Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Vloerverwarming

Vloerverwarming aanleggen: dit zijn de voor- en nadelen

Milieuwinst
324 kilo СО2 p/j
Kosten
3750 euro
Terugverdientijd
17 jaar
Gemak
1 - 3 dagen
Subsidie
Nee
Sluiten
Toelichting

Terugverdientijd en besparing: De ideale terugverdientijd is 10-15 jaar. Met vloerverwarming bespaar je jaarlijks gemiddeld 180 m3 gas. De exacte terugverdientijd hangt af van de isolatie van de ruimte (zonder een goed geïsoleerde vloer kunnen de kosten van vloerverwarming namelijk hoog oplopen) en de aanschafkosten van de vloerverwarming (infrezen is goedkoper dan matten). 

Uitgaande van een gasbesparing van 180 m3 en een CO2-intensiteit van 1,8 kg CO2 per m3 aardgas is de jaarlijkse CO2-besparing 324 kilo. Bij een gasprijs van 1,20 euro/m3 komt de kostenbesparing neer op ongeveer 216 euro per jaar.

Bron: Vloerenverwarming.nl

Kosten: De kosten voor vloerverwarming liggen zo tussen de 30 en 45 euro. Een gemiddeld huis in Nederland heeft 100m2 vloer. De geschatte investeringskosten zijn daarom 37.50 (gemiddelde prijs/m2) * 100m2 = 3750 euro.

Terugverdientijd: 3750 euro / 216 euro per jaar = 17 jaar

Subsidie: De overheid helpt graag bij het verduurzamen van je huis. Je kan daarom subsidies krijgen voor de isolatie van je vloer. Bij je eigen gemeente kun je informeren over lokale subsidies voor vloerisolatie. Lees hier meer over subsidie vloerisolatie.

Vloerverwarming is misschien wel de meest comfortabele manier om je huis te verwarmen. Maar wist je dat het ook een duurzame optie is? Vloerverwarming verwarmt je huis namelijk gelijkmatig, waardoor je minder gas verbruikt en je rekening omlaag gaat. Het kan alleen een best forse investering zijn en niet ieder huis is er geschikt voor. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van vloerverwarming aanleggen voor je op een rij.

 

1
Zo begin je met een vloerverwarming aanleggen

vloerverwarming Pexels maria orlova

Een vloerverwarming is een hele investering. Als je hebt besloten om het te doen, adviseren we je om het aanleggen te combineren met een complete verbouwing, aangezien je vloer er helemaal uit zal moeten.

‘Verdiep je ook in een warmtepomp’

Ga je voor vloerverwarming? Dan is het ook een goed moment om je in de warmtepomp te verdiepen, die pompt de warmte namelijk door je huis zonder dat je gaskosten hebt. Het kost even wat extra moeite, maar je verdient de investering binnen 15 jaar weer terug. Je huis isoleren speelt ook een rol bij vloerverwarming aanleggen, omdat isolatie en verwarming hand in hand gaan. Je huis goed isoleren is randvoorwaardelijk voor de meer lage temperatuurverwarming die je wilt nastreven met de combinatie van een warmtepomp en vloerverwarming.  Als je toch bezig bent met vloerverwarming, is dit het moment om daar naar te kijken. Zo heb je straks een fijnere en duurzame leefomgeving.

2
Vloerverwarming voordelen

1
Vloerverwarming is milieuvriendelijk

Vloerverwarming is bij uitstek een groene optie. Hierbij is het wel belangrijk dat de vloer over een goede isolatie beschikt (Rc = 5,0 of hoger). Daarnaast liggen de kosten van productie, transport en opslag lager dan bij reguliere radiatoren. Ook verbruikt vloerverwarming minder energie omdat je huis gelijkmatiger wordt verwarmd, waardoor de temperatuur langer aangenaam blijft. Nog een pluspunt is dat het water in de vloer minder heet hoeft te worden. Vloerverwarming heeft de meest positieve impact als het gebruikt wordt in combinatie met een elektrische warmtepomp of duurzame stroom.

