Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Moestuin zomerklaar maken

Start nu voorbereidingen moestuin

In tijden van recessie zijn we genoodzaakt meer na te denken over ons doen en laten. Waar we wel geld aan uit willen geven en waar niet, je zou je dan kunnen realiseren dat we wel heel afhankelijk zijn geworden van wat de supermarkten ons aanbieden en tegen welke prijs. Zou het niet fijn zijn om, ook al is het maar een klein beetje, zelfvoorzienend te zijn? Om een deel van je voedsel zelf te verbouwen?  Begin dan een eigen moestuintje. Letterlijk ‘back to the roots’. Voel en proef wat het voor je doet. Lees ook de idealen van een moestuin

Moestuin zomerklaar maken
En ik dan, met mijn balkonnetje in de binnenstad, denk je misschien. Zelfs op dat balkonnetje is het mogelijk om groenten en kruiden te laten groeien. Of zelfs op de vensterbank voor het raam. Of je zoekt een volkstuintje in de buurt. Ook in een standaard achtertuin is het heel gemakkelijk een zonnig hoekje vrij te maken voor eetbare planten. Groenten en kruiden verbouwen is ook helemaal niet moeilijk. Zorg dat je aan het begin van het seizoen de aarde in de tuin goed omspit en bemest of doe nieuwe potgrond in de grote potten op het balkon. Volg de instructies op de zakjes met zaad en het groeit vanzelf. Ja echt. Alleen af en toe onkruid wieden en veel meer is niet nodig.

Stadstuinieren door Celia Brooks

Nu er nog volop kans op vorst is, kunnen we alleen nog maar tuinieren op papier. Twee boeken die de beginnende tuinier op weg zullen helpen zijn ‘Het nieuwe stadstuinieren’ van Celia Brooks Brown en ‘Meiden in de moestuin’ van Alex Mitchell. Beide Britse auteurs hebben een boek geschreven waarin je stap voor stap wordt meegenomen in het opzetten van een moestuin op het balkon, in de achtertuin of volkstuin.

Moestuin beginnen

Het nieuwe stadstuinieren is, na een algemene inleiding, ingedeeld in de maanden van het jaar. Elke maand bevat een schema met te zaaien en oogsten groenten, kruiden en vruchten. Een aantal van die planten worden daarnaast apart belicht. Ook vind je er recepten met de oogst van die maand. Dit alles wordt beschreven aan de hand van de eigen ervaringen van de schrijfster. Zij neemt je in korte hoofdstukken mee door het hele moestuinseizoen.

Meiden in de Moestuin Alex Mitchell

Het andere boek ‘Meiden in de moestuin’ richt zich op dames die zelf fruit en groenten willen kweken zonder vieze handen te krijgen. Eigenlijk jammer dat het alleen op vrouwen gericht is want de staccato opzet van dit boek is voor iedereen fijn. In combinatie met de eenvoudige indeling in seizoenen geeft het boek je het gevoel dat het inderdaad heel gemakkelijk is om zelf van alles te kweken. Naast alle groene instructies en recepten staan er ook tips in om je balkon of tuin mooier te maken.

Tuinontwerp moestuinPlant alvast wat ideeën voor je moestuin op papier

Dus kijk hoeveel ruimte je beschikbaar hebt, bedenk welke groenten, fruit of kruiden je lekker vindt en maak een plannetje voor je eigen moestuin. Maak misschien ook een schetsje van de tuin, waarop je de favorieten kunt intekenen. Zaden kun je al kopen of bestellen. Dan kun je in maart, als het seizoen voor de moestuin weer begint, meteen die schep of spade in de grond zetten. Een paar weken later eet je de zelf gekweekte rucola al!

Kristel van Genugten

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Of op mijngroenestad

Kijk eens op internet bij makkelijke moestuin

@b: heb je wel een raam? of anders een deur met glas? :-)

en ik dan, vraag ik mij af, zo zonder tuin, balkon of zelfs maar vensterbanken? :(

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.