Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Waterzijdig inrichten

Nieuwsbrief: simpele acties waarmee je energie bespaart

Isoleren is de actie met de meeste positieve impact op je energiegebruik. En hoewel het laten zetten van dubbelglas en het isoleren van je dak en/of muren veel oplevert, kost het ook veel tijd en geld. Gelukkig kun je ook met simpele (en goedkopere) aanpassingen al een heel eind komen. Met tochtstoppers, bijvoorbeeld. Deze kosten rond de twintig euro, en heb je binnen een jaar al terugverdied! Hieronder hebben we nog 7 snel terug te verdienen acties op een rijtje gezet.

Speedcomfort radiator ventilator featured

Review: de Speedcomfort radiatorventilator

Wie zijn huis verwarmt met een Centrale Verwarming (CV) en radiatoren, ervaart dat het enige tijd duurt voordat je huis warm is. Met een radiator ventilator kun je de warme lucht beter en sneller door je huis verspreiden. Wij hebben de Speedcomfort radiator ventilator getest. Onze ervaring: hij is makkelijk te installeren, en warmt je kamer inderdaad sneller op. De terugverdientijd van 2 jaar is misschien ietwat optimistisch, maar al met al is dit een slimme, leuke en innovatieve oplossing om thuis extra energie te besparen.  

Halve afbeelding radiatorfolie

Energie besparen met radiatorfolie

Een andere bespaartip voor mensen met een CV-installatie: radiatorfolie. Een radiator warmt namelijk aan de achterkant vooral je buitenmuur op. Je verbruikt door deze ”lekkende” warmte veel meer energie om je huis op te warmen. Slecht voor het milieu en je portemonnee! De gemiddelde besparing van radiatorfolie is zeker 80% procent van de warmte. Dit is omgerekend tussen de 20 en 40 euro per jaar bij een gemiddeld huis met al geïsoleerde muren. Je hebt de kosten er dus meestal binnen 2 jaar al uit!

Loodgieter amsterdam centrale verwarming

Duurzaam elektrisch bijverwarmen

De elektrische verwarming heeft een slechte reputatie wat betreft energieverbruik. Elektrische kachels zijn dan ook geen goede keuze voor hoofdverwarming van je huis. Toch denken experts dat elektrische verwarming wel degelijk een rol moet gaan spelen bij een gasloze toekomst. Voornamelijk als lokale bijverwarming in bijvoorbeeld je werkkamer kan elektrische bijverwarming met infrarood zuinig en duurzaam zijn.

Infrarood verwarming badkamer duurzaam

Infrarood panelen

Standaard elektrische (convectie)kachels zijn dus niet altijd de meest duurzame keuze. Maar, in combinatie met zonne- of windenergie kan elektrische infrarood verwarming als CO2-vrij beschouwd worden en daarmee bijdragen aan een energieneutrale woning. Elektrisch verwarmen wordt daarmee een duurzaam verwarmingsalternatief! Op deze pagina vertellen we je meer over infrarood panelen. Wist je dat infrarood stralingswarmte afgeeft in plaats van convectie, en het daarom voelt alsof je in het zonnetje staat?

Isolerende gordijnen

Isoleren met gordijnen

Isoleren is in veel gevallen niet gemakkelijk en behoorlijk prijzig. Maar je kunt simpel beginnen: isolerende gordijnen zijn een goed en relatief goedkoop alternatief voor isolatieglas. Zo houd je de kou buiten, en de warmte binnen. Je kunt er jaarlijks tot wel 220 euro aan energiekosten mee uitsparen, afhankelijk van je type vensterglas en het type isolatiegordijn. Isolatiegordijnen verschillen in design en isolerende werking en daarmee ook in prijs. In dit artikel vergelijken we verschillende isolerende gordijnen met elkaar.

Duurzame douche

Besparen onder de douche

In Nederland gebruiken we ruim 80% van ons warme water om te douchen. Met een waterbesparende douchekop kun je flink besparen. Een gemiddeld huishouden kan met zo’n douchekop jaarlijks 7400 liter water en ongeveer 40 m3 aan gas besparen. Dat is bijna 150 euro! Wij hebben in dit artikel de beste zuinige douchekoppen voor je verzameld. Trouwens, door 5 minuten te douchen in plaats van het gemiddelde van 9 minuten, bespaar je op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Ruim 200 euro dus!

Waterzijdig inrichten

Gasverbruik verminderen door waterzijdig inregelen

De zes tips hierboven helpen je gas te besparen zonder daarvoor iets bij de bron, de CV ketel en radiatoren, aan te passen. Maar het beter laten instellen je CV—dit wordt ook wel waterzijdig inregelen genoemd—heeft vaak wel degelijk zin. 80% van de CV’s is namelijk niet goed genoeg ingesteld, waardoor je gas verspilt. Met waterzijdig inregelen kun je tot maarliefst 20% gas besparen! Deze actie heeft vooral zin als sommige ruimtes in je huis moeilijk op temperatuur komen, als je het idee hebt dat je verwarming niet optimaal verwarmt of als je een nieuwe CV / warmtepomp aanschaft. 

Deze blog is gemaakt op basis van onze nieuwsbrief. Wil jij de laatste duurzame artikelen ook maandelijks in je mailbox? Abonneer je dan hier door je mailadres en je gemeente achter te laten.

De laatste artikelen, 1x per maand

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.