Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzame garage

Duurzame garage

De garage is meestal niet het meest ecovriendelijke plekje van een huis. Het is de opslagplek van verf, vloeistoffen voor de auto en de meest uiteenlopende reinigingsproducten. Ook alle spullen die we niet nodig hebben, maar ook niet weg willen gooien verhuizen vaak naar de garage.

duurzame-garage

Meestal wordt deze ruimte gebruikt om auto’s en fietsen veilig en droog weg te bergen. Soms zit er achter de deur echter een complete werkplaats verscholen, of is het de favoriete oefenplek van de lokale band. Een garage is voor veel doeleinden geschikt, maar het is hoe dan ook belangrijk om goed voor deze multi-inzetbare ruimte te zorgen. Bij de bouw of restauratie van een garage is het belangrijk dat deze ruimte goed geïsoleerd en geventileerd wordt. Zorg dat vocht en schimmels niet de kans krijgen de werkbank of opgeslagen kleding aan te tasten.

Denk na over het gebruik van de garage. Moeten alleen de auto en de fietsen erin, of wil je de garage daarnaast ook gebruiken als een soort werkplaats. Moet er misschien een verwarming komen? Goede verlichting? Of is de garage alleen de slaapplaats van de hond? Een goed plan kan overbodige aanschaffingen voorkomen en veel energie besparen.

Tips voor een duurzame garage

  • Om te beginnen ruim de garage regelmatig op. Het is moeilijk om duurzame stappen te zetten in een rommelige ruimte. Door orde te scheppen kom je er achter wat er allemaal in je garage is verzameld. Wat je eventueel weg kunt doen en wat je (weer) kunt gebruiken. Het komt regelmatig voor dat mensen spullen kopen die ze eigenlijk al hebben, zonder dat ze dit weten.
  • Denk aan de verlichting in de garage. Vervang bijvoorbeeld de energieslurpende TL-verlichting door spaarlampen. Of nog beter… plaats een koepel of Solatube op het dak voor meer daglicht. Dit bespaart veel energie en geeft prettiger licht om bij te werken.
  • Haal eens flink de bezem door de oude verfresten, chemische schoonmaakmiddelen en olie voor de auto. Bewaar wat nog goed is en wat je nog kunt gebruiken. Al het overige lever je in als klein chemisch afval bij de milieustraat.
  • Check de isolatie van uw garage. Belangrijk hierbij is om helder te hebben wat je verwacht van de garage ruimte. Is het vooral een opslagplek of is het een werkplek. Voor een werkplek is het verstandig om de isolatie goed voor elkaar te hebben zodat verwarming van de ruimte ook zin heeft. Controleer vooral de ‘hechting’ van de garage met het huis. Hierbij lekt vaak veel warmte van het huis via de garage weg. Kijk ook of je de betonnen vloer van de garage kunt isoleren. Een niet geïsoleerde vloer is vaak de belangrijkste oorzaak voor warmteverlies. Goede isolatie kan in de garage veel energie besparen.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.