7.0
Reviewscore

Voors

  • Mooi apparaat, leuke gadget
  • Bespaar op je energie
  • Innovatief

Tegens

  • Niet goedkoop
Impact verduurzaming
7
Prijs
5
Snel geregeld
6

De thermostaat voor de verwarming, de meeste mensen blijven er het liefst zoveel mogelijk vanaf. De Nest is niet goedkoop maar als daardoor je energierekening weer iets daalt toch het overwegen waard. De Nest heeft een prijs van rond de 200 euro. Het is vooral een ingewikkeld apparaatje dat je liever niet ontregelt. Dat is eigenlijk jammer want een goed ingeregelde thermostaat kan je een hoop energie besparen. De meeste moderne thermostaten bij de Nederlandse huishoudens zijn niet optimaal ingesteld en dat kost gas, geld en belast onnodig het milieu.

Test van de Nest Thermostaat wat zijn onze ervaringen.

Dat de thermostaat slimmer en handiger moet worden daar zijn veel fabrikanten wel achter. De markt wordt gebombardeerd met allerlei apparaten die jouw leven handiger zouden moeten maken. Maar eenmaal aangeschaft, verdrink je toch weer in de handleiding. Ze moeten ALLES kunnen, maar niet bij jou thuis. Een goed voorbeeld is de Slimme Thermostaat waar Ruben onlangs een review over heeft geschreven. Gezien de vele reacties daarop een stap in de goede richting maar zou het nog handiger kunnen? Het antwoord komt misschien uit Amerika. Daar heeft Tony Fadell, de ontwerper van de iPod van Apple, de Nest gepresenteerd. Een mooie zelflerende thermostaat die super eenvoudig in gebruik moet zijn. Inmiddels is de Nest door Google overgenomen.

Nest Thermostaat zelflerend en mooi

De ex-ontwerper van Apple Fadell vond het onbegrijpelijk dat apparaten die het grootste gedeelte van onze energiebehoefte regelen vaak zo onhandig in gebruik zijn en daarnaast lelijk zijn om te zien. Een thermostaat is één van de meest gebruikte apparaten in huis dus een goede reden voor Fadell om de Nest thermostaat te ontwerpen. En mooi is hij geworden! Het design is duidelijk een product uit de Apple stallen. Ook het gebruiksgemak kent overeenkomsten met Apple producten. De Nest-thermostaat bestaat uit een ronde metalen behuizing en beschikt over een 1,75 inch lcd-scherm. Fadell claimt dat met de Nest thermostaat besparingen op de energierekening van 20 tot 30 procent haalbaar moeten zijn.

Hoe werkt de Nest Thermostaat

Net als de thermostaten van vroeger bedien je de Nest ook door te draaien aan het apparaat via een clickwheel wat we al kennen van de iPod. Het innovatieve is vervolgens dat de thermostaat onthoudt wanneer je dat doet en vervolgens met allerlei ingewikkelde algoritmen een patroon gaat herkennen. Na een periode weet de Nest vervolgens precies wanneer jij opstaat en thuiskomt. Volgens de maker blijft hij vervolgens doorleren. Slaap je een keertje uit of kom je later thuis dan normaal, dan kan de Nest zich door middel van een bewegingssensor corrigeren. Want naast patronen houdt de thermostaat ook rekening met de aanwezigheid van mensen in huis. Maar de Nest thermostaat gaat nog verder hij beloont bewoners met een groen blaadje op het beeldscherm voor energiebesparend en duurzaam gedrag. Kan het nog slimmer? Jazeker? De thermostaat beschikt ook nog over een wifi verbinding. Waardoor het mogelijk is om op afstand je thermostaat thuis aan te zetten. Handig bijvoorbeeld als je vertrekt van je werk op weg naar huis. En natuurlijk is het op deze manier ook mogelijk om je thermostaat vanaf je bank via je telefoon te bedienen. Via je telefoon krijg je inzicht in de hoeveelheid verbruikte energie en krijg je vervolgens tips om het energiegebruik terug te dringen. Via wifi maakt de Nest thermostaat ook contact met het internet en checkt daar de plaatselijke weersomstandigheden. Deze informatie gebruikt hij vervolgens weer om de temperatuur in huis optimaal te kunnen regelen.  Zie hieronder een filmpje.