Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Reparatie duurzaam

Repair Café, leren repareren

Hoeveel aan apparatuur gooi jij weg? Let je op wat er aan spullen in je vuilniszakken zit en wat je naar het grof vuil doet per jaar? Zodra een radio het begeeft gaat hij tegenwoordig de vuilniszak in. Eigenlijk is hij misschien best te repareren, áls je de juiste kennis zou hebben. De berg afval die wij veroorzaken is best terug te dringen, als we nadenken over nieuwe mogelijkheden. Want vooral elektronisch afval, zogenaamde E-waste, is slecht voor ons millieu. Het bevat giftige vlamvertragers en metalen als kwik en lood. In het Repair Café leren mensen op een nieuwe manier naar hun eigen spullen te kijken. Het draait er allemaal om het repareren en verbeteren van de eigen spullen. Want weggooien? Mooi niet! Reparatie duurzaam In Nederland gaan veel spullen waar eigenlijk bijna niets mis mee is, naar de vuilnisbelt. Die spullen zouden na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar kunnen zijn. Maar het repareren van apparatuur is lastig, we weten niet meer hoe dat moet. Vroeger was het repareren van spullen veel gewoner. Tegenwoordig zijn alleen mensen met een ambacht of ouderen –of de ‘handige’ mensen onder ons- in staat om echt praktisch bezig te zijn en zaken te fixen. Het is voor de meesten van ons veel eenvoudiger om ‘gewoon een nieuwe’ te kopen.Repaircafe

Repair Café wil het repareren van spullen stimuleren

Het Repair Café wil daar verandering in brengen. Tijdens bijeenkomsten wordt geregeld dat er mensen aanwezig zijn die spullen kunnen repareren. De Stichting Repair Café wil het repareren van spullen, in plaats van weggooien en nieuwe kopen, stimuleren en daarmee bijdragen aan een duurzame samenleving.  De ‘handige’ mensen kunnen hun kennis verspreiden en anderen leren hoe ze kunnen repareren. Bovendien wil het Repair Café bijdragen aan een mentaliteitsverandering en laten zien dat repareren leuk is en vaak veel eenvoudiger dan je denkt. In het Café zijn gereedschappen en materialen aanwezig om allerlei reparaties uit te voeren. Er kan van alles gerepareerd worden: kleding, meubels, elektrische apparaten, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, fietsen, speelgoed et cetera. Er zijn deskundigen met praktische kennis aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Café gaan ze zelf aan de slag, met de hulp van anderen. Ook als je zelf niets te repareren hebt, maar wel handig bent, kun je gewoon aan de slag en anderen blij maken. Ben je ook enthousiast of erg handig of heeft zojuist je stofzuiger het begeven kijk dan op de site of er binnenkort een Repair Café bij jou in de buurt is. Ga naar de website van Repair Café
Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik ben helemaal voor repareren en hergebruik en dergelijken, maar pas wel op, apparaten kunnen erg energie-onzuinig zijn t.o.v. een nieuwere variant.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.