zonnepanelen-leasenDat het landelijk beleid voor zonne-energie aan alle kanten rammelt is bekend. Het ontbreekt aan visie en vastberadenheid om veranderingen in gang te zetten. Dat de subsidie in één dag overtekend is geeft aan dat iedereen voorruit wil, behalve onze minister. Het is interessant om te zien dat een aantal lokale overheden niet gaan zitten wachten en zelf met beleid en initiatieven komen. Zo kwam ik laatst weer een geweldig idee tegen van de Gemeente Lochem. Deze gemeente wil alle inwoners de mogelijkheid bieden om zonnepanelen te leasen. Wie zelf geen zonnepanelen kan aanbrengen op het dak, kan panelen leasen die geplaatst worden op gebouwen van de gemeenten. De belangstelling van de bewoners is nu al overweldigend.

Leasen zonnepanelen

Door gebruik te maken van een lease constructie kunnen inwoners na enkele jaren eigenaar worden van hun zonnepaneel.  Ze betalen daarvoor circa 75 euro per maand gedurende vijftien jaar, maar daar staat tegenover dat ze hun eigen ‘gratis’ energie opwekken. Of dat voldoende is voor het hele huishouden, is nog niet helemaal duidelijk. ‘Uitgangspunt is dat inwoners per saldo goedkoper uit zijn’, zegt wethouder De la Court.

Testen 
lease constructie zonnepanelen

Lochem gaat de komende maanden eerst zonnepanelen plaatsen op de gemeentelijke daken. Voordat inwoners bij het project worden betrokken zal eerst de financiële en juridische constructie goed worden getest.  Partners in het project ‘Zonne-energie voor iedereen’ zijn energieleverancier Greenchoice, het bedrijf Pfixx (leverancier van de zonnepanelen) en de coöperatieve vereniging Zoneco. Het streven is om binnen vier tot vijf jaar vijfduizend (van in totaal dertienduizend) Lochemse huishoudens van zonnepanelen te voorzien. Lees ook subsidie zonnepanelen