Overzicht subsidies bouwen en verbouwen 2012

Het lijkt erop dat 2012 een historisch sober jaar wordt voor wat betreft de beschikbare subsidies voor (duurzaam) bouwen en verbouwen. Dit is het gevolg van de stevige bezuinigingen van het huidige kabinet. Deze bezuinigingsmaatregelen m.b.t. subsidies zijn grotendeels al begin 2011 ingegaan, maar een aantal subsidies en stimuleringsmaatregelingen hadden nog een uitloop tot het einde van het jaar. Wel is er door dit kabinet in 2011 nog de tijdelijke verlaging van het BTW-tarief voor het verbouwen en renoveren van woonhuizen in het leven geroepen, maar ook deze regeling is inmiddels stopgezet.

Subsidie verbouwen huis
In 2012 lijkt alles tot stilstand te komen en lijkt het erop dat de overheid definitief kiest om de duurzame ontwikkelingen in de bouwsector af te remmen.
En dat is slecht nieuws, juist in een tijd dat de bouwsector zich aan het heruitvinden is. Maar misschien nog wel slechter voor onze concurrentiepositie in Europa. Nederland raakt door de korte termijn visie van onze overheid verder achterop.

De meeste subsidies die voorgaande jaren bestonden zijn voor dit jaar afgeschaft. We hebben toch alle vormen per toepassingsgebied op een rijtje gezet en geprobeerd zo compleet mogelijk te zijn. Het overzicht start met de subsidies die in 2012 nog wél beschikbaar zijn en eindigen met de beëindigde maatregelen.

Beschikbare subsidies 2012

In 2012 is er landelijk nog één stimuleringsmaatregel van toepassing. De overige subsidies betreffen regelingen op provinciaal niveau. Op gemeentelijk niveau zijn er ook verschillende initiatieven, echter deze zijn zo divers dat deze niet in het overzicht zijn opgenomen.

Isolatiematerialen en isolatiewerkzaamheden
Het beter isoleren van woningen wordt door het Ministerie van Financiën in 2012 gestimuleerd door middel van een verlaging van het BTW-tarief. Voor isolatiewerkzaamheden geldt een BTW-tarief van 6% i.p.v. 19%. Werkzaamheden die onder deze regeling vallen zijn bijvoorbeeld; dak-, gevel- en vloerisolatie.
Verstrekker: Deze ‘korting’ verloopt via de factuur van de aannemer
Start subsidie: 01-07-2009
Einde subsidie:
nog onbekend
Meer informatie subsidie: Isolatie 6% B.T.W.

Energieservicepunt West-Holland (regionaal)
Het Energieservicepunt regio West-Holland biedt informatie en praktische hulp bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Je kunt er terecht voor advies en begeleiding bij offerte-aanvragen bij betrouwbare en erkende installatie- en isolatiebedrijven. Meestal tegen scherpe voorwaarden. Deze dienst is van kracht in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Oegstgeest, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, , Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude.
Verstrekker: Energieservicepunt West-Holland
Looptijd subsidie: nog onbekend
Meer informatie subsidie: Energieservicepunt West-Holland

Subsidie Energiezuinig wonen Provincie Friesland, Drenthe en Groningen

Woningeigenaren in de provincie Friesland, Groningen en Drenthe komen in aanmerking voor €1000,- subsidie voor het energiezuiniger maken van een huis. De pot van de provincie Friesland was in 2011 uitgeput, maar is dit jaar aangevuld met €300.000,-. Het subsidieplafond voor Groningen en Drenthe is nog niet bereikt en loopt door zolang de voorraad strekt. Deze subsidie is gekoppeld aan verbetering van de Energieindex (energiereductie van minimaal 0,75) op basis van een maatwerkadvies.
De regeling loopt via ‘Meer Met Minder’ en het is verplicht een ‘Meer Met Minder’-erkende partij in te schakelen. Wil je in aanmerking komen voor deze subsidie dan is het verstandig om zo snel mogelijk via een ‘Meer Met Minder’ erkende partij het bedrag alvast te laten reserveren (dit kun je als particulier niet zelf). Vervolgens heb je tot het einde van het jaar de mogelijkheid om je huis energiezuiniger te maken.
Verstrekker: Via ‘Meer Met Minder’ erkende partij
Start subsidie: 19 april 2011
Einde subsidie: 31 december 2012 of als het subsidieplafond is bereikt
Meer informatie subsidie: subsidie energiezuinig wonen Meer Met Minder

Subsidie Zonnepanelen Provincie Limburg (regionaal)