2
Vloerverwarming is comfortabel

Het voordeel van vloerverwarming is natuurlijk dat het een hele fijne manier is om je huis te verwarmen. Het geeft een stabiele temperatuur, de warmte voelt fijn aan je voeten en er is minder rondzwevend stof. Daarbij staan je voeten in verbinding met de rest van je lichaam. Als je voeten lekker warm zijn, dan is je hele lichaam sneller warm. Het zorgt kortom voor een aangename gevoelstemperatuur. Ook goed om te weten: vloerverwarming kun je in de zomer ook gebruiken om te laten koelen. Dan stroomt er koud water door de buizen en blijft je huis juist lekker koud tijdens de hittegolven.

3
Met vloerverwarming bespaar je geld

Vloerverwarming scheelt kosten doordat de warmte gelijker verdeeld is over de ruimte. Ook zijn de aanjaagkosten lager omdat je de ruimtes niet te laag moet laten afkoelen in de nacht. Jaarlijks kun je hierdoor tot 60 euro besparen. Als je een A-label warmtepomp gebruikt zijn de besparingen op je energierekening nog hoger en kan het oplopen tot 40 procent. Verder kan je de ruimte benutten waar anders radiatoren zouden staan.

4
Vloerverwarming is beter voor je gezondheid

Vloerverwarming heeft een betere luchtvochtigheidregulatie en luchtcirculatie. Hierdoor is er minder stof en is de kamer schoner. Vooral voor mensen die last hebben aan hun luchtwegen of longen is dit een groot voordeel.

3
Vloerverwarming nadelen

1
Niet elk huis is geschikt voor vloerverwarming

Niet in elk huis kan vloerverwarming als hoofdverwarming toegepast worden. Dit is het geval als je een slecht geïsoleerde vloer hebt (Rc moet 5,0 of hoger zijn) of als het gaat over een hoge ruimte. Bij een slecht geïsoleerde vloer verdwijnt er te veel warmte naar de bodem of kruipruimte. Meer lezen hierover? Hier lees je meer over vloerisolatie en bodemisolatie.

2
Je hebt een beperktere keuze in vloerbedekking

Bij vloerverwarming kun je niet iedere vloerbedekking kiezen: lak, hout en laminaat worden vaak afgeraden. Een houten vloer is een natuurproduct waar rekening mee moet worden gehouden. Omdat het hout van onderaf wordt verwarmd bestaat er een kans dat de vloer bol of hol gaat staan. Toch is het tegenwoordig mogelijk om een houten vloer met vloerverwarming te combineren. Het is hierbij van belang de juiste houten vloer te kiezen! Je wilt je houten vloer immers voor een leven lang mee laten gaan. Zwarte Kabbes, beuken, jatoba en andere nerveuze houtsoorten zijn niet geschikt voor vloerverwarming. Eiken daarentegen kan heel goed samen met vloerverwarming. Maar let op: de plank mag niet te dik en niet te breed zijn voor een zo laag mogelijk rendement verschil (max 14 mm dik en 22 cm breed). Hoe lager het rendement verschil, hoe energiezuiniger de vloerverwarming. Daarnaast schikt een lamelplank ook: een samengestelde plank waarbij de onderlaag en toplaag uit echt hout bestaat.

3
Het duurt even voordat je de investeringskosten hebt terugverdiend
Vloerverwarming

De kosten voor de aanlegging van vloerverwarming zijn relatief hoog. Het duurt dus even voordat je de investeringskosten terug hebt verdient. Gemiddeld duurt dit zo'n 15 jaar. Wel bespaar je direct op je energierekening, met name in combinatie met een warmtepomp.

