Iedereen voelt dat er een crisis is. Misschien niet direct in de portemonnee, maar er is meer onzekerheid. Blijft het geld stromen? Wat als je je baan verliest of de zaken minder gaan? Wat als prijzen van producten en diensten gaan stijgen en je inkomen niet? Je merkt ineens hoe afhankelijk je eigenlijk bent van alles. Wij krijgen in ieder geval het gevoel dat het zo fijn zou zijn als we weer iets meer in onze eigen eerste levensbehoeften zouden kunnen voorzien. Dat zou ons in ieder geval een gevoel van controle geven.

Zelfvoorziend groenten kweken

Zelfvoorzienend leven

Het is nauwelijks een optie om helemaal zelfvoorzienend te zijn in Nederland. Welk gezin heeft hier immers de ongeveer 0,8 hectare ter beschikking die nodig is om helemaal autarkisch te leven? Maar we moeten ergens beginnen. Ons kleine volkstuintje geeft ons wat dat betreft al heel veel voldoening. Maar ook dat is niet iedereen gegeven en in de winter staat er ook niets op ons landje. Daarom vinden we het leuk om wat groenten te kweken in de vensterbank.

Opnieuw en opnieuw

Wist je dat er groenten zijn die je eindeloos opnieuw kunt laten groeien? Lente-uitjes bijvoorbeeld. Koop één keer een bosje lente-uitje en daarna hoeft dat heel lang (nooit?) niet meer. Want als je de onderste worteleindjes (±5cm) niet weggooit, maar in een glas water zet, groeien ze vanzelf weer aan. Binnen een week kun je salade weer versieren met lente-uitjes. Wel af en toe het water verversen. Een gratis luxe product.

Autarkisch permacultuur

Zelf gekweekt met 1 plantje

Een andere hergroeibare groente is bleekselderij. Dat kost wel wat meer tijd en de stengels worden niet snel zo dik als ze waren, maar zeker wel de moeite waard. De bodem van de bleekselderij, die je er voor bereiding af snijdt, zet je in een schoteltje water totdat er aan de bovenkant weer wat blaadjes gaan groeien. Dat duurt ongeveer een week. Ververs ook hier het water af en toe. Plant de bodem vervolgens in een potje met potgrond of, zoals op de foto, in een gerecycled literblik met gaatjes er onder in. Dan lekker laten groeien om er daarna regelmatig wat stengels af te snijden voor in de bolognesesaus of cottage pie. Het schijnt dat je ook sla, paksoi en bok choy zo opnieuw kunt laten groeien. Een heel eenvoudige manier, om op z’n minst een aantal keer, geld uit te sparen. Meer over zelfvoorzienend leven