De strijd lijkt losgebarsten rondom de slimste thermostaat. Vorige week hebben we nog een hele mooie, de Nest, laten passeren. Deze week kregen we te horen dat Eneco met de thermostaat ‘Toon’ op de markt komt. Toon is de eerste thermostaat met Live Updates, die je actueel inzicht geeft in je energieverbruik en de kosten. Zo krijg je grip op je piek- en sluipverbruik en leer je welke apparaten veel energie verbruiken. Ook krijg je meldingen om bijbetalen te voorkomen. Zo helpt Toon je bewuster om te gaan met energie. De thermostaat Toon is gemakkelijk via touchscreen te bedienen en doet uiteraard alles wat je van een moderne thermostaat mag verwachten. Met Toon moet het mogelijk zijn om 10% te besparen op je energieverbruik. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit een besparing van ruim € 15 per maand.

Eneco thermostaat

Uniek inzicht door Live Update

Toon biedt alle functies die je van een moderne thermostaat mag verwachten. Hij regelt de warmte in huis precies zoals je dat wilt. Verder is hij mooi en eenvoudig te bedienen dankzij het touchscreen. Bovendien geeft Toon inzicht in uw actuele gas- en stroomverbruik. Maar wat de Toon thermostaat anders maakt dan alle andere thermostaten op de markt zijn de Live Updates. Hiermee krijgt deze thermostaat via internet alle informatie binnen rechtstreeks uit het systeem van Eneco. Deze realtime informatie levert de volgende informatie op:

Toon thermostaatVergelijking energieverbruik per dag, week of maand
Met Toon vergelijk je in één oogopslag je gas- en stroomverbruik met je verbruik in de afgelopen dagen, weken of maanden.
Toon thermostaatInzicht in actueel verbruik
Met Toon kun je direct zien hoeveel energie je apparaten verbruiken. Dit helpt je bewuster met energie om te gaan. Dit gebeurt lokaal en is niet gekoppeld aan de Live Updates.
Toon thermostaatVoorkom bijbetaling
Toon geeft een melding wanneer je werkelijke verbruik hoger is dan het door Eneco ingeschatte verbruik. Door je termijnbedrag aan te passen kun je bijbetalen op  jaarrekening voorkomen.
Toon thermostaatInzicht in je kosten
Wat betaal je eigenlijk voor een dag energieverbruik? De Toon thermostaat biedt je inzicht in je werkelijke energiekosten door de continue updates van actuele tarieven.
Toon thermostaatInzicht in piekverbruik
Met Toon kun je direct zien dat de douchebeurt van uw tienerdochter de oorzaak is van het piekverbruik gedurende de afgelopen 4 uur.
Toon thermostaatGrip op uw rustverbruik
Toon geeft inzicht in je rustverbruik. Hij laat zien wat je per jaar betaalt voor de momenten dat je misschien denkt geen energie te verbruiken. Dit helpt ook grip te krijgen op je sluipverbruik.
Werkelijk versus geschat verbruik
Toon geeft je direct inzicht in je werkelijke verbruik ten opzichte van het door Eneco geschatte verbruik.
Weer en verkeer info
Behalve het bedienen van je thermostaat en het geven van inzicht in je verbruik heeft Toon nog een aantal extra’s. Zo kun je met één druk op het touchscreen snel op de hoogte zijn van de actuele weer- of verkeerssituaties met files in Nederland.
Berichten
Je ontvangt via Toon relevante service berichten over storingen in je cv-ketel, software updates en updates van je leveringstarieven.

Waarin verschilt de Toon thermostaat van andere thermostaten

Toon met Live Updates is de enige thermostaat die inzicht geeft in je eigen gas- en stroomverbruik. Toon is verbonden via Wifi met internet. Door contact te maken met Eneco kan Toon je laten zien of je verbruik meer of minder is dan normaal. Toon geeft verder inzicht in je kosten door updates van actuele tarieven. Ook toont hij actuele weer- en verkeersinformatie en zorgt automatisch voor updates en nieuwe services. Het doel van Eneco is deze services komende jaren verder te gaan uitbreiden.

Toon werkt verder precies hetzelfde als een normale klokthermostaat. Je kunt gewoon uw temperatuur instellen of een weekprogramma instellen. Toon zorgt voor comfort door de centrale verwarming in uw huis op de juiste temperatuur te laten verwarmen.

Helaas beschikt de Toon thermostaat nog niet over een App voor op je smartphone waarmee je op afstand de thermostaat  kunt bedienen zoals bijvoorbeeld de E-thermostaat van Essent. Eneco heeft aangegeven druk bezig te zijn met deze ontwikkeling en vanaf deze zomer is deze functionaliteit ook voor Toon beschikbaar.

Installatie en prijs

Voor de Toon thermostaat heb je geen aanvullende apparatuur nodig om gebruik te kunnen maken van de dienstverlening (zoals een losse thermostaat of extra pluggen). De installatie wordt altijd verzorgd door een erkende monteur en is gratis. De kosten voor aanschaf en installatie zijn € 120. Daarnaast betaal je maandelijks: € 3,50 voor de Live Updates. De Toon thermostaat is verkrijgbaar vanaf dit voorjaar (2012) via Eneco.