Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Insectenhuis

Start nu je eigen insectenhotel

Begin nu je eigen hotel bij je thuis, een insectenhotel! Insecten hebben het tegenwoordig steeds lastiger in onze tuinen, want we houden van strak en steriel. En insecten zijn juist super nuttig voor het bestuiven van bloemen, maar ook voor het onder controle houden van bladluis en ander ongedierte. Tijd dus om deze vrienden weer welkom te heten in de tuin in je eigen insectenhotel.

Insectenhotel

Niet alleen mooi maar ook nuttig

De natuur dichterbij halen is makkelijker dan je denkt. Met je eigen tuin, hoe groot ook, heb je de kans om je leefomgeving weer een beetje groener te maken. Met behulp van een insectenhotel biedt je fijn onderdak aan allerlei interessante diertjes. Zo vergroot je de biodiversiteit van je eigen omgeving. En dat is hard nodig want door de vele bestrijdingsmiddelen en monocultuur in de landbouw verdwijnen er steeds meer soorten insecten. Een goed voorbeeld daarvan is de massale bijensterfte die nu al enkele jaren voortduurt. Zorgelijk want zonder bijen geen planten, dus geen leven!

Gasten van het insectenhotel

Een insectenhotel is niet alleen nuttig maar ook nog eens natuurlijke en decoratieve aankleding voor je tuin. Daarnaast is het voor kinderen een leuke manier om allerlei insecten te bestuderen. Gasten die je in je nieuwe hotel kunt verwachten zijn:

Lieveheersbeestjes

De grootste vrienden in je tuin zijn de lieveheersbeestjes. Ze zijn niet alleen leuk, maar ze bestrijden ook bladluis. Voor deze diertjes moet je dus zeker een kamertje vrijhouden in je hotel. Voor de dagelijkse overnachting en voor de overwintering.

Metselbijen
Vooral de holtes in je hotel zijn de ideale plek voor de metselbij. Deze wilde bijensoort legt haar eitjes in deze gaatjes en ‘metselt’ deze vervolgens dicht. In het voorjaar knaagt het jonge bijtje zich naar buiten om jouw bloempjes te bestuiven. Metselbijen voeren deze taak het best uit van alle bijensoorten. Ook kinderen hebben niets te vrezen van de metselbij, want deze steekt bijna nooit en mocht het onverhoopt toch gebeuren dan geeft het bij mensen nauwelijks een reactie.

Graafwespen
Graafwespen gebruiken plantafval en afgeknipte takken als nestplaats. Ze zijn uiterst nuttige helpers in de strijd tegen bladluis, cicaden en bladkeverlarven. De graafwespen graven rechte gangen in het merg van de plantenstengels en zetten daar hun kroost af. Heb je liever geen graafwespen,

Vlinders
Wie wil er niet nog meer vlinders in zijn tuin? Ook hier fungeert het hotel als een schuilplaats bij slecht weer en voor een aantal soorten als winterverblijf. Te denken valt aan de mooie dagpauwoog, de citroenvlinder de kleine vos en de admiraalvlinder. 

Gaasvliegen
Ook gaasvliegen kunnen ons helpen bij de de bestrijding van bladluis. Gaasvliegen in een tuin zijn niet hinderlijk dat zijn de bekende zwarte vliegen. Dus zet de deur open van je hotel en de gaasvlieg zal er het hele jaar door gebruik van maken als schuilplaats.

Bekijk hier een overzicht van alle insectenhotels op bol.com.

 

Insectenhotel zelf maken

Een insectenhotel kun je natuurlijk kopen, maar het is een stuk duurzamer om er zelf een te maken! Je ziet ze van klein tot zeer groot. Google maar eens op ‘insectenhotel’ en je krijgt de meest originele ontwerpen. Doe inspiratie op op inspiration green, en volg ons stappenplan hieronder! 
Bekijk hieronder de video van Badger Workshop die zelf een insectenhotel maakt. 

Natuurlijk kun je net als wij ook voor de makkelijkere weg kiezen en een kant en klaar exemplaar bestellen. Wij hebben het insectenhotel van Ecostyle in onze tuin hangen. Hij hangt net twee dagen, dus nu is het wachten op de eerste nieuwe bewoners. Spannend!

Making an Bug House / Hotel

Zelf insectenhotel maken

1
Bepaal je design
Design insectenhotel

Een insectenhotel kan je zo groot of zo klein maken als je wilt en als bij jouw situatie past. 
Ga je een wat grotere maken om in je tuin neer te zetten? Of maak je een relatief kleine om aan de muur te hangen?
Denk hierbij ook aan welke insecten je wil aantrekken; bijen en vlinders worden aangetrokken door planten waar veel nectar in zit, zoals bijvoorbeeld groot kaasjeskruid, lavendel, salie en marjolein. 

