6.0
Reviewscore

Voors

  • Aansluiten

Tegens

  • Display
  • Instellen
Impact footprint
6
Prijs
4
Snel geregeld
8

Na een paar dagen er tegenaan te hebben gehikt, heb ik de technische schoenen weer aangetrokken. De wind loeit om het huis, gevoelstemperatuur is -10 graden op het ogenblik. Om er zeker van te zijn dat ik niet in een steenkoud huis met dito reacties van alle medebewoners terechtkom, heb ik eerst even mijn CV Ketel opengemaakt.

Aansluiten slimme thermostaat

En ja hoor, ik heb op pool 4 en 5 van de aansluiting voor de thermostaat een weerstand zitten! (zie foto 1). Maar ja… is deze dan ook de benodigde 220 Ohm? Geen idee. Dan maar de multimeter gepakt, weerstand tijdelijk losgemaakt en doorgemeten. Wat blijkt… natuurlijk, precies 220 Ohm. Al mijn zorgen waren voor niets, ik kan gewoon de slimme meter gaan aansluiten.

Ketel thermostaat

Na 12 jaar trouwe dienst schroef ik mijn prachtige nostalgische kwikthermostaat van de muur af. Dit doet pijn. Maar dat deed de portemonnee ook. De ouderwetse thermostaat realiseerde een behoorlijke schommeling in temperatuur altijd. Instellen op 19 graden, huis werd warm tot 22 a 23 graden en daalde dan weer naar 18 graden voordat het weer warm werd. Dat is nou precies waar ik hoop vanaf te zijn met de nieuwe “slimme” thermostaat.Slimme thermostaat verwarming

Het aansluiten van deze slimme jongen is inderdaad een fluitje van een cent. Het is goed uitgelegd in bijbehorende gebruiksaanwijzing en als je de stappen gewoon exact volgt, kom je geen verrassingen tegen. En na 15 minuten is de oude vervangen door de nieuwe… en… hij doet het!

Schoonheidsfouten design

Er vallen me gelijk een paar schoonheidsfouten in het gebruik op, helaas.  Als eerste is het display standaard uit. Vanuit energiegebruik snap ik dat wel, maar een blik, van afstand, op de thermostaat levert mij nu niets anders op dan een glimmende zwarte schijf. Als ik vervolgens naar de thermostaat toe loop, licht het display opeens (de bewegingsmelder werkt dus?) op en zie ik heel goed welke temperatuur ik heb ingesteld, en welke temperatuur het is. Dat is dan weer prima.

Ten tweede een klein slordigheidje van de ontwerpers… als je voor de thermostaat staat (dat rijmt) dan grenst het zwarte kader om het display zo krap dat de bovenste cijferdelen wegvallen. En dat terwijl de thermostaat op de voorgeschreven 1.50 meter hangt. Jammer jammer….

Constante warmte in huis

Maar… heel positief, al na 2 uur zie ik dat de heftige schommelingen in temperatuur zich beperken tot maximaal 1 graad verschil, en dan is de thermostaat als het goed is nog aan het “inleren”. Kortom, deze slimme thermostaat doet heel goed wat hij moet doen, namelijk het huis verwarmen met constante temperatuur.  Dat noem ik een vooruitgang en daar ben ik heel blij mee!
En nu? Nou moet ik dus mijn leefpatroon gaan bepalen. Tenminste, als ik deze thermostaat met al zijn slimmigheden ten volste wil benutten. Comfortperiode als je het lekker warm wilt hebben, rustperiode als je slaapt, vorstperiode als je wegbent…wat een mooie terminologie, wauw! En dat kan allemaal handmatig worden ingesteld.

De eerste gebruikservaringen

Mijn gezinsleden en ik leven echter nogal onregelmatig. Daarnaast hangt de thermostaat op een plek waar je niet altijd langskomt, dus of er vaak genoeg beweging wordt gedetecteerd? Wat ik eigenlijk het liefste wil, is gewoon als ik wakker ben en naar beneden ga de temperatuur instellen op 20 graden, en als ik naar bed ga (of liever een uur voordat ik ga) de temperatuur omlaag zetten naar 15 graden, maar kan dit ook?

Toch maar proberen in te stellen dan? Dat blijkt lastig hoor, als er geen knoppen op zitten, en de + en – niet makkelijk te vinden zijn (bijvoorbeeld kuiltjes in het oppervlak, zodat je ze kan voelen ook).  Instellen met de USB kabel kan ook met de computer.  Maar daar is het nu te koud voor. De  slimme thermostaat moet dan van de muur af geklikt, en op dat moment doet je verwarming het tijdelijk niet. Dus dat doen we over een paar dagen wel, eerst kijken hoe het met de hand bedienen bevalt.

Bewegingsmelder standaard uitgeschakeld?

Maar ja, hoe zit dat nou met die bewegingsmelder? Krijg ik het koud als ik roerloos op de bank naar TV kijk? De gebruiksaanwijzing verschaft hier niet echt duidelijke informatie. Ik merk dat de bewegingsmelder werkt, want het display licht op als ik er naar zwaai… maar op pagina 22 staat letterlijk geschreven: “u kunt ervoor kiezen de thermostaat in te laten schakelen bij beweging. Standaard is deze optie uitgeschakeld, omdat het de besparing niet ten goede komt”.

Nu breekt mijn klomp. Ik snap er niks meer van. Dit was volgens mij DE slogan van ESSENT, “de slimme thermostaat weet of u thuis bent”… maar dit “geweten” staat standaard uit? Zijn ze nou helemaal… en bovendien wordt er nergens uitgelegd hoe ik dan de bewegingsmelder uit of aan zou kunnen zetten… een gemiste kans bij een initieel goed product! Hier gaan we achteraan, hier moet een goed verklaring voor te vinden zijn.

Ik stel het zeer op prijs als iemand van ICY of ESSENT eens even contact met mij opneemt, bij voorkeur tijdens de comfortperiode.

Wordt vervolgd…. Over enkele dagen deel 3 van mijn belevenissen getiteld  “wie is hier nou de slimste? ”
Lees ook deel 1 testverslag

Lees ook deel 3 testverslag