4
Tips voor optimale besparing

1
Zorg voor een goede vloerisolatie van Rc = 5,0 of meer
2
Leidingen liggen in bochten. Hoe dichter ze bij elkaar liggen, hoe groter het oppervlakte en hoe meer warmte ze kunnen afgeven. Bij een afstand van bijvoorbeeld 10 cm is de warmteafgifte 30 procent hoger dan bij 20 cm afstand.
3
Zet de thermostaat van de vloerverwarming in de nacht niet te laag! Vloerverwarming geeft een constante warmte af, maar warmt veel trager op dan reguliere radiatoren. Als je de thermostaat te laag zet kan het in de ochtend te lang duren tot dat het weer een prettige temperatuur is. Zet de thermostaat ’s nachts 1 tot 2 graden lager.
4
Let op bij de keuze van je vloerbedekking (tegels, hout, parket, laminaat of tapijt). Het is belangrijk dat de vloerbedekking goed de warmte doorlaat. Een stenen vloer is hier het meest geschikt voor, omdat die de warmte goed geleidt. Een houten vloer of tapijt isoleren en houden de warmte tegen. De temperatuur van de vloerverwarming moet dan hoger zijn wat minder duurzaam is. Hout en tapijt kan met een warmteweerstand (R-waarde) die lager is dan 0,15 m2/WK. Laat je hierbij goed informeren door de verkoper.

5
Soorten vloerverwarming

Vloerverwarming is een ingebouwde warmtebron die gelijkmatig warmte onder de vloer verspreidt. Grofweg zijn er twee soorten vloerverwarming, namelijk natbouw en droogbouw. Verdiep je daar goed in als je nadenkt over vloerverwarming aanleggen.

Natbouw

De vloerverwarmingsbuizen van een natbouwsysteem worden in het cement geplaatst. Dit type systeem wordt het meest gebruikt bij vloerverwarmingen omdat het een stuk goedkoper is. De voor- en nadelen staan hieronder voor je op een rijtje.

1
Voordelen
  • De vloerverwarmingsbuizen liggen dichter tegen de vloer waardoor de warmte optimaal benut wordt.
  • De kosten van natbouwvloerverwarming liggen lager dan droogbouwvloerverwarming.
2
Nadelen
  • Een natbouwvloerverwarming heeft een slechtere warmtegeleiding waardoor het veel meer tijd kost om op te warmen.
  • Het cement heeft anderhalve week nodig om te drogen en de vloer mag pas na 7 tot 8 weken worden gebruikt. 
  • Natbouwvloerverwarmingen zijn vaak alleen geschikt voor nieuwbouw, omdat je ongeveer 16 tot 20 cm inbouwhoogte nodig hebt.

Droogbouw

Een droogbouwsysteem past goed in een bestaande woning, een renovatie of een nieuw huis met een houten vloer of houten skelet. De buizen van een droogbouwsysteem worden op piepschuimmatten of op voorgevormde polystreen geplaatst waardoor de belasting laag is. Bijna elk type vloerbedekking kan hierop geplaatst worden. Dit zijn de voor- en nadelen van droogbouw.

1
Voordelen
  • Bij een droogbouwvloerverwarming is er een inbouwhoogte nodig van minimaal 6 cm. In vergelijking met het natbouwsysteem is er dus 10 cm minder inbouwhoogte nodig. Dit is geschikt voor bestaande vloeren.
  • Een droogbouwsysteem geeft een hoog vermogen per vierkante meter.
  • Als je het vergelijkt met een natbouwsysteem is droogbouw een stuk zuiniger en dus duurzamer. De warmte wordt namelijk makkelijker verspreid waardoor het sneller warm wordt. De besparing kan oplopen tot 20 procent.
  •  
2
Nadelen
  • De aanleg van een droogbouwvloerverwarming is duurder dan dat van een natbouwsysteem. Het ligt dus aan wat je wilt besteden. Achteraf zal je wel meer geld besparen.

Infrezen en matten

Natbouw- en droogbouwsystemen kunnen allebei onderverdeeld worden in twee categorieën: elektrische vloerverwarming en vloerverwarming met warm water. Maar let op: elektrische vloerverwarming verbruikt veel stroom waardoor het niet energiezuinig is. Dit kan alleen op een duurzame manier gaan als de energie wordt opgewekt door groene stroom, zoals zonnepanelen of windenergie. Het voordeel van elektrische vloerverwarming is dat het lage aanlegkosten heeft en snel te installeren is. Maar vloerverwarming met warm water is vele male efficiënter.

