Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zelfvoorzienend leven water

Onafhankelijker door Hemelwaterbenutting

Zelfvoorzienend leven water2011 is een jaar geweest van extremen qua neerslag. Een heel droog voorjaar met veel zon, vervolgens de natste zomer die we ooit gehad hebben en nu weer een lange droge periode van nazomerweer tot diep in de herfst. Op basis van klimaatgegevens van de afgelopen decennia valt de neerslag echter vrijwel gelijkmatig het hele jaar door. Nog steeds zijn deze statistieken verdedigbaar want vorig jaar was de zomer niet nat, maar juist droog. Toch kiezen steeds meer mensen voor een eigen hemelwatersysteem, zodat ze het water wat valt nog hebben als het droog is. Er is een toename in de wens naar zelfvoorzienendheid inzake gas water en elektriciteit. Zeker betreffende elektriciteit koesteren velen de wens om zoveel zonnecellen op het dak te hebben dat ze netto geen verbruiker meer zijn. Houtkachels zijn razend populair om het gasverbruik terug te dringen. Ook voor water kan het al voor een groot deel. Zo kan ongeveer de helft van het water dat een huishouden verbruikt direct door hemelwater vervangen worden. Water is echter goedkoop en daarom is het nu, in ieder geval economisch, nog minder voor de hand liggend om aan waterbesparing en hemelwaterbenutting te denken. Wie toch streeft naar een toenemende mate van zelfvoorzienendheid komt uiteindelijk niet om het watervraagstuk heen. Water is, samen met het zonlicht, immers onze belangrijkste bron van leven. In onze buurlanden is men ons op dit vlak ver vooruit. Belgen dienen bij nieuwbouw watertanks te plaatsen en Duitsers betalen voor hun rioolrecht een bedrag wat afhankelijk is van de drinkwatermeter. Logische stappen op weg naar een duurzamere wereld en meer milieubewustzijn. Wij Nederlanders zullen het niet van de overheid, maar van de natuur moeten hebben om in te zien dat verstandig omgaan met water zinvol is. Op naar de volgende natte of droge periode dan maar en… Proost! Neem nog een glas goedkoop drinkwater. Auteur: Gerrit Box
Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.