2
Materialen verzamelen
Natuurlijke materialen

Insecten verblijven graag in natuurlijke materialen. Een paar makkelijk te vinden materialen zijn:

Bamboestokjes, losse stukken boombast, golfkarton, dood of rottend hout, houtsnippers, droge bladeren en takjes, blok hout, boomstronk, hooi en stro, stenen, nectar producerende planten, gedroogde bloemen, mos, (noten) schelpjes, jute, riet etc. 

Daarnaast zijn er nog een aantal recyclebare materialen die goed te gebruikten zijn in een insectenhotel. Denk aan materialen als:

PVC buizen, touw, (oude) dakpannen, bakstenen, plastic flessen, oude laatjes, oude banden, kippengaas, houten kistje.

3
Aan de slag en boren maar!
Screenshot gaten boren insecten hotel edited

Voor een simpel maar leuk insectenhotel heb je de volgende materialen in ieder geval nodig:

  • Een aantal houtblokjes
  • Bamboestokjes
  • Houten kratje
  • Opvulmateriaal

Dit is natuurlijk een simpel voorbeeld, dus voel je vrij en voeg er aantoe of laat weg waar je zin in hebt. Insecten houden namelijk van onze creativiteit *knipoog*.

In de video hierboven maakt Badger zelf het frame. Je kan kiezen dit ook zo te doen, of de makkelijkere route gaan en een (oud) houten kistje gebruiken. 
Kies houtblokjes die niet al de groot zijn zodat ze makkelijk in het kistje passen, en begin met een aantal gaten te boren. Boor de gaten zo'n tien centimeter diep, en een paar centimeter uit elkaar. 

Let op! Gebruik het liefst geen zachthout, de geboorde gaten kunnen namelijk vollopen met hars waardoor onze hotelgasten kunnen verdrinken.  

4
Vul het kistje met je gekozen materialen
Screenshot insectenhotel vullen met houtblokjes edited

Leg de houtblokjes dicht tegen elkaar aan, stapel ze op en zorg dat ze stevig liggen. Het zou natuurlijk niet fijn zijn als de hotelkamer opeens uit het hotel valt als je net lekker in bed ligt. 

Het is hier de bedoeling dat de geboorde gaten naar buiten gericht staan, zodat de insecten makkelijk naar binnen kunnen gaan.  

5
Voeg opvulmateriaal toe
Takjes en blaadjes

Insecten zitten graag in kleine ruimtes, dus probeer hier rekening mee te houden. Je kunt de openingen opvullen met de bamboestokjes, andere takjes en blaadjes.
En nogmaals: wees creatief! Heb je toevallig nog wat dennenappels liggen? Doe die erbij! Hoe meer variatie in de materialen, hoe meer variatie in de insecten.

6
Ophangen en afwachten
Diy insectenhotel

Nu het insectenhotel af is hoeven we het alleen nog op de uitgekozen plek te plaatsen, en af te wachten. 

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

2.7 3 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mooi hoor een insectenhotel, maar ik mis het belangrijkste element: bloemen en planten. Zonder bloemen komt er geen insect in je tuin. Dus weg met al die stenen tuinen en maak ruimte voor beide.

In aanvulling op mijn eerdere reactie van twee jaar geleden: Het kan veel makkelijker!

In de natuur zijn geen mooie bouwwerken met holle stammetjes met gaas ervoor. Toch ging het eeuwenlang prima met de insecten. De reden: veel insecten vinden het prima om in wat takken en ‘rommel’ in de tuin te schuilen en te nestelen. Daarom is het ultieme insectenhotel dus niet zo’n mooi kasje met holle buisjes. Maar een stapel houtblokken in een hoek van je tuin. Dat kost slechts 5 minuten om te maken en heeft meer positieve impact op de biodiversiteit.

Hier heb ik een uitleg neergezet hoe je zelf zo’n insectenhotel maakt : https://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/ultieme-insectenhotel-gewone-tuin-stappenplan

Het mooie met bijen, lieveheersbeestjes en torretjes is dat ze niet zo kritisch zijn op de constructie van je bijenhotel. Daarom kun je er eenvoudig zelf een maken voor in de tuin. Hier een stappenplan inclusief uitleg welke vulling je moet gebruiken om de juiste insecten te lokken: https://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/insectenhotel-maak-eenvoudig-zelf-stappenplan

Allemaal heel leuke informatie; ik mis OF,zo ja: WANNEER en HOE het hotel schoonmaken?
Alle gaten zijn allemaal nagenoeg “vol” en DAN????

Dit is een insectenhotel van pallets. Gewoon een kwestie van stapelen.

allemaal leuk, maar nergens geen bouwtekening te vinden

heel mooi!!!!!!

Volg ons op Facebook