Woon je in de provincie Limburg, dan heb je geluk! Deze provincie verlengt ook in 2012 hun subsidieregeling voor zonnepanelen. Als woningeigenaar kun je tot 30% subsidie krijgen, met een maximum van €1000,- op de aankoop en installatie van zonnepanelen. Verwachting is dat de de dalende prijs voor zonnepanelen in 2012 verder zal doorzetten, waardoor de aanschaf via deze regeling extra interessant kan worden.
Verstrekker: Afdeling Milieu en Duurzame Ontwikkeling
Start subsidie: 19 april 2011
Einde subsidie: 1 juli 2012 of als het subsidieplafond bereikt is
Meer informatie subsidie:  Subsidie Zonnepanelen Provincie Limburg


Duurzaam Renoveren Provincie Noord-Holland (regionaal)

In Noord-Holland kunnen woningbezitters en Verenigingen van eigenaren aanspraak maken op de regeling ‘Duurzaam Renoveren Noord-Holland’. De subsidie wordt verstrekt voor het toepassen van duurzame en energiebesparende maatregelen in de woning. Het subsidiebedrag bedraagt €500,- per eigenaar/bewoner. Ook hier: het is aan te raden er snel bij te zijn, omdat deze regeling binnenkort wordt aangepast. Daarna is het voor particulieren niet meer mogelijk om hier aanspraak op te maken!
Verstrekker: Gedeputeerde Staten Noord-Holland
Start subsidie: 19 maart 2011
Einde subsidie: 31 december 2012 of als het subsidieplafond bereikt is
Meer informatie subsidie:  Duurzaam renoveren Noord-Holland

Subsidies niet langer beschikbaar in 2012

Verder zijn er vooral veel landelijke subsidies in 2012 NIET meer beschikbaar. Omdat we hierover regelmatig vragen krijgen, een overzicht van landelijke subsidies die niet langer gelden.

Subsidie isolatieSubsidie Advieswerkzaamheden Verbetering woonhuis door expert
Voordeel subsidie: €200,-
Loket: ‘Meer met Minder’
Subsidie niet meer beschikbaar in 2012
Meer informatie regeling: Advies werkzaamheden

Subsidie CV ketel HRe
Voordeel subsidie: €4000,-
Loket: AgentschapNL
Subsidie niet meer beschikbaar in 2012
Meer informatie regeling: Duurzame Warmte

Subsidie Dubbelglas/ Isolatieglas
Voordeel subsidie: €1100,-
Loket: Meer met Minder
Subsidie niet meer beschikbaar in 2012
Meer informatie regeling: Dubbel glas

Subsidie Warmtepomp
Voordeel subsidie: €700,-
Loket: AgentschapNL
Subsidie niet meer beschikbaar in 2012
Meer informatie regeling: Duurzame Warmte

Subsidie Energielabel
Voordeel subsidie: €750,- bij 30% besparing (€300,- bij 20% besparing)
Loket: Meer Met Minder
Subsidie niet meer beschikbaar in 2012
Meer informatie regeling: Stimuleringspremie energielabel

Subsidie Zonnecollector of Zonneboiler
Voordeel subsidie: €700,-
Loket: AgentschapNL
Subsidie niet meer beschikbaar in 2012
Meer informatie regeling: Duurzame Warmte

Subsidie Zonnepanelen
Voordeel subsidie: €0,474 per opgewekte KwH
Loket: AgentschapNL
Subsidie niet meer beschikbaar in 2012
Meer informatie regeling: Duurzame Warmte

Conclusie: Weinig voordeel te behalen in 2012

Zoals in dit overzicht blijkt, is er weinig voordeel te behalen voor de huizenbezitter in 2012. Een gemiste kans voor ons land om blijvend en duurzaam in de toekomst te investeren. Juist in tijden van crisis is het noodzakelijk om te investeren in structurele verbeteringen. Gelukkig zien we wel steeds meer initiatieven vanuit diverse gemeenten ontstaan waarmee bewoners worden gestimuleerd om hun huis duurzaam te verbeteren en energiezuiniger te maken. De komende periode gaan wij deze regelingen in kaart proberen te brengen. Houdt de site dus goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen op subsidie gebied. Mochten er nog zaken of nieuwe regelingen ontbreken laat het ons dat weten, dan nemen we het mee in het volgende overzicht.
Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In dit artikel staat letterlijk geschreven: “In 2012 lijkt alles tot stilstand te komen en lijkt het erop dat de overheid definitief kiest om de duurzame ontwikkelingen in de bouwsector af te remmen. En dat is slecht nieuws, juist in een tijd dat de bouwsector zich aan het heruitvinden is. Maar misschien nog wel slechter voor onze concurrentiepositie in Europa. Nederland raakt door de korte termijn visie van onze overheid verder achterop.”
Het lijkt toch weinig effect te hebben op de concurrentie positie van Nederland gezien het feit dat Nederland op de 2e plaats staat in het onderzoek “Best Countries for Business” door Bloomberg. Meer informatie op hun website: https://www.bloomberg.com/slideshow/2012-01-20/top-20-countries-for-business.html

2
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.