Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Klussen

Klussen in eigen huis op duurzame wijze

Wanneer je een beetje handig bent, kun je heel wat klussen thuis zelf oppakken. Dat is mooi, want het geeft je de mogelijkheid om volledige zeggenschap te houden over de gebruikte materialen en gereedschappen.

Daardoor ben je veel beter in staat om keuzes te maken die niet alleen goed zijn voor het eindresultaat, maar ook het milieu zo min mogelijk belasten. Sta er maar eens bij stil hoeveel er in woonhuizen wordt geklust. En wat hoeveel het scheelt als iedereen dat op duurzame en verantwoorde wijze doet. Daar werk je toch graag aan mee? Hieronder vind je een aantal waardevolle tips die je daarbij kunnen helpen. En heb je inspiratie nodig waaraan je duurzaam kan klussen? Zie ook dit overzicht van milieu centraal.

Denk goed na over de aanschaf van gereedschap

Met wat speurwerk op het internet kom je er al snel achter welke bedrijven het milieu hoog in het vaandel hebben staan. Let ook op de kwaliteit en op de mogelijkheid om reserveonderdelen te kunnen aanschaffen als reparatie nodig is. Een klein onderdeel vervangen is immers veel minder belastend voor het milieu dan nieuw gereedschap kopen. Zeker wanneer het elektrische apparaten betreft, speelt ook het stroomverbruik een rol. Alles bij elkaar valt er dus heel wat winst te behalen. Vraag je altijd eerst af of je een apparaat echt nodig hebt, voordat je het koopt. Misschien valt het binnen je vriendenkring te lenen of kun je het ergens voor een dag huren? Kopen is natuurlijk altijd beter om te vermijden. Via een platform als peerby kan je kijken of je in je buurt gereedschap kan lenen. Ga je toch zelf tot aanschaf over, verdiep je dan in de specificaties van het apparaat. Zo is bijvoorbeeld gereedschap van Festool gefabriceerd uit grondstoffen die zo veel mogelijk afkomstig zijn uit gecertificeerde bronnen en wordt door de fabrikant een minimum aan verpakkingsmateriaal gebruikt om zo duurzaam mogelijk te kunnen zijn.

Gebruikte materialen & keurmerken

Als je gaat klussen in huis, heb je materialen nodig, zoals hout, gipsplaat, verf, enzovoort. Wist je dat er heel wat producten tweedehands verkrijgbaar zijn? Bouwbedrijven houden vaak resten over van grote projecten. Dergelijke goederen worden vaak tegen dumpprijzen verhandeld. Op die manier help je mee het milieu te besparen, omdat er niets wordt verspild. En let op keurmerken bij de keuze van je materialen. FSC hout is bijvoorbeeld een duurzamere variant dan hout zonder keurmerk.

Bescherm jezelf

Materialen kunnen ook schadelijk zijn voor de omgeving. Zo komt bijvoorbeeld bij klussen in huis vaak veel stof vrij. Zagen, schuren, slijpen, het zijn niet de meest gezonde bezigheden voor de longen. Als stof te lang in de woning blijft hangen, kan dat gezondheidsklachten veroorzaken. Je kan mondkapjes gebruiken om jezelf te beschermen.  Ook goede afzuiging, zoals een Festool stofzuiger op de werkplek, lost dit op.

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.