Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Bij bloemen

Nationale Zaaidag op 22 april! Doe mee!

Op woensdag 22 april is het Nationale Zaaidag! Een ware zaaicampagne, bedoeld als voedselbank voor de bij! Doe mee!

Bij bloemen

Zaai voor de bij!

Voedselbank voor de bij? Ja, want bijen vinden steeds minder makkelijk voedsel in ons huidige natuurlandschap en daardoor gaat het niet goed met de biodiversiteit van Nederland. Waarom is dat erg, vraag je je misschien af. Nou, als de bij minder voedsel vindt, zal zij geen andere bloemen of gewassen bestuiven en dat heeft invloed op hoeveel er nieuw leven er groeit in de natuur. Bijen leveren een grote bijdrage aan onze samenleving, zij zijn verantwoordelijk voor meer dan 75% (!) van de bestuiving van alle gewassen.

Bestuiving, hoe zit dat ook alweer?

Bij

Insecten vliegen van bloem naar bloem en halen daar nectar uit, wat voor hen dient als energiebron. Bijen verzamelen ook nectar, waar zij vervolgens honing van maken, maar nog belangrijker is dat zij tegelijkertijd stuifmeel verzamelen. Stuifmeel dient als voedsel voor hun larven, maar tijdens hun bezoekjes aan andere bloemen en planten laten zij kleine beetjes stuifmeel achter. Dit heet bestuiven en zorgt voor de voortplanting van die bloemen. Kijk maar eens naar de bloemen in je tuin of in de natuur. Deze zijn daar allemaal van afhankelijk. Een heel ecosysteem van insecten zorgt er op die manier voor dat onze aarde zo mooi is. Overigens gaat het hier ook over fruit en groente. De bestuiving draagt eraan bij dat wij als mensen kunnen genieten van een diversiteit aan voedsel. Denk aan courgettes, paprika’s, appels, bessen, frambozen en nog veel meer! Zonder bestuiving zou ons winkelmandje dus akelig leeg blijven.

Nationale Zaaidag: een kleine handeling met grote impact

De bewustwording van deze biodiversiteit is ondanks de huidige crisis heel relevant. We zitten allemaal thuis en dus is het juist nu tijd om in actie te komen. De Nationale Zaaidag is een initiatief van the Pollinators en wij van Duurzaam Thuis steunen deze actie van harte! The Pollinators vormen een groeiende community van burgers, bedrijven en instellingen die bestuivers en biodiversiteit belangrijk vinden. Al bijna 15.000 mensen hebben zich bij de community aangesloten en maken zich hard voor een betere biodiversiteit in Nederland.

Zaaidag

Hoe je kan helpen

Om de bijen een steuntje in de rug te geven hebben the Pollinators sinds 2017 ruim 1.000 Voedselbanken voor Bijen bevoorraad met biologisch bloemzaad. Vanaf 15 april 2020 kan iedereen in Nederland bij zo’n Voedselbank voor Bijen een zakje biologisch bloemzaad ophalen en thuis in de tuin of op het balkon uitstrooien. Alle afhaalpunten zijn online te vinden op deze kaart. Te kort dag? Geen probleem want de zaden blijven tot en met juni goed!

Wij doen in ieder geval mee! Jij ook?

Hier kun je meer informatie vinden over de Nationale Zaaidag. Wil je zelf nog meer doen, dan kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig een insectenhotel maken en in je tuin zetten.

 

Maarten Drukker

Maarten Drukker

Expertise: Energie,Huishouden
Maarten schrijft over het hergebruiken van producten, consuminderen en het handig gebruik maken van duurzame huishoudmiddelen. Daarnaast weet hij veel van duurzame energie.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.