Subsidie voor verbouwen en renovatie: laag BTW tarief

Startdatum subsisdie: 01-03-2013
Einde regeling: 28-02-2014

Verstrekkende partij: via aannemer (lagere btw op factuur)
Voor wie: particulieren, maar ook andere partijen (bv woningbouwverenigingen)
(Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend)

Subsidie verbouwenIn het woningmarkt akkoord van 13 februari 2013 werd onder andere besloten dat de btw op arbeid bijverbouw, renovatie en tuinonderhoud verlaagd wordt om een investeringsimpuls te geven aan de bouwsector. De regeling is van tijdelijke aard en loop tot.

Inhoud regeling verlaagd BTW tarief

Het btw-tarief voor bij bouwen en verbouwen wordt tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. De tariefsverlaging geldt alleen voor de arbeid en niet voor de materialen.

Voorwaarden voor het verlaagde tarief

 • De woning waaraan de werkzaamheden worden verricht dient ouder te zijn dan twee jaar;
 • Alle renovatie en herstelwerkzaamheden aan het huis. Dat betekent dat je binnen de regeling mag onderhouden, herstellen, vervangen, vernieuwen en zelfs vergroten;
 • De regeling geldt alleen voor arbeidskosten, dus niet voor materialen. Op de rekening dient de aannemer een onderscheid te maken tussen arbeid en materiaal;
 • Het lagere btw-tarief is alleen geldig als de dienst binnen de subsidie-periode wordt afgerond. Ook de arbeidskosten die voor aanvang van de subsidie al gemaakt zijn mogen tegen het lagere tarief op de factuur komen, mits het project in de subsidie-periode wordt afgerond. Wordt een project na 28 februari 2014 afgerond dan is de verlaagde btw niet meer van toepassing en moeten alle arbeidskosten met de reguliere 21% worden afgerekend;
 • De kosten van het maken van bouwtekeningen door een architect, als deze tevens de bouw begeleidt;
 • De subsidie is ook toepasbaar op de arbeid voor onderdelen die, op locatie of elders, op maat worden gemaakt en later onderdeel van de woning gaan uitmaken. Denk hierbij aan dakkapellen, inbouwkasten, deuren en kozijnen;
 • Het verlaagde tarief mag ook gerekend worden door hoveniers voor het aanleggen en onderhouden van tuinen die behoren bij een woning;
 • Ook sloopwerkzaamheden ten behoeve van vernieuwing vallen onder de regeling;

Voor welke werkzaamheden geldt het verlaagde btw-tarief op arbeidskosten?
(Dit is geen uitputtende opsomming)

 • Het aanbrengen en vernieuwen van glaswerk;
 • Het (aan)bouwen of vernieuwen van erkers, carports, garages, schuren ed, die zich bevinden op hetzelfde perceel als de woning, waarbij de functie van het bijgebouw gelijk blijft;
 • Het onderhouden, herstellen en vernieuwen van de gevel;
 • Aanleggen en onderhouden van tuinen die behoren bij een woning;
 • Het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van wandafwerking, waarbij bij de verwijdering daarvan schade wordt aangebracht aan de muur (bv tegels);
 • Het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van de keuken, toilet, badkamer, dakterras, veranda, dakkapel en serre;
 • Het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van de riolering binnen het perceel van de woning;
 • Het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden cv-installaties, gaskachels, boilers, geisers, houtkachels, warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, zonwering, rolluiken, alarminstallaties, bliksemafleiders, airco’s en sauna’s, als de goederen in bouwkundig opzicht onderdeel (gaan) uitmaken van de woning;
 • Het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden vloeren die bouwkundig onderdeel uitmaken van de woning. Dat als ze verwijderd zouden worden schade aan de ondervloer zou worden aangebracht. Zoals betonnen gietvloeren, plavuizen, tegels, terrazzo, kunststofvloeren en sommige parketvloeren. Ook het volledig verlijmen van tapijt op de ondervloer valt onder het tijdelijk verlaagde tarief;
 • De werkzaamheden van de uitvoerder van de renovatie en herstelwerkzaamheden.
 • Het verwijderen van asbest;

Voor welke werkzaamheden geldt het verlaagde btw-tarief niet?
(Dit is geen uitputtende opsomming)

 • Sloopwerkzaamheden die niet gedaan worden ten behoeve van verbouw, onderhoud of renovatie;
 • Het glazenwassen van de woning;
 • Het bestrijden van ongedierte;
 • Het slopen van een woning en het bouwen van een nieuwe woning;
 • Het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van gordijnen.

Bron: Besluit BLKB2013 305 Rijksoverheid

Hoe kan ik de BTW verlaging aanvragen?

Deze regeling loopt via het bedrijf die de verbouwing of renovatie uitvoert (aannemer). Het is verstandig om vooraf de BTW verlaging te bespreken met degene die de werkzaamheden gaat uitvoeren. Deze partij kan vervolgens het lagere btw-tarief in de factuur verwerken, zodat u minder betaalt. Op deze factuur is het van belang dat er een duidelijke splitsing wordt gemaakt tussen het arbeidsloon en de verstrekte isolatie materialen.

De leverancier moet het verlaagde tarief aannemelijk maken. Dat betekent dat hij in zijn boekhouding een verklaring voegt van de opdrachtgever dat de woning voldoet aan de eis dat de woning ouder is dan twee jaar na het tijdstip van eerste ingebruikneming.

