Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Kale vlakte

Verantwoording cijfers: CO2 emissies & inkomsten

Op deze pagina leggen we uit hoe we tot onze berekeningen en getallen komen. Zo rekenen we veel met CO2 emissies om producten te vergelijken en te voorzien van een Duurzaamthuis score.

Berekeningen

1
Waarom met duurzaam wonen CO2 emissies verlagen?

Deze website gaat over het verduurzamen van je woning en het verlagen van je CO2-uitstoot in je woonomgeving. 

We hebben voor wonen gekozen omdat daar nog een wereld te winnen valt. Met het verduurzamen van je huis kun je namelijk veel CO2-uitstoot besparen. Zo lever je écht een bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering. En dat is volgens ons de grootste bedreiging van het leven op aarde.  

Maar duurzaam wonen is soms een ingewikkeld en technisch verhaal. Dan raak je tussen alle opties al snel de weg kwijt. Dat is zonde. Wij hebben daarom het uitzoekwerk alvast gedaan. Zo kan jij gemakkelijk iets doen tegen klimaatverandering.

2
Waar komen jullie cijfers vandaan?

Voor de berekeningen hebben we grotendeels gebruik gemaakt van bestaande cijfers. Een groot deel van de emissiecijfers is berekend door MilieuCentraal. We laten onszelf natuurlijk graag verbeteren, dus als jij betere cijfers hebt horen we dat graag.

3
Hoe hebben jullie de besparing berekend?

Om gas en elektriciteit vergelijkbaar te maken, drukken we alles uit in kilo’s CO2. 

Dat hebben we als volgt berekend:

  • 1 m3 aardgas = 1,8 kg CO2 (ofwel 0,0018 ton CO2)
  • 1 kWh elektriciteit afkomstig van grijze stroom*  = 0,6 kg CO2 (ofwel 0,0006 ton CO2)
  • De kosten per verbruikte kWh liggen rond de €0,24, inclusief 21% btw. Andersom kan je voor 1 euro 4,16 kwh elektriciteit krijgen. 


Een praktijkvoorbeeld:
wek je met je zonnepanelen 4000 kWh per jaar op, dan bespaar je dus 2,4 ton CO2. Bespaar je 500 m3 gas, dan bespaar je 0,9 ton CO2. [1] 

Zie voor verdere informatie ook milieucentraalcbs.nl en voor de basiscijfers voor gas en elektriciteit: CE-Delft en CO2-emissiefactoren.

Afhankelijk met welke stoffen je te maken hebt, kunnen bij de verbranding ervan ook andere schadelijke stoffen vrijkomen zoals zwaveldioxide, koolstofmonoxide, methaan etc. Als hele grote hoeveelheden van andere stoffen dan CO2 vrijkomen, dan zullen wij dat ook erbij vermelden. Denk aan de hoeveelheden methaan bij de productie van vlees.

* Grijze stroom is de elektriciteit die opgewekt is uit fossiele brandstoffen zoals kolen. Groene stroom is opgewekt uit duurzame bronnen zoals zon en wind. Bij groene stroom productie is er geen CO2 uitstoot.

De besparingen hebben we telkens opnieuw berekend in vergelijking met een gemiddeld persoon.
Als je alle besparingen optelt, zul je dan ook zien dat je in totaal meer kunt reduceren dan een gemiddelde persoon uitstoot. Dat lijkt natuurlijk vreemd. Maar door steeds opnieuw te berekenen wat de besparing is ten opzichte van iemand die niets bespaart, kun je de maatregelen goed vergelijken.

Als je nog niets zou doen, zou je CO2-uitstoot veel meer zijn dan het gemiddelde van 21.600 kilo CO2. Dan levert bijvoorbeeld isolatie al snel de genoemde besparing van 4600 kilo CO2 op. Dat getal laat zien hoe belangrijk isolatie is. 

Gelukkig doen de meeste mensen al iets voor het klimaat: ze hebben bijvoorbeeld dubbel glas, of groene stroom. Als je al de goede kant op gaat, kun je natuurlijk wat minder besparen.

Inkomsten

1
En verdienen jullie hier geld mee?

Ja, maar alle inkomsten gaan terug naar verdere ontwikkeling van de website en het schrijven van artikelen.

Ons verdienmodel is gebaseerd op affiliate marketing. Dat betekent dat wij je op onze site verwijzen naar bedrijven die je kunnen helpen met verduurzamen. Bijvoorbeeld met het isoleren van je huis, of het installeren van zonnepanelen. Als jij via onze website iets bij hen koopt, krijgen wij een klein deel van de winst. Daar wordt je aankoop overigens niet duurder van: de prijs blijft hetzelfde.

We hebben die bedrijven natuurlijk niet zomaar gekozen. Als we een aanbieder tonen, hebben we de gescreend om te kijken of ze wel echt duurzaam leveren. En we raden je niets overbodigs aan. Als wij denken dat het beter is voor het klimaat, raden we je aan om niets te kopen. De informatie die we geven is onafhankelijk en dat blijft ook zo.

2
Waarom doen jullie dit niet gewoon gratis?

Om te beginnen hebben we geen winstbejag. Alle inkomsten besteden we aan het laten groeien van deze website. Klimaatverandering bestrijden kunnen we namelijk niet alleen. We willen daarom graag zoveel mogelijk mensen bereiken. Dat betekent investeren in een goed bereikbare site met de beste informatie. Hiervoor moeten we mensen kunnen betalen om te onderzoeken, scores te berekenen en te schrijven.

Daarnaast vinden we het doorverwijzen naar duurzame bedrijven zélf belangrijk. Wij vinden dat duurzame bedrijven meer aandacht en geld verdienen. Zo kan de sector groeien en komt er ruimte voor bijvoorbeeld innovatie.

Volg ons op Facebook