Afgelopen dinsdag hield Philips de jaarlijkse Philips Innovation Experience. In een presentatie voor media en bedrijfsleven laat het bedrijf zien met welke vernieuwende zaken het zich bezig houdt. Sustainable living was een van de thema’s en in dat kader waren wij als speler op dat gebied uitgenodigd om het event in het Klokgebouw in Eindhoven bij te wonen. Frans van Houten, CEO van Philips Electronics, gaf een geïnspireerde speech. Philips zet hoog in op innovatie, ‘want dat zit in ons bloed’. In 3 jaar tijd willen zij het innovatie budget verdubbelen. Van houten haalde daarbij een uitspraak van Einstein aan. “We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.” We hebben dinsdag veel interessante ontwikkelingen gezien, maar beperken ons hieronder tot een aantal nieuwigheden op duurzaam gebied.

Duurzaam koken jamie oliver

Duurzame productontwikkeling

Het bedrijf heeft grootse plannen op het gebied van innovatie en duurzaamheid voor 2015. In dat jaar komt 50% van de totale omzet uit ‘groene’ producten. Deze producten zullen gemiddeld 50% energiezuiniger zijn en worden gemaakt met (deels) hergebruikte materialen. Circulaire economie is de daarbij gebruikte term. Dit staat voor het hergebruiken van alle restproducten in hetzelfde of een ander product. Een eerste ontwikkeling van het bedrijf is de groene Senseo. Deze is gemaakt met 50% gerecyclede plastics en 45% hergebruikt metaal.

Licht in de toekomst leasen

Een ander groen proefproject is ‘Pay Per Lux’ ontwikkeld met architect Thomas Rau. Een product voor de zakelijke markt. De gebruiker betaalt alleen de werkelijk gebruikte hoeveelheid licht. De afnemer hoeft de installatie niet zelf aan te schaffen, maar krijgt deze in bruikleen van Philips. Dit maakt de overstap naar een meer duurzame lichtinstallatie met leds veel gemakkelijker, omdat er geen grotere investering nodig is.

City farming als oplossing

Een van de uitdagingen van de toekomst is de almaar groeiende wereldbevolking en hoe deze te voeden. Led-verlichting kan hierbij een rol spelen volgens Philips. Planten blijken prima te kunnen groeien en ontwikkelen in een gebouw. Leds zorgen daarbij voor het gewenste (dag)licht. Voor elke plantensoort blijkt een optimaal lichtrecept te zijn, waarbij deze het beste groeit. Door deze ontwikkeling kunnen groenten heel compact geteeld worden in bijvoorbeeld leegstaande kantoorgebouwen, dicht bij de eindgebruiker. Zo zou met 20 grote stadsboerderijen heel de stad New York voorzien kunnen worden van groenten. Klinkt ideaal, maar is het dat ook, groenten uit de fabriek? Hier komen we, na wat research, een keertje op terug. De tomaatjes en paprika smaakten in ieder geval heel goed!

Groenten led licht

Met een druk op de knop

Een toepassing van led-verlichting die al toegepast wordt is CityTouch. De led-verlichting in de stad kan flexibel worden aangestuurd vanuit een centraal systeem. In het kort, veel licht waar het nodig is en minder licht waar het kan. Dit verhoogt niet alleen het gevoel van comfort en veiligheid in de stad maar kan ook zorgen voor een energiebesparing tot 70%. De eerste steden in Nederland hebben inmiddels besloten over te gaan op dit systeem. Ook voor de consument is een dergelijk systeem met leds bedacht met de naam Philips Hue. Hierbij kun je via een tablet of telefoon de verlichting in huis aansturen. Kleur (bv van een foto!), lichtsterkte en tijd zijn in een oogwenk te regelen.

Philipsu led ipad

Thuis koken

Nog een laatste product uit het grote aantal gepresenteerde concepten. De homecooker. Volgens de cijfers maakt een kant-en-klare maaltijd uit de supermarkt twee keer zoveel kilometers voordat het op je bord ligt dan een thuis klaargemaakte maaltijd. Philips wil de drukke consument weer aan het koken krijgen en heeft daarvoor, in samenwerking met Jamie Oliver, een soort mini-fornuisje bedacht. Het fornuisje roert zelf en met de bijbehorende groentenhakselaar zijn de ingrediënten zo gesneden en toegevoegd. Het kost weinig moeite om in korte tijd een maaltijd op tafel te zetten. Verschillende accessoires zorgen voor verschillende bereidingsmogelijkheden. Maar of de niet-koker hiermee wel gaat kokkerellen gaat kruipen na een drukke werkdag…