Tuintrends 2010: Duurzaam en geborgenheid

Een economie die tegenzit maakt mensen vaak wat somber en behoudend. Als reactie hierop vallen mensen terug op hun omgeving. Familie en vrienden worden weer belangrijk en de directe woonomgeving wordt weer opgefleurd. We maken van ons huis het veilige en gezellige plekje in de boze buitenwereld. Ook in de  tuin creëren we onze eigen wereld. En die is mooi, groen en beschut, een heerlijke plek om je in deze onzekere tijden even in af te zonderen.

De budgetten zijn echter beperkt dus hergebruik van oude gerecyclede materialen en natuurlijke producten zijn helemaal de trend. Daarnaast houden we rekening met de historie van de tuin. Mooie bestaande, oude elementen en planten beginnen aan hun tweede leven in de nieuwe tuin. We kiezen voor eerlijk, authentiek en natuurlijk. Kortom de tuin trends 2010 zijn helemaal duurzaam!

Bohemian Spirit Garden

In deze vrolijke, decoratieve tuin wordt geleefd en dat zie je. Er is volop ruimte om te spelen, te ontspannen en creatief bezig te zijn. Deze tuin ademt: vrijheid, blijheid! De boomhut (van duurzaam hout natuurlijk) heeft er een prominente plaats. Deze biedt tegelijkertijd beschutting aan het ondergelegen terras, waar tot laat in de avond kan worden doorgebracht.
tuintrends eco

De inrichting lijkt een ratjetoe van eigentijdse en ambachtelijke meubels en accessoires. Maar deze zijn met zorg uitgezocht en hebben allemaal dezelfde nonchalante uitstraling. Zelfbedachte, creatieve oplossingen, zoals gerecyclede producten, maken de tuin nog persoonlijker. Heldere kleuren, zoals rood, paars en blauw, dragen bij aan de uitbundige sfeer. Pasteltinten mogen er gerust bij. Dessins zijn een must, denk aan bloemmotieven, ruiten en folkloremotieven. In de tuin domineren natuurlijke materialen die meestal op een ambachtelijke manier verwerkt zijn. Het toegepaste, meestal geverfde hout oogt verweerd. De keramische objecten zijn geheel of gedeeltelijk beschilderd. Houtsnijwerk, stenen en keitjes dienen als decoratie, evenals textiel, borduurwerk, haak- en breiwerk. Bijbehorend zijn de onregelmatige vormen, vaak met de hand gemaakt. De combinatie van grillige vormen en vintage is onverwachts en soms ook grappig.

De beplanting heeft net zo’n nonchalante uitstraling als de rest van de tuin. Landelijk ogende bomen, zoals knotwilg en els, zijn gecombineerd met kleurrijke, uitbundig bloeiende borders. Ook een appelboom en aardbeienplantjes zijn hier helemaal op hun plaats. Om lekker van te snoepen!

Closed Transparent Garden

Liefhebbers van design kunnen hun hart ophalen in de Closed Transparent Garden. In deze strak vormgegeven tuin lopen binnen en buiten geruisloos in elkaar over. De natuur is heel dichtbij, waardoor je zelfs in de (glazen) serre het gevoel hebt buiten te zijn. De natuur is iets om zuinig op te zijn. Daarom wordt voor de verlichting en verwarming gebruik gemaakt van zonne- en windenergie. Heggen en muurtjes zorgen in deze designtuin voor de nodige beschutting, waardoor privacy gewaarborgd is. Tegelijkertijd maken doorkijkjes de tuin ruimtelijk. Dit spannende spel tussen open en dicht, transparant en compact, is overal aanwezig. Het komt bijvoorbeeld ook terug in de gevlochten en geperforeerde meubels.tuintrend duurzaamheid

Kunststoffen passen goed in deze strak vormgegeven tuin, maar de nadruk ligt op natuurlijke materialen, zoals hout, glas en keramiek. Ook het kleurenpalet heeft een natuurlijke uitstraling. Wit is de belangrijkste kleur. Mooi in combinatie met natureltinten en enkele lichtgele en bruinoranje kleuraccenten. De borders zijn strak en contrastrijk. Compacte bodembedekkers worden afgewisseld met transparante, wuivende siergrassen. Ook witbonte planten verbeelden transparantie, net als de bamboe die zowel binnen als buiten terugkomt.

Exuberant Romantic Garden

Als je het romantische type bent dan is Exuberant Romantic Garden jouw stijl. Deze tuin is op en top romantisch. De wereld om ons heen is door de economische crisis een stuk minder vrolijk geworden. Vandaar dat de hang naar romantiek weer toeneemt, een warm gevoel als reactie op de weinig florissante buitenwereld. We willen onze wereld zelf mooier kleuren. Soms zelfs op een overdreven manier, zoals zichtbaar is in deze stijltrend. Van buxushaag tot fontein, van slingerpaadje tot rozenboog, alle romantische clichés worden hier ingezet, zonder dat het oubollig wordt. Het zijn weliswaar nostalgische elementen, maar op een eigentijdse manier toegepast.tuintrend duurzaam

De veranda zorgt voor de nodige beschutting en is dé plek om lekker uit te pakken met decoratieve elementen. Van smeedijzeren meubels tot accessoires met decoratieve dessins, zoals bloemen en klassieke strepen. Die zijn hier helemaal op hun plaats, net als strikken en franjes. Kortom struin de plaatselijke rommelmarkten af naar overdadige klassieke elementen en spullen. De kleurstelling is wit met zachte, zoete pasteltinten. Enkele felle accenten geven het geheel een frisse, eigentijdse uitstraling. Kleur en overdaad zie je ook terug in de borders. Bloeiende klimplanten en weelderige rozen in pasteltinten zijn favoriet. De rozen zijn bij voorkeur geurend en dubbelbloemig. Overdaad mag!

Bron: Plant Publicity Holland

Meer lezen over duurzaam tuinieren

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.