Eigen energiecentrale met subsidie op zonnepanelen

sunpowerGlanzende zonnepanelen op mijn eigen dak. Mijn ultieme wens als het om duurzaam wonen gaat. Ik denk dat vele ‘duurzamen’ dit gevoel met mij delen. Of in ieder geval kunnen meevoelen. Waarom? Ik ben geneigd te zeggen dat het in hoofdzaak emotie is, de ratio volgt op afstand. Volgens mijn psychologie van de koude grond heeft het te maken met de droom van het selfsupporting zijn. Sluit je ogen en vul het in: Een boerderijtje met een grote moestuin, een ren met kippen en een haan, en vooruit, vier heel lieve scharrelvarkens die wroeten in de modder. Zonnepanelen zijn mijn poldervariant op deze droom, passend in een land met veel rijtjeshuizen en weinig ruimte.

Subsidie zonnepanelen

De realistische kant van de medaille is dat ratio natuurlijk wel een grote rol speelt. Voordat je een beter milieu bij je zelf laat beginnen, zul je uitgebreid onderzoek moeten doen en heel veel rekenen, want goedkoop is het nog steeds niet. En zo kom je terecht in de schimmige wereld van next generation panelen, kilowatturen en terugverdientijd. Het mooie is dat die wereld in beweging is. Sinds 1 april is een nieuwe subsidieregeling voor particulieren van kracht: de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE).

Iets minder mooi is dat je over flink wat doorzettingskracht moet beschikken om er gebruik van te maken. En de bereidheid om een deel van de subsidie al weer kwijt te zijn aan administratieve rompslomp. Een zeker financieel risico zul je altijd voor lief moeten nemen en de meeste rekenmodellen komen niet lager dan een terugverdientijd van 15 jaar! Zonnepanelen lijken daarmee nog niet voor iedereen weggelegd te zijn.

De verwachting is dat zonnepanelen over enkele jaren meer energie zullen opleveren goedkoper zullen zijn in aanschaf. Daarnaast verwacht ik dat er gewerkt wordt aan een betere subsidieregeling. Pas dan kunnen ze echt concurreren met de vervuilende stroom uit het stopcontact en leveren ze ook in de portemonnee echt wat op. Maar ik verwacht ze de komende jaren steeds meer te zien, en wie weet straks ook op mijn eigen dak.

Relevante informatie vind je op:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Herberg PV – website Berend Wagenvoort met interessante informatie/berekeningen

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.