Dagelijks gebruiken wij gemiddeld zo’n 137 liter water. Hoe mooi zou het zijn om dit water zelf te recyclen naar grijs water? Om bijvoorbeeld de tuin mee te sproeien, je toilet door te spoelen of voor de wasmachine. De Nederlandse uitvinding de Hydraloop maakt het mogelijk om 85% van ons afvalwater te hergebruiken. De Hydraloop doet dit zonder chemicaliën of filters en is daarom onderhoudsarm. Een ideale oplossing zonder comfortverlies, omdat je in principe je douche- en wasgedrag niet hoeft aan te passen en wel een steentje bijdraagt aan een meer duurzame wereld.

Grijs water installatie thuis

Water zuiveren door miljoenen bubbeltjes

Het water in de Hydraloop wordt gereinigd door een combinatie van technieken. Eerst worden de grotere vuildeeltjes (denk aan haren en zeepresten), die komen bovendrijven of zijn gezonken, afgevoerd. Vervolgens worden er miljoenen kleine luchtbelletjes in het water geblazen waaraan de overgebleven vuildeeltjes blijven plakken om zich vervolgens te verplaatsen naar het wateroppervlak. Deze drijflaag wordt vervolgens ook weer naar de riolering afgevoerd. Na deze fase gaan micro-organismen de laatste vervuiling te lijf waardoor er kraakhelder water overblijft. In de laatste stap desinfecteert uv-licht het water en wordt het opgeslagen in de tank waarna het toilet, de tuin of de wasmachine kan worden voorzien van gerecycled water. Waterzuivering in 6 stappen:

  • Bezinken
  • Opdrijven
  • Toevoegen lucht
  • Schuimfractionering
  • Biologische waterbehandeling
  • Desinfectie door uv-licht

Hydraloop voor grijs water gebruik voor toilet en wasmachine

Waterbesparing met hydraloop

De Hydraloop levert een huishouden een waterbesparing op van ongeveer 45%. Per persoon gebruik je gemiddeld 74 liter per dag in plaats van 137 liter omdat er 63 liter kan worden bespaard. Anders gezegd je gebruikt 137 liter, maar je neemt maar 74 liter leidingwater af. Per jaar kan een gezin met 4 personen 92.000 liter water recyclen.

Net als een wasmachine of vaatwasser zou de Hydraloop een standaard apparaat in je huis moeten zijn. Met afmetingen van 185 x 80 x 34 is deze net zo groot als een koelkast. De Hydraloop is in principe overal te plaatsen van nieuwbouw tot renovatie. Bij bestaande bouw liggen de kosten wat hoger omdat er leidingwerk aangepast dient te worden.

Wat is de terugverdientijd van het systeem?

Het model wat nu op de markt verkrijgbaar is, is 3.000 euro en geschikt voor een huishouden van 5 personen. Later volgt er nog een kleiner en een groter systeem. Terugverdientijd (zonder extra leidingwerk) ligt in Nederland rond de 10 jaar en dit heeft alles te maken met het feit dat ons water belachelijk goedkoop is. In België is de terugverdientijd met 5 jaar een stuk korter.