Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzaam vegetarisch eten

Wat eten we vandaag duurzaam?

We ervaren allemaal wel eens de keuzestress wanneer het aankomt op eten, maar wat als die keuze afhangt van de ecologische voetafdruk van een gerecht? Op TU Delft is er een onderzoek gedaan naar de ecologische voetafdruk van 12 meest bestelde gerechten in restaurants van Leiden. Namelijk: rundvleesburger, spareribs, kipsaté met rijst, gegrilde kip, zalmfilet, kabeljauw, vegetarische lasagne, vegetarische geitenkaas salade, kalkoenburger, zalm saté, tofu filet en veganistische lasagne. In dit blog bespreken we CO2 afdruk en watervoetafdruk van deze gerechten om je te helpen bij het maken van een keuze. We hebben een onderscheid gemaakt tussen vlees, vis en vleesvervangers. Het beeld kan vertekend zijn, omdat we de afdruk van de zaken die je bij je vlees, vis of vega eet ook hebben meegenomen.

 

CO2 afdruk vlees

Je hebt vast wel eerder gehoord dat het eten van vlees niet goed is voor het milieu. Bij veeteelt komt dat vooral door de grote hoeveelheden stikstof die koeien uitstoten. De stikstof die dieren uitstoten is net als koolstof een broeikasgas. Wanneer het aankomt op CO2 afdruk van vlees staat een portie gegrilde kip met aardappelen als meest vervuilende op 1. Dit ligt vooral aan de impact van de aardappelen. Wanneer je gegrilde kip zonder aardappelen eet dan is dat qua CO2 afdruk beter dan een rundvleesburger. De rundvleesburger staat dan ook op nummer 1.

Een portie kipsaté met rijst is qua CO2 uitstoot beter dan een portie gegrilde kip met aardappelen. Bij rood vlees zijn spareribs een betere keuze dan een rundvleesburger. Een portie kipsaté en een portie spareribs hebben ongeveer dezelfde CO2 afdruk. Als het aankomt op kalkoenburger dan scoort die beter dan gegrilde kip en een rundvleesburger maar slechter dan een portie kipsaté of een portie spareribs. Hieronder zijn de vleesgerechten gerangschikt van de grootste CO2 afdruk naar de laagste CO2 afdruk.

 1. Rundvleesburger
 2. Gegrilde kip zonder aardappelen 
 3. Kalkoenburger
 4. Kipsaté
 5. Spareribs

CO2 afdruk vis

De drie onderzochte visgerechten zijn kabeljauw, zalmfilet en zalmsateetjes. Van deze drie zijn zalmsateetjes de beste keuze wat CO2 uitstoot betreft en een portie zalmfilet is de minst goede keuze tenzij je kabeljauw met aardappelen krijgt want dan die het meest slechtste keuze. Uit het onderzoek blijkt een portie kabeljauw met aardappelen de grootste CO2 afdruk heeft van alle onderzochte gerechten. Dus als je een milieubewuste eter bent, vermijd kabeljauw met aardappelen. Zonder aardappelen is kabeljauw niet eens zo een slecht idee. Hieronder zijn de visgerechten gerangschikt van de grootste CO2 afdruk naar de laagste CO2 afdruk.

 1. Zalmfilet
 2. Kabeljauw zonder aardappelen
 3. Zalmsateetjes

CO2 afdruk vleesvervangers 

Wanneer het aankomt op vleesvervangers, vegetarisch en veganistisch eten, heeft een tofu filet de kleinste CO2 afdruk en een geitenkaas salade de grootste. Vegetarische en veganistische lasagne zitten daar tussen en verschillen niet heel veel van elkaar. Hieronder zijn de vleesvervangers gerangschikt van de grootste CO2 afdruk naar de laagste CO2 afdruk.

 1. Geitenkaas salade
 2. Vegetarische lasagne
 3. Veganistische lasagne
 4. Tofu filet

Watervoetafdruk

Behalve CO2 afdruk is watervoetafdruk ook indicatoren van hoe duurzaam iets is. Een watervoetafdruk heeft aan hoeveel zoet water is gebruikt voor de productie van ingrediënten en voor het maken van een gerecht. Van de onderzochte gerechten heeft kabeljauw met aardappelen de grootste waterafdruk en op de tweede plek is gegrilde kip met aardappelen. Spareribs hebben de kleinste waterafdruk. Als we aardappelen weghalen, dan heeft zalmfilet de grootste watervoetafdruk. Hieronder zijn alle onderzochte gerechten  gerangschikt van de grootste watervoetafdrukcnaar de laagste CO2 watervoetafdruk.

 1. Zalmfilet
 2. Geitenkaas salade
 3. Kipsaté
 4. Zalmsaté
 5. Tofu filet
 6. Gegrilde kip zonder aardappelen
 7. Vegetarische lasagne
 8. Veganistische lasagne
 9. Runfleesburger
 10. Kaloenburger
 11. Kabeljauw zonder aardappelen
 12. Spareribs

Het is heel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat CO2 afdruk en watervoetafdruk twee van velen indicatoren zijn om duurzaamheid van een product te meten. Zoals eerder gezegd, als we hoeveelheid stikstof als een indicator nemen dan zijn spareribs en een rundvleesburger geen duurzame keuze. Dus een keuze hangt ook af van welke indicator jij de meest belangrijk vindt.

Het TU Delft onderzoek waaruit wij deze resultaten hebben kun je hier lezen.

Ivana Mandic

Ivana Mandic

Expertise: Energie
Als Industriëel Ecoloog, weet ik hoe belangrijk het is om onze mooie planeet leefbaar te houden. Ik geloof dat als je verandering wilt zien, je eerst bij jezelf moet beginnen.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.