Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
insectensterfte wat jij kunt doen

Nieuwsbrief: duurzaam omgaan met insecten in huis

Kiezen voor een duurzame tuin begint met het bewust zijn van een groot probleem: insectensterfte. Insecten zijn immers een cruciaal onderdeel van ons mooie ecosysteem. Maar beestjes in huis of in de tuin kunnen ook voor overlast zorgen. Als je deze insecten daarom toch wilt aanpakken, kun je dat het beste op een natuurlijke manier doen. Zonder daarbij andere insecten of de natuur te beschadigen. Wist je bijvoorbeeld dat veel insecten niet goed tegen koper en kruiden als rozemarijn kunnen? Voor een duurzame tuin geldt: meer groen, minder tegels en minder gif. Dat komt het milieu, jezelf en ook zeker de insecten ten goede. Heb je een kleinere tuin of een balkon maar wil je toch iets doen? Kies dan voor een insectenhotel.

slak

Diervriendelijk slakken bestrijden

Niet alleen insecten kunnen voor overlast zorgen, ook slakken kunnen een ware plaag zijn. Aangezien het deze zomer behoorlijk nat en fris is, glijden er waarschijnlijk vrij veel rond in jouw tuin. En hoewel slakken geen welkome gast zijn in de meeste plantenbakken, hebben ze wel een belangrijke functie. Ze zorgen voor het opruimen van bladeren en dienen als voedsel voor een groot aantal diersoorten. Dus: handig om te weten hoe je slakken op een biologische, natuurlijke en duurzame wijze kunt bestrijden.

Muggen bestrijden

Muggen tegengaan op een natuurlijke manier

Dat het afgelopen zomer niet heel warm was, maakt de mug weinig uit. Zij planten zich juist goed voort in de nattigheid. Vervelend voor ons, want er is weinig zo naar als het wakker liggen van het gezoem van een mug. De verleiding is dan al snel groot om je in te smeren met allerlei citronella zalfjes om de mug uit de buurt te houden. Maar hoe voorkom je nu muggenbeten zonder direct naar chemische middelen te grijpen? Wij hebben een aantal tips voor het tegengaan van muggen op een rij gezet.

Wespennest dakrand

Een wespennest natuurlijk verwijderen

Een ander echt zomer-insect: de wesp. Ontzettend nuttige beestjes die muggen en vliegen opeten. Toch houden we niet al te veel van wespen, omdat dit insect gevaarlijk kan steken en wespennesten kan maken. Je kunt het maken van een wespennest onder andere voorkomen door een nep-wespennest op te hangen. Hebben ze zich daar niets van aangetrokken? Een echt wespennest verwijderen kan gelukkig op een duurzame manier.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups duurzaam bestrijden

De eikenprocessierups kan vooral voor kinderen en mensen met luchtwegproblemen schadelijk zijn. Wil je de eikenprocessierups aanpakken in jouw duurzame tuin? Dit kan op een natuurlijke manier die beter is voor mens én dier! Om toekomstige rupsen te voorkomen kun je je tuin aantrekkelijk maken voor de natuurlijke vijanden van deze rupsen. Als je het probleem op de korte termijn wilt aanpakken zijn biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen een goede optie.

Wolluis

Duurzaam wolluis tegengaan

Die witte beestjes op je plant? Dat is wolluis. Grijp niet direct naar giftige middelen bij het bestrijden van wolluis, maar kies voor een duurzame en natuurlijke manier. Een stuk milieuvriendelijker en het werkt net zo goed! Wist je bijvoorbeeld dat je zelfs met alleen water al heel ver komt? Zijn er toch een paar blijven zitten? Dan kun je een mengsel van afbreekbare groene zeep en neemolie proberen. Meer tips? Je vind ze in dit artikel over wolluis.

Deze blog is gemaakt op basis van onze maandelijkse nieuwsbrief. Wil jij ook bijblijven met de laatste duurzame artikelen? Abboneer je dan en laat hier je mailadres en je gemeente achter! 

De laatste artikelen, 1x per maand

Isabelle

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.