Hoeveel aan apparatuur gooi jij weg? Let je op wat er aan spullen in je vuilniszakken zit en wat je naar het grof vuil doet per jaar? Zodra een radio het begeeft gaat hij tegenwoordig de vuilniszak in. Eigenlijk is hij misschien best te repareren, áls je de juiste kennis zou hebben. De berg afval die wij veroorzaken is best terug te dringen, als we nadenken over nieuwe mogelijkheden. Want vooral elektronisch afval, zogenaamde E-waste, is slecht voor ons millieu. Het bevat giftige vlamvertragers en metalen als kwik en lood. In het Repair Café leren mensen op een nieuwe manier naar hun eigen spullen te kijken. Het draait er allemaal om het repareren en verbeteren van de eigen spullen. Want weggooien? Mooi niet!
In Nederland gaan veel spullen waar eigenlijk bijna niets mis mee is, naar de vuilnisbelt. Die spullen zouden na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar kunnen zijn. Maar het repareren van apparatuur is lastig, we weten niet meer hoe dat moet. Vroeger was het repareren van spullen veel gewoner. Tegenwoordig zijn alleen mensen met een ambacht of ouderen –of de ‘handige’ mensen onder ons- in staat om echt praktisch bezig te zijn en zaken te fixen. Het is voor de meesten van ons veel eenvoudiger om ‘gewoon een nieuwe’ te kopen.
Ik ben helemaal voor repareren en hergebruik en dergelijken, maar pas wel op, apparaten kunnen erg energie-onzuinig zijn t.o.v. een nieuwere variant.