1
Infrezen

Bij het infrezen van vloerverwarming worden de buizen in de bestaande dekvloer gelegd. Als je in een bestaande betonnen vloer vloerverwarming wilt laten infrezen en de radiatoren wilt laten weghalen kost dat zo’n 140 euro per vierkante meter. Voor de rest heeft infrezen een aantal grote voordelen, dit zijn ze op een rij:

  • De dekvloer kan namelijk  liggen waardoor er niet zo veel (af)gebroken hoeft te worden.
  • Er is geen extra opbouwhoogte nodig.
  • De vloer warmt snel op, omdat de slangen tegen het oppervlakte aanliggen.
  • Het is de goedkoopste manier van installatie.
2
Matten

Vloerverwarmingsmatten gebruik je bij elektrische vloerverwarming (alleen duurzaam als je zonnepanelen hebt!) Het zijn matten die zijn voorzien van speciale bekabeling waardoor ze direct onder de vloer geplaatst kunnen worden. De voordelen hiervan zijn dat de vloer nauwelijks hoger wordt en het is goedkoop om aan te leggen. Je hoeft namelijk niet te investeren in een cv-ketel en hoeft ook geen leidingen te trekken. Maar het grote nadeel is dat het veel meer stroom verbruikt dan vloerverwarming op basis van warm water, zoals bij infrezen. Elektrische vloerverwarming is daarom vaak alleen als bijverwarming nuttig, zoals in een badkamer of hobbykamer. Elektrische vloerverwarmingen kunnen op de lange termijn niet concurreren met energiezuinige vloerverwarmingssystemen op water.

Vloerverwarming - Algemene informatie - Deel 1 | RTL4 Woontips
Vloerverwarming - Algemene informatie - Deel 1 | RTL4 Woontips

6
Onze conclusies: zo pak je vloerverwarming het beste aan

Voor het rendement van de vloerverwarming is het cruciaal dat je vloer zo goed mogelijk is geïsoleerd. Verder is het type vloerverwarming ook bepalend voor de terugverdientijd. Een elektrisch systeem kost heel veel stroom en is alleen rendabel en duurzaam wanneer je al zonnepanelen hebt. Een systeem met warm water is een stuk efficiënter.

Ook zijn er verschillen tussen oude en nieuwe vloerverwarmingspompen. Pompen van voor 2010 (D-label cv-pomp) draaien vaak voortdurend op dezelfde stand, ook als dat niet nodig is. Dit vreet energie en kost veel geld. Een ouderwetse pomp kost huishoudens gemiddeld 140 euro extra aan elektriciteit op een jaarbasis.

Vandaag de dag zijn er veel efficiëntere en zuinigere pompen verkrijgbaar met een A-label. Deze schakelt alleen aan als het warmer moet worden in de kamer. Een pompschakelaar kan een nog groter optimaal voordeel geven. Deze kan de aanvoer- en retourtemperatuur van de vloerverwarming zo efficiënt mogelijk inschakelen. In dit artikel lees je alles over je vloerverwarmingspomp vervangen.

7
Vraag vrijblijvend installatie & advies aan bij een vloerverwarming bedrijf

Kosten vloerverwarming

De prijzen van vloerverwarming hangen af van de manier waarop je het aanlegt. Er zijn twee soorten: matten en frezen. Daarnaast kun je kiezen of je vloerverwarming als hoofdverwarming of als (uitgebreide) bijverwarming wilt gebruiken. Vervolgens kun je de prijzen met elkaar vergelijken. Deze kunnen sterk met elkaar verschillen per vloerverwarming specialist. Ons advies is daarom ook altijd minimaal twee offertes aan te vragen zodat het aanleggen tegen een goede prijs gebeurt.

  • Via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster kan je vrijblijvend bij verschillende vloerverwarming bedrijven een offerte aanvragen. Handig als je denkt aan vloerverwarming aanleggen maar nog niet precies weet hoe je het wilt aanpakken. Zo kan jij voor jouw huis namelijk een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
  • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
  • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
  • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 
Paula Heeger

Paula Heeger is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Duidelijke blog over de voor en nadelen van vloerverwarming!

Volg ons op Facebook