Kunst of echt, welke kerstboom moet je hebben?

Geplaatst op 03 januari 2009 in Duurzaam wonen

Ik ben natuurlijk veel te laat met dit berichtje want de meeste bomen zijn reeds het huis uit en de ballen zijn weer veilig opgeborgen. Als duurzaamheidsfreak kreeg ik tijdens het haardvuur vaak de vraag of een kerstboom nou eigenlijk wel duurzaam is. Volgens mijn 10 regels voor duurzaam wonen natuurlijk niet helemaal. Een kerstboom wordt vaak eenmalig voor een korte periode gebruikt waardoor je in principe niet echt efficiënt met grondstoffen om gaat. Maar dit is wat mij betreft onvoldoende reden om volgend jaar geen kerstboom op te tuigen. De traditie, de gezelligheid en de geur van groen in je huis die wil je niet missen. Daarnaast worden onder de kerstboom vaak de goede voornemens bedacht voor het nieuwe jaar. En als daar een meer duurzamere lifestyle deel van uit maakt dan sla je volgens mij twee vliegen in één klap. Hierbij toch enkele duurzame kerstboom wijsheden:

  • Wie een tuin heeft is in het voordeel: dan kun je de kerstboom na de feesten zelf terugplanten.
  • Hebt u geen tuin, dan kunt de verkoper vragen naar een exemplaar met een grote kluit en informeert u naar de mogelijkheden om de boom achteraf terug te bezorgen.
  • Neem zeker geen kunst kerstboom de productie en transport kost vijf keer zoveel energie als die van een lokaal gekweekte kerstboom.
  • Koop een ‘levensboom’ die kun je het hele jaar versieren met leuke seizoensproducten. Deze heb ik dit jaar mijn zus kado gedaan:

De beste wensen!
Dirk

Reacties (6)
harry
07/01/09 • 18:14

in de fd gaaf stuk over kerstbomen en ethanol. 1 kerstboom is een dag rijden!

Murk Peutz.

21/01/09 • 11:58

Geen kunstkerstboom, maar als ik er meer dan 5 jaar mee doe is het op zich toch wel een goed idee? Moet je alleen nog bedenken wat je ermee doet als je hem niet meer wilt… Een kunstkerstboom van degradable plastic?

inge liekens
20/11/09 • 15:20

Dat vraag ik me nu ook af. Die 5x meer energie, hoe is die vergeleken: 1 kunststofboom met 1 echte boom? Want dat is volgens mij fout. Je zou de productie en het transport van 1 kunststofboom moeten vergelijken met de productie en transport van x-aantal echte bomen, want een kunststofboom en zeker een duurdere ; kwalitatievere kunststof gaat minstens 20 jaar mee.

En dan moet je ook rekening houden met mogelijkheden tot recyclage van de kunststofboom en anderzijds mogelijkheid dat de echte kerstboom in plaats van geplant op de brandstapel terechtkomt.

14/12/09 • 23:10

[…] Lees voor nog meer duurzame kerstboom tips ook: kunst of echt, welke Kerstboom moet je hebben […]

Roland
13/12/10 • 12:17

Duurzaamheid wordt niet alleen bepaald door de hoeveelheid uitgestoten CO2. Ook andere al dan niet schadelijke (grond)stoffen die tijdens de productie nodig zijn en/of vrijkomen moeten worden meegenomen in de Life Cycle Analysis (LCA) wil je iets kunnen zeggen over de duurzaamheid. Elektriciteit opwekken met een (bruin)kolencentrale bijvoorbeeld levert een onaangename hoeveelheid zwavel. Indien er duurzame energiebronnen (zoals bijvoorbeeld zon-, windenergie en/of biomassa) worden ingezet in plaats van fossiele brandstoffen (kolen, olie, gas etc.) bij de productie van een kunstboom verandert de (LCA) aanzienlijk ten gunste van een lagere CO2-uitstoot. Daarom ben ik benieuwd naar dat Australische onderzoek. Graag aangeven welk onderzoek u bedoelt.

Malvolio
25/11/12 • 08:49

Niet vergeten dat de levenscyclus van een kunstkerstboom niet stopt of gedaan is wanneer jij hem bij het vuil zet. Die levenscyclus loopt eigenlijk nog door, zelfs tot ná dat die (in stukjes) op The Great Pacific Garbage Patch terechtkomt. Veel mensen vergeten dat plastic gewoon blijft ‘doorleven’ (lees: niet vergaat), dus een niet-kunststof is IN ELK GEVAL & ALTIJD beter en meer duurzaam!

Duurzame groetjes,
Malvolio

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld