Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Inductie debuyer mineralb element pan

Review (1 product)

Impact
Milieuwinst
20 kilo СО2 p/j
Kosten
39,95 euro
Terugverdientijd
1 jaar
Gemak
1 uur
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting

123

De Mineral B stalen pan van de Buyer bleek de beste allround pan die er is. Goedkoop en duurzaam. Maar, hou hem wel vet! In onze zoektocht naar de meest duurzame pan hebben we al meerdere pannen getest. In het artikel over de beste pannen voor het leven ontbrak echter nog een belangrijke pan en dat was de pan van plaatstaal. Afgelopen week hebben we dan ook de de Buyer Mineral B Element getest. In dit artikel zetten we onze ervaringen met de Buyer pannen voor jou op een rij.

DeBuyer Mineral B Element Koekenpan - Ø20 cm
koekenpan zonder teflon
Kwaliteit
9,6
Garantie
2 jaar
Prijs
€39,95
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.1/10
Voordelen
2 jaar garantie
Deze ijzeren pan heeft een natuurlijke antiaanbakbescherming en is PFAS-vrij
Geschikt voor alle warmtebronnen
Pan is gerecyclebaar
Nadelen
Kan niet in de vaatwasser
Vrij zware pan
Beste prijs
Klik hier test
Prachtige pan, echt staal en onverwoestbaar. Gaat je hele leven mee. Goede prijs kwaliteitverhouding. In begin even wennen aan bakken met staal maar dat is het helemaal waard!
...
Inductie debuyer mineralb element pan

Pannen van de Buyer

De Buyer is een oud Frans merk van keukenartikelen. Vooral onder professionele koks is het merk bekend. Ze hebben eigenlijk alle type pannen, van RVS tot koper. Met beide hebben we veel ervaring, dus wij zijn met name geïnteresseerd in de versie van staal. Hierin bieden ze twee soorten: de Carbone en de B-element.

De pannen zijn vrijwel identiek, maar de B-element is netter afgewerkt. Met een laagje bijenwas. Dit is vooral ter voorkoming van oxidatie van de pan. Een standaard (Carbone) pan kan soms al roestachtige vlekjes vertonen in de winkel en de bijenwas gaat dit tegen.

Ook zou de bijenwas het inbranden vergemakkelijken, hoewel dat ons inziens niet de bedoeling is. Je kunt de de Buyer Mineral-B element stalen pan die wij hebben getest, hier vinden. Wij hebben maat 26, een heerlijk maatje trouwens!

Inbranden of seasoning van de de Buyer Mineral B

Deze koolstof stalen pan is niet direct klaar voor gebruik. Je moet hem eerst inbranden, ofwel seasonen. Er moet een patina laagje in de pan vormen, wat aanbakken voorkomt. Hierover is op internet enorm veel te vinden. Het klinkt soms erg ingewikkeld, maar dit valt in de praktijk reuze mee. Je hebt eigenlijk 2 methodes voor inbranden: met olie of met aardappelen en zout. Wij hebben gekozen om onze pan in te branden met lijnzaadolie. Hieronder een filmpje met een aantal tips:

Inbranden de Buyer pannen voor gezonde lifestyle // Hoe brand je een pan in?
Debuyer stalen pan duurzaam gezond koken

Nadelen stalen pan

Tot nu toe niets dan lof over deze pan. Toch hebben we ook een paar kritische punten. Plaatstaal is een geweldig materiaal maar is wel gevoelig voor roestvorming. Deze roest is overigens onschadelijk. Mocht dit in je voedsel terechtkomen, krijg je zo alleen maar wat ijzermineraal binnen.

Dit in groot contrast met het gevaar van allerlei anti-aanbak en keramische coatings. Maar onze lering is dat wij bij goed gebruik nauwelijks last hebben gehad van roestplekjes.

Onderhoud stalen pan

In de meeste gevallen volstaat reinigen met heet water. Het is belangrijk om deze pan altijd wat vettig te houden. Door hem te spoelen met heet water blijft deze voldoende vet. Je kunt hem daarna zo wegzetten.

Dat ‘vettig’ blijven is vooral lastig in combinatie met een inductieplaat. Omdat je pan niet wast met vaatwasmiddel blijft de onderkant soms ook wat vettig en dit kan vetkringen op je inductieplaat veroorzaken, die er door de hitte soms lastig afgaan. Onze oplossing daarvoor is om de buitenkant wel altijd met een beetje vaatwasmiddel schoon te maken en de binnenkant niet. Soms kan het zijn dat er toch wat resten achterblijven op de pan of dat de geur van de maaltijd wat blijft hangen in de pan. Dit is bijvoorbeeld wat sterker bij vis.

Tip is dan om wat zout in de pan te doen en hem anderhalve minuut te verhitten. Het zout zal geurtjes en achtergebleven eiwitten uit de patina bakken. Spoel de pan vervolgens af, droog hem met keukenpapier en smeer hem lichtjes in met wat olie voor je hem weer opbergt. Hieronder een filmpje waar goed uitgelegd wordt hoe dit het beste kunt doen:

Hoe gebruik je een stalen koekenpan?
Hoe gebruik je een stalen koekenpan?

Conclusie: ervaringen De Buyer Mineral B Stalen pan

De de Buyer Mineral B behoort in korte tijd tot een van onze favorieten. Hij is all-round en je kunt er eigenlijk alles in bakken. Hij heeft de antikleef kwaliteiten van een anti-aanbaklaag pan, maar geen van de giftige stoffen die je soms kunt vinden in deze anti-aanbakpannen. Daarnaast heeft de de Buyer wel weer de kwaliteiten (mooie baklaag) van bijvoorbeeld een RVS pan. Geen pan heeft een mooier bakresultaat! Het is ook de ideale pan voor pannenkoeken of een gebakken eitje, beide zijn in een RVS pan nog wel eens een uitdaging. Let wel op met zure producten zoals tomaten, wijn, of citroen. Deze kunnen de patina laag aantasten. Rode pastasaus doen we dus altijd in een andere pan.

Kortom: als je de pan niet teveel ontvet en je houdt aan de onderhoudstips, kun je geen betere, duurzamere of goedkopere pan wensen. En het leuke is: the blacker it gets, the less it sticks!

Je kunt de de Buyer Mineral-B stalen pan hier vinden. Wij vonden de onderstaande koekenpan, hapjespan en crepe en pannenkoekenpan eruit springen!

Artboard 10

Test

Expertise: 
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.