Hoe geweldig zou het zijn als je met een uurtje trappen het grootste gedeelte van de energie voor die dag kunt opwekken? De organisatie Free Electric opgericht door de miljardair Manoj Bhargava heeft de ‘energieproducerende fiets’ doorontwikkeld waardoor het mogelijk is om met een uurtje fietsen een huis te voorzien van stroom.
Elektriciteit opwekken met fietsen kennen we al langer. Het systeem was alleen nooit verfijnd genoeg om een substantieel hoeveelheid stroom op te weken. Free Electric is het gelukt om met een inspanning van een uur: 24 lampen, een ventilator en een tablet- en telefoonlader te voorzien van stroom. De fietsmachine is gemaakt van standaard fietsonderdelen, een vliegwiel en een 12 Volt accu. Het is zo omwikkeld dat deze overal ter wereld kan worden onderhouden en gerepareerd
In eerste instantie is de Free Electric ontwikkeld om overal in de wereld mensen toegang te bieden tot elektriciteit. In tweede instantie zal deze energieproducende fiets ook beschikbaar komen voor landen waar iedereen is voorzien van stroom maar waar de de behoefte is om duurzamer met energie om te gaan of als noodaggregaat voor als de stroom uitvalt.
Er zullen twee versies van de fiets op de markt komen. Een eenvoudige versie voor armere landen voor $ 250 en een meer geavanceerde variant gericht op rijkere landen voor $ 1.200 – 1.500. De verwachting is dat de Free Electric eind volgens jaar besteld kan worden. Voor meer informatie ga naar Free Electric
Reken me dat eens even voor.
Hoeveel watt kan iemand op pedalen rond trappen?
Een prof voetballer kan met pieken 50 watt leveren, Do the math ;-)
het lijkt me dis een perfect broodje aap verhaal, maar ik daag je uit me te overtuigen met haalbare rekenvoorbeelden.
Ook Gravitylight is een mooi voorbeeld https://deciwatt.global/gravitylight
Kijk ook eens op http://www.wewatt.com
hoeveel kost zo´n fiets
Mijn hemel, wat een flauwekul. Een gewone getrainde fietser krijgt zo’n 200 tot 220 watt uit zijn reet getrapt. Dat is in een uur dus 0,20 – 0,22 kWh. Knap als je daarmee in de elektrische behoefte van een hele dag kunt voorzien. Een normaal huishouden met uitsluitend LED lampen verbruikt aan licht al 0.29 kWh / dag. Een wasje in een machine zo’n 0,8 kWh.
Licht gebruik je alleen in de avond, en ledlampen zijn tegenwoordig 3 watt, dus als je er een stuk of 5 aan hebt voor 5 uur dan verbruik je 75 watt, een ventilator kan een miezerig ventialtortje zijn van 10 watt, en een tablet en telefoon opladen stelt ook niks voor, dus ze hebben het hier idd niet over een regulier dagverbruik. Voor een normaal dagverbruik heb je toch al gauw 3Kwh nodig, dat is 15 uur fietsen. In een noodsituatie kan het echter wel handig zijn als je nog licht hebt en je telefoon kan blijven gebruiken.
opzich goed gerekend, Maar ga even van een tinyhouse uit.
die hebben savond vaak maar 1 lampje, a 1w bvb,
daarna is een koelkast belangrijk, een goede neemt ongeveer 55w
dus als je 6 uurtjes fietst, 1200w dan kan de koelkast de hele dag aan, en van 0000-0700 uit.
gelukkig heb ik een zonnepaneel van 300w en gaat dat dus van april tm september perfect. Als de zon veel schijnt, dan zet ik er ook thee en koffie mee, maar die zijn ff 800w voor 5 minuten. dus dat is luxe met mooi weer.
Je kunt er nog geen bak koffie mee zetten.
peter dat lukt wel hoor, maar kost de nodige mooiete,
800 w voor 8 minuten koffie zetten
200x trappen betekend (800/200)x8minuten= 32 minuten doortrappen
bakje daarna kan sneller want je apperaat is al warm (;-D
Erg leuk. Ik ben er wel een voorstander van. Inderdaad 2 vliegen in 1 klap. Goed voor je conditie (je moet wel bewegen) en je kunt ondertussen alles opladen.
Als je een uur stevig doortrapt met 200W heb je 0,2 kWh gemaakt. Da’s 2% van gemiddeld dagelijks huishoudelijk verbruik…
Zeker iets voor de sportscholen.
Drie vliegen in één klap, bewegen, stroom opwekken en milieu vriendelijk.
Mooie fiets zeker voor landen zonder stroom. Zeker naast de zonnestroom