Laag BTW tarief 6% verbouwen en renovatie verlengd

NIEUWE REGELING 2013 ZIE UPDATE

We krijgen de laatste tijd veel vragen binnen over de verlaging van het BTW tarief voor verbouw en renovatie werkzaamheden van de woning. De subsidieregeling die is ingevoerd loopt binnenkort (1 juli 2011) af, maar er waren geruchten dat deze mogelijk verlengd zou gaan worden tot 1 oktober dit jaar. We hebben het uitgezocht en kunnen melden dat er géén verlenging zal komen. Wel is er door staatssecretaris Weekers van Financiën een uitloopregeling ingesteld. Deze regeling is een versoepeling en geeft ondernemers en consumenten tot 1 oktober (ipv 1 juli) van dit jaar nog de tijd om van het lage btw-tarief van 6% gebruik te maken. Voorwaarde is daarbij dat de werkzaamheden voor verbouwing en renovatie wel voor 1 juli 2011 gestart moeten zijn.

 

Subsidie verbouwen

Door de subsidieregeling iets te versoepelen komt Weekers tegemoet aan een groot aantal belanghebbende partijen uit de bouwsector. De regeling die eind vorig jaar in het leven geroepen is als antwoord op de crisis blijkt namelijk zeer effectief te zijn voor de bouwsector. De verlaging werkt drempelverlagend voor consumenten die een een verbouwing of renovatie overwegen. Uit onderzoek is naar voor gekomen dat bij 20% van de mensen die afgelopen periode hun huis hebben laten verbouwen de BTW verlaging doorslaggevend is geweest voor de start van de werkzaamheden.

Voorwaarde verlenging laag BTW tarief

Voorwaarde voor de verlengde subsidieregeling is dat de werkzaamheden voor 1 juli moeten zijn begonnen en voor 1 oktober zijn afgerond. Uit de administratie van de ondernemer moet blijken dat de werkzaamheden daadwerkelijk zijn aangevangen vóór 1 juli van dit jaar. De administratie is daarbij doorslaggevend, want alleen een overeenkomst is onvoldoende. Je komt bij de belastingdienst dus niet weg met alleen een getekend document of een mondelinge afspraak. Werkzaamheden worden als afgerond gezien als de oplevering heeft plaatsgevonden en de opdrachtgever (consument) het werk heeft aanvaard. Dit blijkt uit het feit dat de opdrachtgever het werk heeft betaald. Daarnaast is een voorwaarde dat de woning ouder moet zijn dan twee jaar. Ga naar regeling BTW verlaging 6% voor verbouwing en renovatie

Laag BTW tarief stukadoor en schilder

De BTW verlaging voor verbouwing en renovatie moet niet verward worden met de BTW verlaging voor schilderswerkzaamheden en stukadoorswerkzaamheden. We krijgen hierover veel vragen. Deze subsidieregelingen staan namelijk los van elkaar. De verlaging van BTW voor stukadoors en schilders is in 2000 van start gegaan en loopt tot op heden gewoon door en heeft dus niets te maken met deze uitloopregeling. Zie ook regeling subsidie schilder en stukadoor.

Kabinet durft toekomst niet aan

Deze korte verlenging van de regeling is natuurlijk een doekje voor het bloeden. De stekker gaat eruit en kabinet geeft met dit korte termijn denken maar weer eens aan dat duurzaamheid en eigen verantwoordelijk geen prioriteit hebben. Zonde want deze regeling gaf juist mensen die hun eigen huis willen aanpassen aan de eisen voor de toekomst extra ruimte. Mensen die energie steken in hun eigen woonomgeving moet je koesteren, die zorgen voor verandering.

Het lijkt erop dat ons land nog verder achterop raakt als het gaat om duurzame ontwikkelingen. Ooit waren we een hightech land dat voorop liep waar het ging om technische ontwikkelingen in de bouw. Langzaam aan verdwijnen we naar de middenmoot. We kijken dan ook met grote jaloersheid naar de daadkracht en toekomstvisie van onze buren in Duitsland. Lees ook Duitsland toont de weg

De BTW-verlaging is een regeling van het ministerie van Financiën. Mochten er nog vragen zijn over deze subsidieregeling dan kun je terecht op de site van de Belastingdienst. Of neem contact op met de Belasting Telefoon: 0800-0543. Deze is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

NIEUWE REGELING 2013 ZIE UPDATE

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

L.S. de huidige uitloopregeling is zeer verwarrend. zeker als je met verschillende opdrachtgevers werkt. Nu blijkt mij, althans na bestudering van uw voorbeelden, dat terwijl ik met de renovatie van mijn woning uit 1973 ik geen recht meer zou hebben op de uitloopregeling, omdat mijn aannemer geen tijd meer had na het uitbouwen van mijn woning aan de voorzijde om de achterzijde uit te bouwen. Ook de aanbesteding van de tegelvloer en vloerverwarming vallen onder het hogere tarief, terwijl het eitelijk 1 verbouwing betreft, die voor 1 oktober klaar zal zijn volgend de planning! grag zo spoedig mogelijk uw reactie, met vriendelijke groet, Rien Meijer

1
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.