Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
duurzame tuin, tuinhuis kopen

Een tuinhuis beginnen: dit is wat je daarover wilt weten

Hoe fijn is het om een eigen tuinhuis te hebben? Je kunt het gebruiken als opslaghok, werkplaats of zelfs als groene werkkamer. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een tuinhuis kopen doe je alleen niet zomaar, het is ook belangrijk om op duurzaamheid te letten. In dit artikel leggen we je alles uit over een tuinhuis kopen en waar je op moet letten.

tuinhuis kopen

Waarom een tuinhuis kopen een goed idee is

Een tuinhuis is tegenwoordig veel meer dan alleen een opslagplaats. Waar het vroeger vooral werd gebruikt om spullen als grasmaaiers, fietsen en ander gereedschap in op te slaan is een tuinhuis nu een echte aanwinst in je tuin. Het wordt ook veel gebruikt als plek waar je heerlijk kunt zitten tijdens koude winters of warme zomerdagen. Met een overkapping bij je tuinhuis zit je bovendien altijd droog, wel zo fijn. Ook kun je je tuinhuis als groene werkkamer gebruiken, als werkplaats of hobbykamer.

‘Een tuinhuis is ook een handige plek om je planten te laten overwinteren’

Kortom: een tuinhuis is multifunctioneel. Je kunt er tuingereedschap, kruiwagens en ander materiaal in kwijt. Perfect voor tuingereedschap schoonmaken na een dag moestuinieren en een fijne opslagplek voor de hark, bezem en kruiwagen. Zeker als je wat minder ruimte in huis hebt, is een tuinhuis de ideale oplossing. Daarnaast overleven sommige planten de koude wintermaanden niet. Een tuinhuis is dan een handige plek om je planten te laten overwinteren. De kans is dan groter dat je planten het overleven. Er zijn nog meer mogelijkheden, als je graag creatief bezig bent of het liefst de stilte op zoekt. Maak van je tuinhuis bijvoorbeeld een klein kunstatelier. Of tover je tuinhuis om tot een sauna of yogaruimte, de perfecte locatie om te ontspannen na een stressvolle dag of periode.

Tuinhuis aanschaffen: hier moet je op letten

Het belangrijkste bij een tuinhuis kopen is natuurlijk de aanschaf. Tuinhuizen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Ze kunnen zelfs op maat worden gemaakt. Ben je gecharmeerd van een tuinkamer, overkapping of is alleen bergruimte voldoende? Zorg dat je je eigen woonwensen goed in je hoofd hebt of eventueel op papier hebt staan. Zo kun je veel tuinhuisjes uitsluiten en een makkelijkere keuze maken. 

Waar je ook op wilt letten, is de duurzaamheid van het tuinhuisje. De laatste jaren is duurzaamheid een belangrijk onderwerp geworden en dat zien we ook terug bij de tuinhuizen. Veel tuinhuizen zijn tegenwoordig gemaakt van duurzaam hout. Dat betekent dat het hout waarvan het tuinhuis is gemaakt, gemaakt is van bomen die langzaam groeien waardoor het materiaal wel vijftien tot twintig jaar onbehandeld buiten kan staan. Kijk dus altijd goed naar het materiaal en met name of het hout uit een goede bron afkomstig is en een FSC-keurmerk heeft. 

5 tips om je tuinhuis nog duurzamer te maken

1
Kies voor een zadeldak bij je tuinhuis. Dit is een dak dat het regenwater goed afvoert, waardoor je het kunt hergebruiken. Vang het water op in een ton zodat je daarmee de planten water kunt geven.
2
Denk aan het aanleggen van een groen dak op je tuinhuis. Hierdoor blijft je tuin aantrekkelijk voor insecten. Kies voor planten waar bijen op afkomen, zoals lavendel, salie of kattenkruid.
3
Je kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen op je tuinhuis te leggen. Een mooie kans om je huis duurzamer te maken en te besparen op je energierekening.
4
Verticaal tuinieren kan prima tegen de muren van een tuinhuis. Hang zakken of bakken op, kies voor een plantenmuur of plant simpelweg een klimop tegen je tuinhuis aan. Zo komt er meer groen in de tuin!
5
Kies voor led-verlichting met sensoren bij je tuin huis. Er is led-verlichting die reageert op beweging en led-verlichting die reageert op de verandering van licht naar donker buiten. Zo zit je 's avonds met een fijne en gezellige verlichting bij je nieuwe tuinhuis.
tuinhuis kopen, tuinmeubels kopen

Tuinmeubels kopen: zo maak je je tuinhuis extra gezellig

Het aankleden van een tuinhuis is natuurlijk de finishing touch. Een tafel met stoelen is een goede optie, maar ook een loungebank kan een slimme keuze zijn. Je kunt het helemaal aankleden in jouw stijl. Zit je liever op een zitzak, picknicktafel of luier je het lekkerst in een hangstoel? Doe eens gek en creëer je perfecte chillplek. Online is ontzettend veel inspiratie te vinden, kijk bijvoorbeeld eens naar de tuinmeubels van vidaXL en EcoFurn. Probeer het tuinhuis daarnaast gezellig te maken met led-lampjes en sfeerverlichting voor net dat extra beetje warmte. 

Ook hierbij geldt dat het belangrijk is om rekening te houden met duurzaamheid. Kies bijvoorbeeld door tuinmeubels van FSC-hout of gerecycled hout. Ook roestvrijstaal en bamboe zijn materialen die ontzettend lang meegaan en een goede duurzame investering zijn. Met mooie kleden en kussens heb je zo in no-time een fijne plek bij jouw nieuwe tuinhuis. Meer lezen over duurzame tuinmeubels? Bij Milieu Centraal vind je ook goede tips.

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.