Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Ketel thermostaat

Review: Slimme Thermostaat deel 2

Na een paar dagen er tegenaan te hebben gehikt, heb ik de technische schoenen weer aangetrokken. De wind loeit om het huis, gevoelstemperatuur is -10 graden op het ogenblik. Om er zeker van te zijn dat ik niet in een steenkoud huis met dito reacties van alle medebewoners terechtkom, heb ik eerst even mijn CV Ketel opengemaakt.

Aansluiten slimme thermostaat

En ja hoor, ik heb op pool 4 en 5 van de aansluiting voor de thermostaat een weerstand zitten! (zie foto 1). Maar ja… is deze dan ook de benodigde 220 Ohm? Geen idee. Dan maar de multimeter gepakt, weerstand tijdelijk losgemaakt en doorgemeten. Wat blijkt… natuurlijk, precies 220 Ohm. Al mijn zorgen waren voor niets, ik kan gewoon de slimme meter gaan aansluiten. Ketel thermostaat Na 12 jaar trouwe dienst schroef ik mijn prachtige nostalgische kwikthermostaat van de muur af. Dit doet pijn. Maar dat deed de portemonnee ook. De ouderwetse thermostaat realiseerde een behoorlijke schommeling in temperatuur altijd. Instellen op 19 graden, huis werd warm tot 22 a 23 graden en daalde dan weer naar 18 graden voordat het weer warm werd. Dat is nou precies waar ik hoop vanaf te zijn met de nieuwe “slimme” thermostaat.Slimme thermostaat verwarming Het aansluiten van deze slimme jongen is inderdaad een fluitje van een cent. Het is goed uitgelegd in bijbehorende gebruiksaanwijzing en als je de stappen gewoon exact volgt, kom je geen verrassingen tegen. En na 15 minuten is de oude vervangen door de nieuwe… en… hij doet het!

Schoonheidsfouten design

Er vallen me gelijk een paar schoonheidsfouten in het gebruik op, helaas.  Als eerste is het display standaard uit. Vanuit energiegebruik snap ik dat wel, maar een blik, van afstand, op de thermostaat levert mij nu niets anders op dan een glimmende zwarte schijf. Als ik vervolgens naar de thermostaat toe loop, licht het display opeens (de bewegingsmelder werkt dus?) op en zie ik heel goed welke temperatuur ik heb ingesteld, en welke temperatuur het is. Dat is dan weer prima. Ten tweede een klein slordigheidje van de ontwerpers… als je voor de thermostaat staat (dat rijmt) dan grenst het zwarte kader om het display zo krap dat de bovenste cijferdelen wegvallen. En dat terwijl de thermostaat op de voorgeschreven 1.50 meter hangt. Jammer jammer….

Constante warmte in huis

Maar… heel positief, al na 2 uur zie ik dat de heftige schommelingen in temperatuur zich beperken tot maximaal 1 graad verschil, en dan is de thermostaat als het goed is nog aan het “inleren”. Kortom, deze slimme thermostaat doet heel goed wat hij moet doen, namelijk het huis verwarmen met constante temperatuur.  Dat noem ik een vooruitgang en daar ben ik heel blij mee! En nu? Nou moet ik dus mijn leefpatroon gaan bepalen. Tenminste, als ik deze thermostaat met al zijn slimmigheden ten volste wil benutten. Comfortperiode als je het lekker warm wilt hebben, rustperiode als je slaapt, vorstperiode als je wegbent…wat een mooie terminologie, wauw! En dat kan allemaal handmatig worden ingesteld.

De eerste gebruikservaringen

Mijn gezinsleden en ik leven echter nogal onregelmatig. Daarnaast hangt de thermostaat op een plek waar je niet altijd langskomt, dus of er vaak genoeg beweging wordt gedetecteerd? Wat ik eigenlijk het liefste wil, is gewoon als ik wakker ben en naar beneden ga de temperatuur instellen op 20 graden, en als ik naar bed ga (of liever een uur voordat ik ga) de temperatuur omlaag zetten naar 15 graden, maar kan dit ook? Toch maar proberen in te stellen dan? Dat blijkt lastig hoor, als er geen knoppen op zitten, en de + en – niet makkelijk te vinden zijn (bijvoorbeeld kuiltjes in het oppervlak, zodat je ze kan voelen ook).  Instellen met de USB kabel kan ook met de computer.  Maar daar is het nu te koud voor. De  slimme thermostaat moet dan van de muur af geklikt, en op dat moment doet je verwarming het tijdelijk niet. Dus dat doen we over een paar dagen wel, eerst kijken hoe het met de hand bedienen bevalt.

