Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Eieren schilderen

Pasen, zoektocht naar het beste ei

Eieren schilderen, eieren zoeken en vooral een lekker eitje eten. Met Pasen is het ei niet meer weg te denken. Het moment om eens stil te staan bij dit mooie product van de kip. Nog steeds is het legbatterij-ei het meest gegeten exemplaar, maar gelukkig worden de diervriendelijke alternatieven steeds populairder. Deze Pasen willen we een punt maken door te kiezen voor het beste ei. Welk ei een goede keuze is vind je hieronder. Dieren hebben geen keus, wij wel! Eieren schilderen

Over eieren…

Eieren dienen al sinds de mens op aarde aanwezig is als voeding voor zowel mens als andere dieren. Mensen eten met name eieren van de kip, maar we genieten van meer soorten eieren zoals van de gans, de eend en de kwartel.  Eigelijk kunnen we alle soorten eieren eten, zelfs met schaal en al omdat die schaal gewoon calcium is. In de koelkast is een ei 2 à 3 maanden houdbaar, erbuiten 2 à 3 weken. Een ei is 60% eiwit, 30% dooier en ongeveer 10% schaal. Om de dooier zit een dun vlies en de kleur van een dooier kan heel licht geel zijn maar ook donker oranje. De precieze kleur van de dooier hangt af van het voedsel dat de kip heeft gekregen. We eten veel eieren, een gemiddeld persoon in een Nederlands huishouden eet er 184 per jaar.  Dit getal lijkt hoog omdat we vaak niet beseffen dat ergens ei in zit, want ook in koek, gebak en pasta zit ei. Eieren worden op grootte gesorteerd. In de winkel is dit te zien door een letter op de doos: S – ei van minder dan 53 gram M – ei van 53 – 63 gram L – ei van 63 – 73 gram XL – ei van 73 gram of meer DD – ei met twee dooiers (dubbeldooier)

Waar komt mijn ei vandaan?

Nederland heeft ongeveer 28.000.000 hennen die samen rond de 9.200.000.000 eieren per jaar leggen. Ongeveer 70% van alle eieren die in Nederland geproduceerd worden, zijn gelegd door kippen uit een legbatterij. Een legbatterij is een ‘fabriek’ waar 3 tot 5 kippen in één kooi verblijven en ieder dier niet meer dan 550cm²  aan beweegruimte heeft. Vaak zijn snavels preventief verwijderd om te voorkomen dat de kippen elkaar doodpikken. Legbatterij eieren zijn gelukkig steeds minder geliefd bij de consument. We verkiezen steeds vaker een eitje van een kip die een beter leven heeft gehad.

Scharrelei

Scharrel biologisch ei

Maar een scharrelei is niet de beste oplossing, al is het al wel beter dan een ‘batterij-ei’. Een kip in een scharrelpluimveehouderij wordt niet in een kooi gehouden maar in een stal. Hier heeft de kip meer ruimte om rond te scharrelen, al is het aantal dieren per vierkante meter nog steeds groot. 9 kippen per vierkante meter is nog steeds veel. De dieren worden binnen gehouden en krijgen geen daglicht te zien. De verlichting wordt vaak verlengt om de productie te verhogen. Hier lijkt het voor de kippen langer ‘dag ’ in de stal. Er mag een ‘dag’ gecreëerd worden van meer dan 17 uur.

Vrije uitloop ei

Veel beter al is het ei van de ‘vrije uitloop kip’. Hier heeft iedere kip tenminste 4 vierkante meter tot zijn beschikking én mag buiten komen. De kippenhouder maakt hier meer kosten per kip, waardoor de prijs voor deze eieren hoger ligt. Maar laten we wel zijn, dat is het wel waard om een dier frisse buitenlucht te geven, toch?

Biologisch ei

Helemaal perfect zijn biologische eieren. Kippen die biologische eieren leggen hebben buiten een ruimte van minimaal 4 m² en binnen zitten er maximaal 6 hennen op een vierkante meter. Ook hebben deze kippen minstens 8 uur per dag toegang tot het buitenterrein. Zij krijgen een ononderbroken nachtrust van minimaal 8 uur en bijverlichten om de productie te verhogen is niet toegestaan. Ook fijn is dat er per 8 leghennen een echt legnest is. Snavels van deze kippen mogen niet gekapt of geslepen worden, wat een hoop pijn en frustratie scheelt. En wat het grootste verschil maakt met de voorgaande methoden van kippen houden: deze kippen krijgen zelf ook biologisch voer. Ei nummers codeHoe meer wij besluiten om biologische of vrije uitloop eieren te kopen, hoe meer kippen er zullen worden gehouden onder betere omstandigheden. Momenteel zijn de verhoudingen als volgt: legbatterij (5400 mln eieren) scharrel (2244 mln eieren) vrije uitloop (1447 mln eieren) biologisch (112 mln eieren)

Waar moet ik op letten bij het kopen van eieren?

Let bij het kopen van eieren in eerste instantie op of ze biologisch zijn of het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming hebben. En anders kun je naar het nummertje op het ei kijken – van diervriendelijk (0) tot zeer dieronvriendelijk (3):  0.Biologisch, 1. Vrije uitloop, 2. Scharrel, 3. Kooi.

Drie keurmerken:

  • Biologisch eiHet Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming variëerd van 1 tot 3 sterren waarbij 3 sterren het meest diervriendelijk is.
  • Vrije-uitloopeieren zijn, naast het keurmerk, ook te herkennen aan een gestempelde code op het ei die begint met een één
  • Het EKO-keurmerk staat op biologische eieren. Alleen eieren van kippen die volgens de regels van de biologische landbouw gehouden worden, krijgen dit EKO-keurmerk.

Eieren zoeken met Wakker Dier

Wakker Dier vindt dat alle kippen naar buiten mogen en recht hebben op een zandbad. Op tweede Paasdag (25 april 2011) organiseert Wakker Dier de Grootste Biologische Eierzoekactie van Nederland. Vind jij het belangrijk dat kippen een goed leven hebben? Dan zijn jij en je kinderen van harte uitgenodigd! Wakker Dier zorgt voor een leuke dag op Boerderij de Schoffel in Boxtel. Na de eierzoekactie staat er ook nog een heerlijke lunch voor je klaar. Rond 15:00 is de actie afgelopen. Ga naar Wakker Dier Eierzoektocht Wanneer: Op tweede Paasdag (25 april 2011). Graag aanwezig zijn om 11:15 uur. Waar: De Schoffel, Mijlstraat 34, 5281 LL in Boxtel Zorgen voor een beter leven voor een kip doe je door deze Pasen bewust te kiezen. Dat is gerust het hele eieren eten.
Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.