Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Hyperloop water besparen

Start je eigen waterzuiveringsinstallatie thuis

Milieuwinst
53,55 L water p.p.d
Kosten
3000 euro
Terugverdientijd
35 jaar
Sluiten
Toelichting

Bij een huishouden van 5 personen bespaar je met Hydraloop 53,55*5*356 = 97.728,75 L of 97,72875 m3 water. Met een drinkwaterprijs van 0,87 euro/m3 bespaar je dus 85 euro per jaar. Gezien een Hydraloop 3000 euro kost, is de terugverdientijd 35 jaar in Nederland.

Dagelijks gebruiken wij gemiddeld zo’n 119 liter water per persoon. Hoe mooi zou het zijn om dit water zelf te recyclen met een waterzuiveringsinstallatie thuis? Om bijvoorbeeld de tuin mee te sproeien, je toilet door te spoelen of voor de wasmachine. De Nederlandse uitvinding de Hydraloop maakt het mogelijk om 45% van ons afvalwater te hergebruiken, waardoor je ook 45% minder hoeft af te nemen. De Hydraloop doet dit zonder chemicaliën en is daarom onderhoudsarm. Een ideale oplossing zonder comfortverlies, omdat je in principe je douche- en wasgedrag niet hoeft aan te passen en wel een steentje bijdraagt aan een meer duurzame wereld. In dit artikel lees je wat je moet weten voordat je een waterzuiveringsinstallatie gaat kopen.

1
Waterzuiveringsinstallatie kopen met miljoenen bubbeltjes

Het water in de Hydraloop wordt gereinigd door een combinatie van technieken. Eerst worden de grotere vuildeeltjes (denk aan haren en zeepresten), die komen bovendrijven of zijn gezonken, afgevoerd. Vervolgens worden er miljoenen kleine luchtbelletjes in het water geblazen waaraan de overgebleven vuildeeltjes blijven plakken om zich vervolgens te verplaatsen naar het wateroppervlak. Deze drijflaag wordt vervolgens ook weer naar de riolering afgevoerd. Na deze fase gaan micro-organismen de laatste vervuiling te lijf waardoor er kraakhelder water overblijft. In de laatste stap desinfecteert uv-licht het water en wordt het opgeslagen in de tank waarna het toilet, de tuin of de wasmachine kan worden voorzien van gerecycled water. Deze waterzuiveringsinstallatie thuis werkt dus in 6 stappen:

1
Bezinken
2
Opdrijven
3
Toevoegen lucht
4
Schuimfractionering
5
Biologische waterbehandeling
6
Desinfectie door uv-lucht
Hydraloop grijs water toilet wasmachine

2
Waterbesparing met waterzuiveringsinstallatie Hydraloop

De Hydraloop levert een huishouden een waterbesparing op van ongeveer 45%. Met een gemiddeld verbruik van 119 liter bespaar je per persoon gemiddeld 53,55 liter per dag. Per jaar kan een gezin met 4 personen bijna 80.000 liter water recyclen.

Net als een wasmachine of vaatwasser zou de Hydraloop een standaard apparaat in je huis moeten zijn. Met afmetingen van 185 x 80 x 34 is deze net zo groot als een koelkast. De Hydraloop is in principe overal te plaatsen van nieuwbouw tot renovatie. Bij bestaande bouw liggen de kosten wat hoger omdat er leidingwerk aangepast dient te worden.

Het model wat nu op de markt verkrijgbaar is, is 3.000 euro en geschikt voor een huishouden van 5 personen. Later volgt er nog een kleiner en een groter systeem. Terugverdientijd (zonder extra leidingwerk) ligt in Nederland rond de 35 jaar en dit heeft alles te maken met het feit dat ons water belachelijk goedkoop is. In België is de terugverdientijd met 5 jaar een stuk korter.

Hydraloop Introductie (Nederlands)
Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Interessant. Wanneer komen de kleinere modellen voor 1 a 2 persoons huishoudens?

Beste, 
wij wensen een woning + tuin aan te kopen te Frankrijk aan de Belgische grens. 
Deze woning wensen wij te verhuren als vakantiewoning.
Deze woning ligt langs een dubbele fietsweg en is ook enkel via deze weg te bereiken, is ook mobiel bereikbaar. 
Er wordt water gebruikt vanuit een natuurlijke bron in de tuin en er is geen stadswater aanwezig.
Daardoor moet er een eigen waterzuiveringsinstallatie voorzien worden en wensen daarover graag alle nodige uitleg we graag ook richtprijzen ontvangen voor betreffende installatie’ s a.u.b. 

Vriendelijke groeten
Geert 

Wij verkopen deze niet en bloggen alleen over kansrijke duurzame ontwikkelingen. Je kan contact opnemen met hydraloop en op hun site kijken: https://www.hydraloop.com

Het is een heel cool systeem. Ik vraag me af hoe dit zich verhoudt tot wat jullie elders schreven: “In Nederland is het vanwege de benodigde grondstoffen en energie om drinkwater deels te vervangen door een grijs watersysteem zowel financieel als milieutechnisch niet interessant. De aanleg van zo’n systeem is alleen aan te bevelen bij grotere nieuwbouw projecten waarbij meerdere woningen gebruik maken van het systeem.”
Geldt dat nu nog steeds, of was dat een conclusie van vóór de Hydraloop?

Goed punt Anke. Wij moeten ons artikel over duurzaam water weer updaten! De hydraloop maakt het wel interessant om water te hergebruiken. De techniek heet zich verder ontwikkeld en dit systeem is gewoon vrij effectief. Daarnaast is de verwachting ook dat met de toenemende droogte in de zomers in Nederland water ook kostbaarder wordt.

Dankjewel Bart. Ik probeer te onderzoeken wat een beter idee is; grijs water recyclen of watergebruik in douche (upfall showen zou jij dan zeggen:) en toilet (vacuüm bijvoorbeeld) terugbrengen in combinatie met regenwater opvangen. Weet jij of iemand ergens online daar al eens goed naar gekeken heeft?

Waterverbruik terugbrengen is (net als energieverbruik terugbrengen) altijd een goede basis. Daarna kan je altijd grijswater dat je nog gebruikt hergebruiken. Maar ik weet eerlijk gezegd ook niet zeker welk van de twee een beter idee is. Maar ook hierbij wel interessante vraag en zullen we op onze backlog zetten om een keer een artikel over te schrijven. Ik heb er ook even online naar gekeken en zag zo snel geen goed overzichtsartikel hierover, gaan we nog een keer beter naar kijken.

Er staat wel een foutje in je berekeningen. Je stelt dat er 85% van het drinkwater wordt hergebruikt, maar dat is incorrect. Gemiddeld NL verbruikt 120 liter per dag. Voor toilet en wasmachine is dat ongeveer 50 liter. De overige 70 liter blijft leidingwater. Dit is dus ongeveer 40% (afgerond). Het rendement van het systeem is 85%. Wat binnenkomt is water van de douche en wasmachine (ongeveer 65 liter) 85% hiervan is genoeg voor de 50 liter van de wasmachine en toilet.

Even beter onderzoeken volgende keer

Beste Jorrit,
Dank dat je ons scherp houdt! We hebben de tekst aangepast.
Met vriendelijke groet,
Bart

Volg ons op Facebook