Alle Nederlanders bij elkaar hebben 175.000 kilometer aan kerstverlichting in huis. Hiermee hebben we gezamenlijk een kerstsnoer waarmee we viermaal rond de aarde kunnen. De gemiddelde lengte per huishouden is daarmee 27,68 meter! Uit een onderzoek van Wecycle blijkt dat de helft daarvan wordt weggegooid. Nu de kerst weer voorbij is, gaan de kerstversieringen weer de deur uit. We hebben het al eens gehad over het recyclen van kerstbomen, dit jaar is het misschien goed om kritischer naar de verlichting te kijken.

Kerstverlichting in woonkamer

Kerstverlichting tweede leven

Voordat je de verlichting weg doet, is het altijd goed om te kijken of deze echt niet te repareren is. Dit gaat bij de ‘oudere’ snoeren vaak gemakkelijker dan bij de nieuwere versies. Bij de oudere versies is het probleem vaak op te lossen door de fitting te vervangen. Ben je in het bezit van de bekende groene snoeren, gooi dan de kapotte nooit weg en gebruik deze als donorsnoer voor de andere. De moderne ledverlichting is nauwelijks meer te repareren omdat het probleem meestal de trafo is die vast zit gesoldeerd aan de snoer.

Recyclen kerstverlichting

Is de kerstverlichting niet meer te repareren lever deze dan in bij een inzamelpunt. Maar liefst 80% kan worden gerecycled. Door recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. Kerstverlichting is net als andere elektrische apparaten gratis in te leveren bij de milieustraat van de gemeente en in de diverse inleverbakken in winkels. Meer tips voor duurzame kerstdagen