Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Verlichting

Verlichting

Verlichting is niet meer weg te denken in moderne huizen. Verlichting heeft zich ontwikkeld van pure noodzaak naar een belangrijk sfeerelement. Het maakt de plekken in je huis gebruiksvriendelijk en veilig. Een huis met de juiste verlichting is inspirerend en zorgt ervoor dat je lekker kunt werken.

Maar verlichting kan ook rust en ontspanning geven na een lange dag hard werken.  Verlichting gebruikt alleen ook veel energie. Met een goed lichtplan is het de kunst om het energieverbruik te verlagen zonder in te leveren op de eisen van de moderne tijd. Door kritisch te kijken naar verlichting valt er veel te besparen. Gemiddeld 15% van het totale energieverbruik in huis gaat op aan verlichting.

Verlichting

Energie besparen met verlichting

Je kunt eenvoudig energie besparen op verlichting door maximaal gebruik te maken van daglicht. Dit kun je doen door zoveel mogelijk daglicht in de verschillende ruimten toe te laten en door te kiezen voor lichte kleuren die licht weerkaatsen. Wordt het buiten donker dan moet het kunstlicht aan. Het is belangrijk dat deze praktisch is en zo weinig mogelijk energie verbruikt.

Tegenwoordig zijn er diverse alternatieven voor de vertrouwde gloeilamp. In de praktijk blijkt wel dat het veel tijd en ‘energie’ kost om door het oerwoud van leds en spaarlampen, met enorme kwaliteitsverschillen en kleurtinten, een juiste keuze te maken. Maar het is zeker mogelijk om met een creatief lichtplan van spaarlampen en ledlampen ook een sfeervolle ruimte te creëren en veel energie besparen.

Meer in deze categorie

Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.