Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzaam verwarmen

Duurzaam verwarmen

Als we naar het gemiddeld energieverbruik van een huishouden in Nederland kijken, valt op dat de verwarming van ruimte(s) en water veruit het grootste deel van het totale energieverbruik is. Wil je energie besparen? Dan is hier waarschijnlijk een grote slag te maken. Het meest duurzaam is natuurlijk het volledig verwarmen van je huis met (passieve) zonne-energie of  een warmtepomp, in combinatie met goede isolatie. Veel oude huizen redden het daar echter niet mee, en moeten bijverwarmd worden. Hieronder vind je een groot aantal verwarmingsmethoden en hun bijbehorende duurzaamheid.

Rendement per verwarmingsbron

VerwarmingsbronMaximaal rendement
Open haard20%
Houtkachel75%
Pelletkachel94%
Speksteenkachel90%
Gaskachel65%
CV-ketel92%
HR-ketel107%
Elektrische kachel100%
Infraroodverwarming60%
Warmtepomp600%
Zonneboiler65%
Zonnepanelen25%
  

Conclusies

Duurzaam verwarmen is dus niet alleen een kwestie van ”de juiste” warmtebron. Ook de mate van isolatie van je woning en de afstemming van de verwarmingselementen aan deze mate van isolatie zijn van groot belang. Daarnaast is de instelling van (de temperatuur van) je CV- of HR-ketel belangrijk. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder warmte ontsnapt. 

1
Isoleren

Isoleren is en blijft de nummer 1 tip voor duurzaam verwarmen. Want, hoe beter je woning geisoleerd is, hoe minder warmte ontsnapt. En hoe minder warmte ontsnapt, hoe minder verwarming(selementen) nodig zijn. En hoewel isoleren kostbaar kan zijn, is dit een actie die gemakkelijk terug te verdienen is.

2
Warmtepomp

De duurzaamste manier van verwarmen is afhankelijk van jouw situatie. Een grond- of luchtwarmtepomp heeft het beste rendement, maar is momenteel moeilijk te verkrijgen en is behoorlijk duur. Op dit type warmtepompen zit wel subsidie. Zeker voor nieuwere huizen of bij complete verbouwingen adviseren we voor dit type verwarming. Een lucht-lucht warmtepomp (airco) is kan een goed alternatief zijn als je in een ouder huis woont met een relatief nieuwe CV/HR ketel. En de lucht-lucht warmtepomp is daarbij een goed alternatief als je iets minder te besteden hebt. 

3
Duurzaam bijverwamen

De meest duurzame manier van bijverwarmen is met infraroodpanelen. Infrarood is niet geschikt als hoofdverwarming, maar kan, zeker in combinatie met zonne- of windenergie, als duurzaam (lokaal) bijverwarmingsalternatief ingezet worden.

4
Verwarmen met hout

Een open haard en houtkachel zijn beide erg gezellig, maar zijn vanuit een duurzaamheidsoogpunt geen goede keuze. Een gaskachel, pelletkachel en speksteenkachel hebben weliswaar een hoger rendement, maar zijn onder andere door de uitstuit van fijnstof geen millieuvriendelijke optie.

5
Warmte effectief verspreiden

Door warmte gelijkmatig te verspreiden kun je energie/gas besparen. Vloerverwarming is hiervoor uitermate geschikt. Maar ook het sneller verspreiden van warmte door je huis is zuinig. Hiervoor kun je een radiatorventilator gebruiken.

Isabelle Snaauw

Isabelle is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld duurzamer maken. Ze weet veel van de energietransitie en subsidies, maar schrijft als vegetariër eigenlijk het liefst over duurzaam koken en eten. Isabelle heeft bij een B-corp communicatiebureau gewerkt aan diverse duurzame (overheids)projecten. Momenteel is ze communicatieadviseur bij AMS Institute, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat werkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling.

2 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Waar gaan de rendementsverliezen heen wanneer je elektrisch verwarmd? Die energie kan niet zomaar verdwijnen, toch (wet van behoud van energie)? dus als slechts 40% van de energie wordt omgezet in warmte, waar gaat de rest van de energie dan heen?

De pelletkachel als duurzaam kwalificeren vind ik wel bout: het hangt er sterk van af wat de houtbron is. Het zou beter voor de bosgrond of agrarische grond zijn om organische stof weer in de bodem te stoppen. Ten tweede is aardig wat CO2 in hout opgeslagen wat je nu weer vrij maakt. Dus wat mij betreft: uit de lijst van duurzame oplossingen!

Ik mis in het overzicht het rendement bij infrarood verwarming.

Goed punt, we zijn op dit moment bezig alle pagina’s te herzien en zullen dit toevoegen. Voor nu is er al wel dit artikel over infrarood verwarming.

Helaas geen informatie over IR verwarming

Ik zou het fijn vinden als infrarood warmtepAnelen ook aan de vergelijking worden toegevoegd.
Zijn deze vergelijkbaar met de elektrische panelen?

Prima zoveel mogelijkheden om je huis te verwarmen.
Zoals ook wordt aangegeven is het isoleren van de woning echt belangrijk.
Wat ik zovaak mis bij een goed geïsoleerd huis is het glas.
HR++ heeft slecht een rc waarde van 1. HR+++ (driedubbel) heeft een rc waarde van 2. Ook niet super goed maar je wilt natuurlijk niet in het donker zitten.
Om even een vergelijking te maken;
Volgens het bouwbesluit dienen bij nieuwe woningen de vloer, wanden en dak een rc waarde te hebben van respectievelijk 3.5 4.5 en 6

Rolluiken isolatie goed voor tussen rolluik en raam isolatie 6 aan 10 graden warmer dan buiten de rol Luik. Isoleert extra aan binnen kant met isolatie schuim en overheen gipsplaat of stukadoor het.

Volg ons op Facebook