Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Trekbel beltrekker

  Stop sluipverbruik elektrische deurbel, leve de trekbel!

  Trekbel beltrekkerEen meer duurzame levensstijl gaat vaak in kleine stapjes. Deze week heb ik onze elektrische deurbel aangepakt. Hoe klein ook, stiekem verbruikt een standaard elektrische deurbel aardig veel energie. Dit komt door de transformator die permanent aan staat, iedere minuut per dag en 365 dagen per jaar en dit jaar in jaar uit. Enorm inefficiënt want de bel rinkelt in een jaar hooguit een paar minuten en de daarvoor benodigde stroom is verwaarloosbaar. De meeste energie wordt verbruikt door de (warme) transformator en de verlichting van het drukknopje.

  Energieverbruik deurbel

  Trekbel deurbelOm een beeld te geven, een gemiddelde deurbel verbruikt 0,003 kWh per uur. Dit is 0,072 kWh per dag en te vergelijken met 1 uur televisie kijken. Per jaar verbruik je zo tussen de 7 a 10 euro aan stroom. Eigenlijk onnodig energieverbuik en dit past daarmee niet echt in een duurzaam huis.

  Herstel deurklopper en oude trekbel

  Na wat onderzoek gedaan te hebben blijkt het mogelijk om een elektrische deurbel een stuk zuiniger te maken. Zie voor technische uitleg de site van Olino. Natuurlijk is het nog leuker om nog iets verder te gaan en helemaal geen stroom meer te verbruiken. BeltuimelaarEen mogelijke oplossing is om een deurklopper op de deur te plaatsen maar het is ook mogelijk om de mechanische deurbel of oude trekbel in ere te herstellen. En wat is er mooier dan het geluid van een echte voordeurbel! In ons geval werd het de trekbel, want we  hadden de trekker nog teruggevonden tijdens de verbouwing en alle beltuimelaars  zaten nog op hun plaats. Op de rommelmarkt hebben we vervolgens een mooie koperen deurbel op de kop getikt. Na wat snuffelen online kwam ik het schema hiernaast tegen en na een tijdje puzzelen hebben we weer een mooie oud Hollandse trekbel. Los van het geweldige geluid als iemand nu aan de bel staat te trekken, past het natuurlijk ook veel mooier bij een jaren dertig huis. De oude elektrische bel is er inmiddels al vanaf en daar moet alleen nog even een likje verf overheen. Elke keer als ik nu thuis kom, kan ik het bijna niet laten om even aan onze trekbel te trekken.

  Trekbel sets te koopTrekbel mechanische bel

  Het installeren van een trekbel valt eigenlijk best mee. Online zijn er diverse trekbel sets te koop in alle soorten en maten. Het montage schema hiernaast komt via de site van Baptist die zelf ook een uitgebreid aanbod hebben. Ook zijn er diverse mechanische bellen te koop die makkelijk op de plek van de oude elektrische deurbel te monteren zijn.

  Meer in deze categorie

  Dirk

  Dirk van Genugten

  Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  2 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Helaas geeft mijn woningbouw geen toestemming voor een mechanische bel op de deur. Jammer, ik vind het een prettiger geluid dan de standaard elektrische bel. Gelukkig zit er wel een aan/uit schakelaar voor deze bel in de meterkast. Deze staat natuurlijk uit.
  Mijn bezoekers weten dat ze moeten klepperen met de brievenbus.
  Hooguit als ik een pakketje verwacht zet ik de bel even aan als ik bezig ben met andere dingen, want gewoon opletten of er iemand aan de deur is werkt dan ook.
  Groet,Greet

  Nog simpeler ;……neemt een deurklopper…..!
  Duizenden modellen zijn er gemaakt…..

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.