Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Openhaard verwarming

Is er een duurzaam alternatief van de gashaard?

Het klimaatakkoord zorgt ervoor dat Nederland van het gas afgaat. En de rook van de ouderwetse open haard lijkt voor veel mensen ook ongezond. Is er een duurzaam alternatief van die gezellig hout of gashaard?

Is een elektrische haard een duurzaam product? 

De gashaard en de ouderwetse open haard  staan niet bekend als duurzame producten. En dat komt door het gasverbruik en de uitstoot van fijnstof. Maar zijn er <alternatieven die wel duurzaam zijn en eenzelfde goede sfeer geven? Een veel gehoord alternatief is de elektrische haard. De elektrische haard stond in het verleden bekend als een nephaard door het lelijke vuurbeeld. Deze is de laatste tijd drastisch veranderd en het elektrische vuur is nauwelijks van echt te onderscheiden. Er zijn zelfs merken die echte houtblokken, met de hand verschroeid en verkoold, in hun elektrische haarden zetten. Uiteraard worden de vlammen van de elektrische haard niet warm, ook nog eens kindvriendelijk dus.

Maar is een elektrische kachel duurzamer dan een gaskachel? In de huidige energiemix wordt stroom nog voor een groot deel opgewekt door fossiele brandstoffen als gas en kolen. Jij zet met een elektrische kachel die stroom weer om in warmte. Het is effectiever om gas direct om te zetten naar warmte en gewoon verwarming op gas te houden. Zelfs met zonnepanelen is het nog steeds niet voordelig om een elektrische haard te nemen voor je verwarming. Een groot deel van het jaar zal je energie moeten ontvangen van het net omdat je panelen (in de meeste gevallen) onvoldoende opleveren. Zowel het milieu als jouw kostenplaatje gaan er fors op achteruit met een elektrische haard als verwarming. Bij een elektrische kachel als hoofdverwarming is het rendement relatief laag in verhouding met het energieverbruik. Om een beeld te geven: als je een elektrische kachel gedurende een jaar 2 uur per dag aanzet, zijn de kosten ongeveer € 300,-. Teruggerekend kost een elektrische kachel daarmee ongeveer € 0,45 tot € 0,50 cent per uur! Daarmee is elektrische energie ruim 3 keer duurder dan verbrandingsenergie uit aardgas. Wel is het makkelijker om een elektrische haard aan en uit te zetten. Een houtkachel blijft aanstaan als je er even niet bent. Is een elektrische haard uiteindelijk duurzaam? Nee, voor zowel het milieu als voor het kostenplaatje kan je deze beter niet kopen. Zie ook dit artikel van de TU delft voor de achterliggende berekeningen van de kosten elektrische verwarming. We zouden de aankoop dus niet direct aanraden, maar een elektrische haard kan in sommige gevallen een aanvulling zijn.  

Mogelijkheden bij een elektrische haard

Een elektrische haard moet je vooral niet als een (belangrijke) vorm van verwarming gebruiken. Maar als een aanvullende lokale bron van warmte kan het een sfeervolle aanvulling zijn. Een hoek van je huis kan net wat mooier ogen en sfeervoller zijn. Een haard is een zichtbare bron van warmte, waardoor mensen daar eerder bij in de buurt gaan zitten. Een van de grootste problemen van verwarmen is tegenwoordig dat mensen hun gehele huis warm willen maken, terwijl vaak een deel genoeg is. Met een elektrische haard kan het voor jou makkelijker om dat warme hoekje van je huis te vinden. Daarnaast geld het sommetje dat we hierboven maakte vooral voor de huidige situatie. Als we straks naar een meer duurzame energiemix gaan, wordt een elektrische haard duurzamer dan een gashaard.

Qua inbouwgemak scoort een elektrische haard goed. Omdat de elektrische haard niet warm wordt en omdat een afvoerpijp overbodig is, zijn er talloze inbouwmogelijkheden. De haard kan overal in huis worden geplaatst, zelfs in het midden van de kamer. Hierdoor is het inbouwen van de elektrische haard gemakkelijk. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige cinewall met sfeerhaard. Een cinewall is een wandopstelling waar de televisie boven de haard hangt. Ook is een doorkijkhaard prachtig, hier worden twee ruimtes bij elkaar betrokken. Een doorkijkhaard geeft veel licht en ruimte.

Wil je meer weten over elektrische verwarming? Zie dan ook hier ons artikel over elektrisch verwarmen. 

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.