De BTW-verlaging is een regeling van het ministerie van Financiën. Mochten er nog vragen zijn over deze subsidieregeling dan kun je terecht op de site van de Belastingdienst. Of neem contact op met de Belasting Telefoon: 0800-0543. Deze is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
28 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Onze pakketvloer moet hersteld worden. De aannemer zegt dat het 6 % tarief niet geldt, omdat het (beuken)lamellen zijn.Klopt dat? Ook heeft de aannemer geen tarief uitgesplitst voor arbeid en materiaal.
Alvast dank.

ben met renovatie keuken afgerond;woning gebouwd in 1934; gestart voor 1 oktober 2012.
Hoeveel is het BTW tarief?

ben op dit moment mijn woning aan het renoveren,is de 6% regeling van de btw nu nog van toepassing ? Mocht deze van toepassing zijn geldt dit dan voor alle werkzaamheden of is dit alleen van toepassing op het arbeidsloon van de isolatie-werkzaamhedn !

Tot welke datum is regeling 6%. En isoleren plafons [horeca] voor geluid kan dit ook ook bij zakelijk panden.
Hoogte subsidie dubbelglas en vloeren voor zakelijke pand

Voor indienen bouwvergunning heb ik via de aannemer de benodigde tekeningen laten opstellen voor 1 juli 2011. Vergunning is begin juli verstrekt. Als de daadwerkelijke uitvoering voor 1 oktober door de aannemer wordt gerealiseerd, voldoe ik dan aan de richtlijnen voor verlaagd BTW? Punt van discussie lijkt me de definitie van start werkzaamheden. Wie geeft me duidelijkheid?

Een onroerendgoedbedrijf bezit een aantal woningen die verhuurd worden. Bij renovatiewerkzaamheden wordt aan dit bedrijf gefactureerd, is in dit geval ook het lage btw-tarief van toepassing?
Het criterium zou dan dus zijn het soort bewoning (particulier) en niet wie de eigenaar is?

Is het nu echt zeker dat de 6% regeling na juli niet meer aangevangen kan worden (tot 1 oktober?)

Beste Marcel,

Helaas vallen deze werkzaamheden (adviesbureaus) niet onder de 6% regeling.

Gr. Roy Wensveen
Totaal Technisch Beheer

Ik wil thuis beginnen met ( gedeeltelijk ) vernieuwen en uitbreiden van de elektriciteit. Dit hoort toch, net zoals een douche, ook bij een woning?

kunt u mij vertellen op deze 6% regeling misschien is uitgesteld. daar was sprake van

Bij mijn appartementen-complex wordt het dak vernieuwd. Hiervoor wordt door de Technisch Beheerder (een extern professioneel bedrijf, waarmee een contract is afgesloten; de Vereniging van Eigenaren heeft zelf deze expertise niet in huis) begeleidingskosten in rekening gebracht. Nu heb ik begrepen dat advies e.d. door een Architect niet onder de 6%-regeling valt. Maar hoe zit dit met deze begeleidingskosten; dit bedrijf is immers geen Archictect?

Ik dacht dat woningen van rond WO 2 altijd al onder de 6% regeling vielen, loopt deze regeling nu ook op z’n eind of staat dat er los van?

Geldt de regeling ook voor de huurder van een huurwoning?

Is een aannemer verplicht hieraan mee te werken?

Krijgen we als vereniging ook korting op arbeidsloon bij vervanging van het het dak van het clubgebouw

Goede middag,
Wij kopen een bestaande flat, 30 jaar oud. Het opknappen van de parketvloer in de door ons aangeschafte flat komt toch ook voor de lage BTW in aanmerking? Het gaat toch om de ouderdom van het onroerend goed en niet van de tijd, dat iemand er al in woont?
Groetend,
N.Soeteman

Valt het arbeidsloon bij het aanbrengen van laminaatvloeren ook onder de
6 % regeling?

Klopt het, als bij het renoveren van kozijnen, de de arbeid van het produceren van de kozijnen hier in de werkplaats ook meelopen met de 6 procent regeling.
Of is het enkel van toepassing bij bij de montage uren terplekke in de bouw.

Geachte lezer(es)
Valt de btw over het arbeidsloon van een elektromonteur ook onder de nieuwe verlaagde btw regeling van 6%? ( het om een verbouwing/renovatie)

M.vr.gr.
W. Olivier

Vorige week is de vervanging van onze keuken afgerond. Wij hebben in onze nieuwe keuken gekozen voor een Terrasso aanrechtblad dat er plekke is gemaakt: voorbereidingen / storten van het blad / schuren / polijsten. Degene die dit blad heeft gemaakt (bedrijf A) werkte in onderaanneming van de keukenbouwer die de totale facturering verzorgt.
Mijn vraag is nu of de 6% btw regeling ook van toepassing is op het arbeidsloon van bedrijf A?

Ik lees bovenstaand het volgende: Deze regeling kent een overlapping met andere regelingen (isolatie, schilder en stukadoorwerkzaamheden). Met name voor de schilder en stukadoorwerkzaamheden is het verstandig een splitsing te maken op de factuur. Deze materialen voor deze werkzaamheden vallen namelijk wel onder het lage btw tarief van 6%.

Interpreteer ik het correct als ik hier uit lees dat de btw op het glas en de benodigde materiaal om het te plaatsen ook in aanmerking komt voor de 6%? Dus naast de € 35,=. subsidie op het glas ook nog het 6% btw-tarief op datzelfde glas?

Is het ook mogelijk 6%btw te rekenen op arbeidsloon voor het isoleren van alleen een schoorsteen

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.