De kredietcrisis is niet voor alle banken kommer en kwel. De als duurzaam en verantwoord bekendstaande banken als ASN Bank, dochter van SNS Reaal, en de zelfstandige Triodos Bank zien het aantal klanten alleen maar stijgen, terwijl ook hun beleggingsfondsen zich redelijk staande weten te houden in de kredietcrisis.

ASN Bank beste duurzaam aandelenfonds

Het ASN aandelenfonds doet het beter dan de brede markt omdat de portefeuille geen financials, olieconcerns of mijnbouwbedrijven bevat. Die passen niet bij de strenge criteria die het fonds stelt. Het ASN Aandelenfonds is daarmee in 2008 het best presterende duurzaam aandelenfonds geweest. ASN wist de schade het meest te beperken en behaalde in 2008 een rendement van -35,8%. De AEX daalde in 2008 ruim 52%.

De top 5 bij de duurzame aandelenfondsen is als volgt:

1. ASN Aandelenfonds: -35,8%
2. Robeco DuurzaamAandelen: -39,7%
3. ING Duurzaam Aandelen Fonds: -39,9%
4. Aegon Duurzaam Aandelen Fonds: -41,9%
5. SNS Duurzaam Aandelenfonds: -43,0%

De eindstand bij de mixfondsen is als volgt:
1. ASN Mixfonds: -13,3%
2. Triodos Meerwaarde Mix Fonds: -18,0%

De eindstand bij de obligatiefondsen is als volgt:
1. ASN Obligatiefonds: 9,5%
2. Triodos Meerwaarde Obligatiefonds: -2,4%

Duurzame banken zijn populair

Wat ASN en Triodos met elkaar gemeen hebben, is dat ze al vanaf hun oprichting kozen voor duurzaamheid én dat deze keuze, sinds het uitbarsten van de kredietcrisis, bijzonder gunstig voor ze uitpakt. In de eerste plaats onderscheiden ze zich nu met hun rendement: vele van hun financiële producten hebben geen band met de beurs, en vallen dus grotendeels buiten de gevarenzone. Waar de banken wél actief zijn op de beurs, is het rendement op de lange termijn nog altijd goed, terwijl het verlies op de korte termijn in verhouding tot de algemene koersdalingen meevalt. Dat blijft niet onopgemerkt. Triodos groeit nu per maand even hard als een jaar geleden per kwartaal, wat neerkomt op tienduizenden nieuwe klanten. ASN heeft er eveneens tienduizenden klanten bijgekregen. Dat betekent dat de bancaire markt aan het veranderen is.