wnfDe Nationale Energie Toekomst-Trofee is dé landelijke prijs van het ministerie van VROM voor energiezuinig wonen en werken. De genomineerden strijden om € 25.000,- en een kunstwerk. Vorig jaar won het Wereld Natuur Fonds de NET-Trofee voor zijn duurzaam gerenoveerde kantoorpand. De jury van de NET-Trofee 2008 heeft uit een groot aantal inzendingen dertien projecten geselecteerd die in aanmerking komen om de prijs te winnen.

Uit de dertien geselecteerde projecten kiest de jury begin mei drie finalisten. De jury van de NET-Trofee bestaat uit voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland, hoogleraar Sustainable Building Anke van Hal en Laure Itard, senior onderzoeker aan de TU Delft. Tijdens Kansrijk op 5 juni in Nieuwegein wordt de winnaar van de NET-Trofee bekend.

Inspirerende inzendingen

De genomineerden komen uit verschillende hoeken. Zo hebben ingenieursbureau Search, TNT, projectmanagement en ingenieursbureau Cumae hun nieuwe kantoorpand aangemeld. Schröder Vastgoed dingt mee met een nieuw kantoorverzamelgebouw Magna Porta dat zij in Almelo bouwt.
Ook zijn er diverse nominaties uit de hoek van de woningbouw: samenwerkingsverband Wêromwenningen bouwt in Kollumerland twee energieneutrale modelwoningen, woningcorporatie Aramis bouwt in Roosendaal duurzame ‘passiefhuizen’ en Koppen Vast Goed bouwt op een vernieuwende manier groenwoningen. De gemeente Opmeer en Oost Flevoland Woondiensten investeren in het energiezuinig maken van bestaande huurhuizen.
In Middelburg is een bijzondere methode uitgetest om monumenten duurzaam te maken. De gemeente Maastricht initieerde een samenwerkingsverband waarin bedrijven en overheid samenwerken om restwarmte uit te wisselen. De gemeente Den Haag geeft het goede voorbeeld aan haar inwoners door twaalf stadsboerderijen CO2-neutraal te maken. En in Veenendaal heeft de gemeente met private partners een eigen energieonderneming opgericht, waardoor het financiële voordeel van een duurzaam collectief warmtesysteem aan de bewoners kan worden doorgegeven.

Bron: SenterNovem