Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Kerstboom

Nieuwsbrief: duurzame feestdagen

December is over het algemeen niet de meest milieuvriendelijke maand. Heel begrijpelijk, maar ook een beetje zonde. In de nieuwsbrief van deze maand geven we je daarom een paar tips om de decembermaand iets duurzamer te maken. Het verschil in duurzaamheid tussen een kunstkerstboom en een echte den, tips voor het kerstdiner en een complete giftguide: wij inspireren je graag. Zo maken we (juist in december!) de wereld samen mooier.

Alvast heel fijne feestdagen!

Kerstboom

Wat is duurzamer? Een echte den of een kunstboom?

Het is weer december. Dat betekent de start van de discussie tussen kamp ‘echte kerstboom’ en kamp ‘kunstkerstboom’. De een wordt enthousiast van het ontbreken van rondslingerende dennennaalden en de snelheid waarmee de kunstboom staat opgetuigd, terwijl de ander geniet van de dennengeur en de traditie van het uitzoeken van de boom. Maar wat is eigenlijk duurzamer? De romantische echte kerstboom, of de praktische kunstkerstboom? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Muggen bestrijden

Duurzaam omgaan met kerstverlichting

Zodra het buiten donkerder wordt en er weer kerstliedjes in de top 40 opduiken, halen veel mensen de kerstverlichting van zolder. De lampjes verschijnen niet alleen in de kerstboom, maar ook voor het raam en in de tuin. Volgens een onderzoek van Wecycle hebben Nederlanders gezamenlijk 175.000 kilometer aan kerstverlichting in huis. Dat zijn ruim 4 rondjes om de aarde! Gelukkig verbruikt kerstverlichting niet veel stroom. Maar het kan altijd duurzamer!  Wij vertellen je alles over de duurzaamheid van kerstverlichting.

Christmas tree gb d e a

Zelf kerstversiering maken

De boom staat, en de lampjes branden. Maar welke decoraties hang je in de boom? Je hoeft niet elk jaar spiksplinternieuwe versiering aan te schaffen. Je kunt bijvoorbeeld tweedehands kerstspullen kopen of ruilen. Dit is duurzamer dan nieuwe producten kopen. Maar je kunt ook zelf kerstversiering maken. Goed voor de wereld, en ook nog eens een leuke activiteit voor in de kerstvakantie. Wij geven je graag wat inspiratie en voorbeelden.Dus zet de kerstmuziek maar aan, schenk een glas glühwein in, en knutsel er op los.

Giftguide

De duurzame december giftguide

Goed. De kerstboom staat, en er hangen lampjes en decoraties in. Maar wat leg je onder die boom? Een cadeau dat lang meegaat en waar je écht iets aan hebt, is een stuk fijner om te geven en te krijgen. In deze Duurzame december giftguide zetten we de beste duurzame cadeaus voor je op een rij. Van boeken tot pannen, en alles er tussenin. Dus ben je nog op zoek naar een duurzaam pakje voor in de zak of onder de boom? Wij helpen je!

Kerstdiner

Een kerstdiner van het seizoen

Het zal je niet verbazen dat wij groot voorstander zijn van een vegetarisch (of nog beter, vegan) kerstdiner. Maar ook als je wél kiest voor een kerstdiner met vlees of vis, kun je het diner een stukje duurzamer maken. Door voor biologische producten te kiezen bijvoorbeeld, of door groenten van het seizoen te bereiden. Deze maand zijn dat onder andere spruiten, paddenstoelen, en uien. En gooi de restjes niet weg: bewaar ze voor tweede of derde Kerstdag!

Deze blog is gemaakt op basis van onze nieuwsbrief. Wil jij de laatste duurzame artikelen ook maandelijks in je mailbox? Abonneer je dan hier door je mailadres en je gemeente achter te laten.

De laatste artikelen, 1x per maand

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.