De oorlog in de Oekraine is volgens de Verenigde Naties “de snelst groeiende vluchtelingen-crisis sinds de Tweede Wereldoorlog” in Europa. Wij hebben hier voor jou op een rij gezet wat jij thuis kan doen aan deze crisis, zodat de Oekraine en de rest van de wereld nog een duurzame toekomst kunnen hebben.
Op deze pagina
1Vang mensen op
Er is een grote stroom vluchtelingen op gang gekomen die tijdelijk hulp nodig heeft. Niet iedereen heeft de ruimte, maar als je die wel hebt kan je mensen in enorme problemen heel erg helpen. Je kan tijdelijk een logeerplek aanbieden aan Oekraiense vluchtelingen. Op het platform van Vluchtelingenwerk vind je een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen. Zet wel even voor jezelf op een rij wat dit allemaal met zich meebrengt. Als je je bedenkt kan dit nog meer problemen betekenen voor mensen die het al lastig hebben. Vanuit verschillende organisaties zoals vluchtelingenwerk is het initiatief takecareairbnb op gezet. Op deze website kan je jouw huis aanmelden.
2Doneer!
Doneer via Giro555 aan de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Zij helpen de slachtoffers van de oorlog. Met de donaties zorgen zij in Oekraïne en buurlanden onder andere voor eten & drinken, medische zorg en onderdak.
3Verminder je fossiele verbruik
Nederland heeft nog steeds een hoge afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Die importeren we voor een deel uit Rusland, waarmee we indirect ook bijdragen aan de oorlog in de Oekraïne. Veel Nederlanders willen graag op het verbruik van fossiele brandstoffen minderen, maar volgens Eurostat (die voor de Europese Commissie de statistieken bijhouden) is in Nederland nog 90% van de energiemix fossiel. Alleen Malta staat er slechter voor. Er zijn enorme slagen vooruit gemaakt in Nederland de afgelopen jaren, in andere landen is de slag alleen nog groter geweest. Daarom is het des te belangrijker om als Nederland met de huidige crisis versneld van het fossiel af te stappen. Op basis van de CO2 impact hebben wij de meest effectieve acties hier voor je op een rij gezet.
Hoe kan ik minder fossiele energie verbruiken?
Goede isolatie is de beste eerste stap voor duurzaam wonen. Je bespaart er veel geld én veel CO2 mee. Isolatie verdien je in zo’n 8,8 jaar terug. Veel mensen denken dat hun isolatie goed op orde is, maar in feite is drie op de vier huizen in Nederland nog slecht geïsoleerd.
Overstappen op groene stroom is de makkelijkste stap met de grootste impact voor duurzaam wonen. Groene stroom is niet duurder dan grijze stroom. Er zit geen verschil tussen ‘grijze’ elektriciteit of ‘groene’ elektriciteit, behalve dat het anders is opgewekt.
Door dichter bij je werk te gaan wonen wordt het aantrekkelijker de auto minder te gebruiken, of zelfs helemaal niet meer te gebruiken. Dichtbij wonen is dus ook duurzaam wonen. Doe je auto gewoon weg, tegenwoordig kun je met de combinatie van openbaar vervoer, OV-fiets en deelauto’s overal gemakkelijk komen in Nederland. Zeker voor de afstanden die te lang zijn voor de gewone fiets, maar nog steeds relatief dichtbij, is de elektrische fiets een goede en goedkope vervanging van de auto om benzine mee te besparen. Als je twijfelt; probeer het eerst een maand helemaal zonder auto.
Zonnepanelen installeren is een enorme stap in duurzaam wonen. Je bent zeker van duurzame energie, en de investering verdien je zeker terug. Huizen met zonnepanelen zijn namelijk meer waard. Bovendien blijven energieprijzen naar verwachting verder stijgen.
Veel energie wordt verspild. Door op te letten kan je soms wel de helft van je energieverbruik besparen! Dat hangt er natuurlijk wel vanaf hoe zuinig je al bent.
Een warmtepomp regelt je verwarming met elektriciteit. Zo heb je minder fossiele brandstoffen nodig, en ben je eerder van het gas af. Met jouw huis van het gas af gaan is een uitdaging in Nederland. Bij veel huizen moet eerst nog het nodige veranderd worden.
4Alex
Onze programmeur Alex, komt uit de Oekraine en woont daar nog steeds. Hij heeft met zijn familie een moeilijke tijd gehad de afgelopen periode. Alex met vrouw, 3 dochters en inmiddels zijn gevluchte ouders, zitten 250km onder Lviv. Hij rijdt vluchtelingen van het oosten naar het westen van de Oekraine.
Alex: “Vandaag is het mijn moeder gelukt om in contact te komen met een buurvrouw wiens huis naast het huis van mijn ouders staat. De informatie is niet erg geruststellend. De school naast het huis van mijn ouders is omgebouwd tot een kazerne voor Russische soldaten. In naburige huizen zijn agenten gestationeerd. Het huis van mijn ouders werd doorzocht. Mijn ouders waren er niet meer, maar hun buren wel. De telefoon van mijn buurman ging tijdens de huiszoeking, dus de soldaten pakten de simkaart en brak deze door midden. Maar goed dat hij nog een reserve had verstopt. Ik snap echt niet hoe hij zijn telefoon oplaadt, want er is daar al heel lang geen stroom, gas of water. Mijn ouders vertrokken heel snel en hadden praktisch geen tijd om dingen mee te nemen. En nu weten we niet wanneer ze naar huis kunnen terugkeren. Het ziet er naar uit dat het niet snel zal zijn, want Russische troepen zijn in de hele omgeving verschanst.”
“Dit is vandaag in Bucha, het huis van mijn tante. Hun huis is vannacht beschoten. ze zijn nu in de kelder in een naburig huis. Een paar kilometer verderop staat het huis vanwaar mijn ouders vertrokken, maar nu is er absoluut geen manier meer om daar te komen. De stad vecht en zit vol met Russische soldaten.”