrijven aangesloten en kan je op basis van beoordelingen zien welk bedrijf voor jou het meest geschikt is. Vraag vrijblijvend en zonder verdere verplichtingen enkele offertes aan. Zo weet je wat je kunt verwachten aan kosten, voordat je besluit verder te gaan.

Gerelateerde artikelen

Zolder Isolatie

Zolder isoleren

Je zolder isoleren heeft vele voordelen. Het bespaart kosten, CO2 en geeft je huis een aangenamere temperatuur. Lees hier meer over zolder isoleren.

Lees verder
Insulation
Duurzaam wonen

Huis isoleren

Je huis isoleren is een eerste stap om je energieverbruik flink te reduceren. Overzicht isolatie mogelijkheden en subsidie overzicht.

Lees verder

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De overheid heeft met sommige maatregelen het paard achter de wagen gespannen. Namelijk de verplichting tot het nemen van twee energie besparende maatregelen. Waarom? Sommige maatregelen zijn nogal prijzig. Een dit jaar laten doen en de volgende twee jaar staat dan in de budgetplaniing. Maar dan kom je voor beiden niet in aanmerking voor de subsidie.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.