Op vrijdag 20 mei 2011 vindt het grootste hergebruik evenement van Nederland plaats, de “We Beat the Mountain Day”. Tijdens dit open recycle festival staan we met elkaar stil bij de waarde van afval en de mogelijkheden tot hergebruik van afval. Deze dag heeft als doel om consumenten, ondernemers en de overheid bewust te maken van de waarde die ons afval nog heeft. Er zijn interessante initiatieven in Utrecht, Nijmegen, Groningen en Amsterdam, maar ook in Kaapstad, Helsinki en Madrid. We can beat the mountain of trash! Iedereen kan, dus ook jij kunt in actie komen!

Afval scheiden thuis

Alvast een voorproefje van de initiatieven in Utrecht

Op de Mariaplaats wordt een officiële Guinness World Record poging gedaan: Utrechtse kunstenaars bouwen hier ter plaatse het grootste kunstwerk ter wereld van gerecycled materiaal. Er zijn bandjes aanwezig om de sfeer te verhogen en mensen kunnen zien hoe mooi afval kan zijn in de juiste setting.

We beat the mountain

In conferentieruimte Seats2Meet worden bezoekers door middel van creatieve workshops en leuke sprekers geïnspireerd om na te denken over de manier waarop je afval kunt gebruiken. Bijvoorbeeld in projecten en producten. De inloop is gratis en als je al ideeen hebt over recycling kun je die hier kwijt.

Op het Domplein bieden verschillende designers hippe, moderne producten aan die gemaakt zijn van 100% gerecycled materiaal. Je kunt er alles vinden: kleding, tassen, sieraden, schoenen en meubels maar ook echte kunstwerken. De markt is open van 14 uur tot 19 uur.

Ook een leuke tip: Little Green Dress organiseert een open kledingruil op het Domplein. Dit houdt in dat je je eigen  gebruikte kleding kunt ophangen aan een waslijn en er andere stukken vanaf mag halen. Er is vrouwenkleding, mannenkleding en kinderkleding, maar er zijn ook bijvoorbeeld tassen en andere assesiores.  Puilt jou kledingkast ook uit? Heb je kleding in alle maten omdat het ooit nog wel weer gaat passen of wacht je op een revival van de 80’s? Kleidingruil is een  duurzame en goedkope manier om je eigen oude kleding een goede bestemming te geven én zelf nieuwe kleding te scooren! Van 14 uur tot 19 uur.

Houd voor het definitieve programma van de WBTM Day in alle steden de website in de gaten. www.webeatthemountainday.org of volg de initiatieven via  Twitter: @WBTMDay