We zijn in de Westerse maatschappij gewend om voeding kant-en-klaar in de schappen te vinden. Onze kinderen denken allicht dat melk uit een pak komt in plaats van van de koe. Dat is een sterk voorbeeld, maar weten wij als consument nog wel wat er met onze voeding is gebeurd voor het in de schappen kwam?
Waar komt het vandaan, wat is er aan toegevoegd om het langer houtbaar te maken, het een betere kleur te geven? Eigenlijk blijft de hamvraag: krijgen we met onze voeding wel binnen wat nodig is om gezond te kunnen blijven en welke extra’s krijgen we ‘per ongeluk’ binnen?
Er is een enorm aanbod, we leven in een werelddeel waar er een groot overvloed aan voeding is. Een luxe waar we ons best bewust van mogen zijn! Supermarkten staan vol, de ‘keuze is reuze’ wordt ons verteld. En daar ligt juist een goed punt: de keuze. Zijn we ons bewust van wat we zelf eten én wat we onze kinderen te eten geven? Kiezen we bewust en lezen we de etiketten? De meesten van ons zullen daar niet de tijd voor nemen. En als we etiketten lezen snappen we vaak de helft van de informatie die erop staat niet. Waar moet je als consument aan denken als je gezonde voeding in huis wilt halen?
Door het enorme overschot aan voeding worden we steeds lakser met het gebruik ervan. We gooien enorme hoeveelheden voeding weg! Een enorme verspilling waar we ons best bewust van mogen zijn. Niet alleen vanuit ideëel oogpunt, maar ook als we denken vanuit onze eigen portemonnee. Het is mogelijk om veel zorgvuldiger met voeding om te gaan en te zorgen dat je wat je in huis hebt ook daadwerkelijk gebruikt. Leer de waarde van voeding opnieuw kennen en geef dit vooral ook door aan je kinderen. We leven in welvaart, maar dat betekent niet dat we onverantwoordelijk hoeven te zijn. Wat is er mogelijk om beter met onze wereld én ons geld om te gaan? Het is een kwestie van het veranderen van gedrag en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Neem er alleen even de tijd voor, want het is het waard.
Artikelen
Het verschil in CO2 uitstoot tussen de productie van soja en vlees
Minder vlees eten of helemaal vegan gaan is niet alleen beter voor de dieren, maar ook voor klimaat en milieu. Maar hoe ziet de productie…
Consuminderen – wat is dat eigenlijk?
Consuminderen staat heel simpel gezegd voor minder consumeren en heeft sinds het begin van de 21e eeuw aan bekendheid gewonnen. Het is een tegenbeweging als…
Koken met azijn
Koken vind ik heerlijk om te doen. Of het nou om echt iets speciaals neer te zetten en een spannend recept te volgen, een ‘gewoon’…
Win 2 kaartjes voor de film Well Fed over GMO voedsel
Genetisch gemodificeerd voedsel: een vloek of een zegen? Wetenschapsjournalist en moleculair bioloog Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd zochten een antwoord op bovenstaande vraag….
Vegetarische lunch tips
Net vegetariër geworden? Wil je lekker kunnen lunchen? Dan zijn hier een paar lunch tips voor een gezonde en afwisselende lunch. Vega recepten bedenken kan…
Weet wat je eet, hoe giftig is plastic? Alle plastic codes op een rij.
We gebruiken enorm veel plastic in ons dagelijkse leven. Bijna al ons voedsel wordt verpakt in plastic. Vervolgens verwerken wij dit weer met allerlei plastic…
Doe meer met citroenschillen
Als we verkouden waren, griep of keelpijn hadden, dan maakte moeder altijd een citroendrankje voor ons. Sap van 1 of 2 citroenen in een mok,…
7 redenen om te kiezen voor Glas
Jij hebt vast ook een heel berg plastic bakjes en schalen in de kasten. Net als wij. Maar we hebben besloten om deze te vervangen….
Duurzaam overblijven op school
De kinderen gaan al weer naar school of het is binnenkort zo ver. Een goed moment om even stil te staan bij de lunchpakketten die…