Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Nest thermostaat huis apple

  Review: Nest, de slimste thermostaat van Google?

  De thermostaat voor de verwarming, de meeste mensen blijven er het liefst zoveel mogelijk vanaf. De Nest is niet goedkoop maar als daardoor je energierekening weer iets daalt toch het overwegen waard. De Nest heeft een prijs van rond de 200 euro. Het is vooral een ingewikkeld apparaatje dat je liever niet ontregelt. Dat is eigenlijk jammer want een goed ingeregelde thermostaat kan je een hoop energie besparen. De meeste moderne thermostaten bij de Nederlandse huishoudens zijn niet optimaal ingesteld en dat kost gas, geld en belast onnodig het milieu.

  Test van de Nest Thermostaat wat zijn onze ervaringen.

  Dat de thermostaat slimmer en handiger moet worden daar zijn veel fabrikanten wel achter. De markt wordt gebombardeerd met allerlei apparaten die jouw leven handiger zouden moeten maken. Maar eenmaal aangeschaft, verdrink je toch weer in de handleiding. Ze moeten ALLES kunnen, maar niet bij jou thuis. Een goed voorbeeld is de Slimme Thermostaat waar Ruben onlangs een review over heeft geschreven. Gezien de vele reacties daarop een stap in de goede richting maar zou het nog handiger kunnen? Het antwoord komt misschien uit Amerika. Daar heeft Tony Fadell, de ontwerper van de iPod van Apple, de Nest gepresenteerd. Een mooie zelflerende thermostaat die super eenvoudig in gebruik moet zijn. Inmiddels is de Nest door Google overgenomen.

  Nest Thermostaat zelflerend en mooi

  De ex-ontwerper van Apple Fadell vond het onbegrijpelijk dat apparaten die het grootste gedeelte van onze energiebehoefte regelen vaak zo onhandig in gebruik zijn en daarnaast lelijk zijn om te zien. Een thermostaat is één van de meest gebruikte apparaten in huis dus een goede reden voor Fadell om de Nest thermostaat te ontwerpen. En mooi is hij geworden! Het design is duidelijk een product uit de Apple stallen. Ook het gebruiksgemak kent overeenkomsten met Apple producten. De Nest-thermostaat bestaat uit een ronde metalen behuizing en beschikt over een 1,75 inch lcd-scherm. Fadell claimt dat met de Nest thermostaat besparingen op de energierekening van 20 tot 30 procent haalbaar moeten zijn.

  Hoe werkt de Nest Thermostaat

  Net als de thermostaten van vroeger bedien je de Nest ook door te draaien aan het apparaat via een clickwheel wat we al kennen van de iPod. Het innovatieve is vervolgens dat de thermostaat onthoudt wanneer je dat doet en vervolgens met allerlei ingewikkelde algoritmen een patroon gaat herkennen. Na een periode weet de Nest vervolgens precies wanneer jij opstaat en thuiskomt. Volgens de maker blijft hij vervolgens doorleren. Slaap je een keertje uit of kom je later thuis dan normaal, dan kan de Nest zich door middel van een bewegingssensor corrigeren. Want naast patronen houdt de thermostaat ook rekening met de aanwezigheid van mensen in huis. Maar de Nest thermostaat gaat nog verder hij beloont bewoners met een groen blaadje op het beeldscherm voor energiebesparend en duurzaam gedrag. Kan het nog slimmer? Jazeker? De thermostaat beschikt ook nog over een wifi verbinding. Waardoor het mogelijk is om op afstand je thermostaat thuis aan te zetten. Handig bijvoorbeeld als je vertrekt van je werk op weg naar huis. En natuurlijk is het op deze manier ook mogelijk om je thermostaat vanaf je bank via je telefoon te bedienen. Via je telefoon krijg je inzicht in de hoeveelheid verbruikte energie en krijg je vervolgens tips om het energiegebruik terug te dringen. Via wifi maakt de Nest thermostaat ook contact met het internet en checkt daar de plaatselijke weersomstandigheden. Deze informatie gebruikt hij vervolgens weer om de temperatuur in huis optimaal te kunnen regelen.  Zie hieronder een filmpje. 

   
  How to use NEST Thermostat 3rd Generation - features and functions - Demo
  Dirk

  Dirk van Genugten

  Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er

  9 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Just wondering whether anyone has a view on whether it would be better to get a US/Canadian 2nd gen Nest Thermostat, or the new British version (which includes the Heat Link box).

  I have a 2005 Nefit Smartline HR boiler with the most basic of Nefit thermostats (temperature knob which seems to be an on/off command for the selected temp) which is wall mounted connected by two wires.

  Helaas werkt de Nest niet in Nederland. Je kan slechts de tijdzones in de USA nstellen vervelend maar geen ramp. Wel werkt de away functie alleen snachts, wat bij ons dan vaak weer overdag is. Bovendien is de weer functie ook alleen in de USA te gebruiken.
  Ook de app is alleen in de amerikaanse app store te krijgen. Kortom mooi maar niet echt te gebruiken in NL.

  Wie kan mij vertellen hoe ik de NEST thermostaat werkend krijg? Ik heb een Vaillant Solide ketel.

  Ik heb er eens naar gekeken en vind het echt een mooi stukje design voor aan de muur. Je kunt echt zien dat er invloeden van Apple in zitten. Eerlijk gezegd heb ik liever een thermostaat die ik handmatig instel dan een die voor mij gaat bepalen wat er gaat gebeuren. Op ebay heb ik hem voor 194 euro gezien dus voor de liefhebbers…

  Gewoon even kijken op de website van Nest en daar staat:
  The Nest Learning Thermostat works with low-voltage (24 volt) systems only. Before installing Nest, you’ll need to verify that your system is low-voltage.

  Ik vraag mij af, of deze werkt voor een warmtepomp

  Een thermostaat werkt niet op het lichtnet, dus de opmerking over 110V of 220V lijkt me onzin. Ik hoop dat deze thermostaat zo slim is om zijn energie uit de schakeldraden te trekken, i.p.v. uit de eigenlijk overbodige batterijen die je vaak/altijd ziet

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.