Bewegingsmelder standaard uitgeschakeld?

Maar ja, hoe zit dat nou met die bewegingsmelder? Krijg ik het koud als ik roerloos op de bank naar TV kijk? De gebruiksaanwijzing verschaft hier niet echt duidelijke informatie. Ik merk dat de bewegingsmelder werkt, want het display licht op als ik er naar zwaai… maar op pagina 22 staat letterlijk geschreven: “u kunt ervoor kiezen de thermostaat in te laten schakelen bij beweging. Standaard is deze optie uitgeschakeld, omdat het de besparing niet ten goede komt”. Nu breekt mijn klomp. Ik snap er niks meer van. Dit was volgens mij DE slogan van ESSENT, “de slimme thermostaat weet of u thuis bent”… maar dit “geweten” staat standaard uit? Zijn ze nou helemaal… en bovendien wordt er nergens uitgelegd hoe ik dan de bewegingsmelder uit of aan zou kunnen zetten… een gemiste kans bij een initieel goed product! Hier gaan we achteraan, hier moet een goed verklaring voor te vinden zijn. Ik stel het zeer op prijs als iemand van ICY of ESSENT eens even contact met mij opneemt, bij voorkeur tijdens de comfortperiode. Wordt vervolgd…. Over enkele dagen deel 3 van mijn belevenissen getiteld  “wie is hier nou de slimste? ” Lees ook deel 1 testverslag Lees ook deel 3 testverslag
Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

ANDRE

WIJ WACHTEN AL VANAF JANUARI 2011 OP ONS WELKOMS GESCHENK VAN ESSENT (DE SLIMME THERMOSTAAT)

NA REGELMATIG BELLEN MET ESSENT, MAAR HELAAS ZONDER RESELTAAT.
HET IS NU 20 JULI 2011 HARTJE ZOMER MAAR U RAAD HET AL NOG STEED GEEN SLIMME THERMOSTAAT.

WIJ HOPEN DAT WIJ VOOR DE WINTER ER OOK LEKKER WARM BIJ KUNNEN ZITTEN MET DIE SLIMME THERMOSTAAT, VAN JAZEKER ESSENT .
WIJ WACHTEN WEL WEER AF ANDERS WEER MAAR BELLEN MET 0900-1550.

GROET ANDRE

Geachte heer Van der Horst, Ik wil graag even reageren op uw vraag over de werking van de bewegingssensor en de verwarring die er bestaat rond het stukje tekst in de handleiding. Als de thermostaat al ingeschakeld is op de comfortstand (bijvoorbeeld 20 graden) doordat u de thermostaat heeft bediend of doordat de klok de thermostaat heeft ingeschakeld, dan zullen de bewegingssensor en de lichtsensor er voor zorgen dat de thermostaat niet uit gaat zolang hij beweging en licht registreert. Staat de thermostaat echter in de rust- of antivorststand, dan zal hij niet automatisch naar de comfortstand gaan op basis van beweging. Stel u bent naar het werk en u komt even thuis om wat op te halen, om vervolgens weer naar een etentje te gaan. De thermostaat gaat nu niet automatisch weer naar de comfortstand. Schakelt u deze optie in de software in, dan zou de thermostaat nu weer… Lees verder »

Beste Ruben,
Dank voor al je informatie over de slimme thermostaat…ik kijk uit naar deel 3.
Bovendien wil ik graag weten of je deze thermostaat ook via je mobiel (sms)kan besturen om hem aan te zetten zodat je huis warm is als je na een paar dagen afwezigheid thuis komt.Dat schijnt te kunnen via een abonnement van €5,- maar bij wie/wat sluit je dat dan af?
groet Julia

Ah, ik heb iets gelezen over het inschakelen van extra sensorfunctionaliteit. Het betreft het inschakelen (en temperatuur op ingestelde comfortstand zetten) zodra de sensor beweging waarneemt – deze functie staat standaard uit. De andere sensorfunctie, die standaard aanstaat, betreft het overschakelen naar een lagere temperatuur zodra de sensor een tijdje geen beweging heeft gezien.

Ik lees al een tijdje op forums dat hierover nogal wat verwarring onstaat…

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.