Groente fruitkalenderVroeger was het heel gemakkelijk… je at groente en fruit van het seizoen. Tegenwoordig is het aanbod bijna losgekoppeld van seizoensinvloeden. Door de nieuwste kasbouw of import uit allerlei verschillende landen kunnen we als we willen het hele jaar door asperges eten. Bijna alles is het hele jaar te verkrijgen. Mensen weten daardoor ook niet meer wat seizoensgroenten zijn of welke fruitsoort bijvoorbeeld uit Nederland komt. Op zich niet zo’n ramp zou je denken, maar niet altijd even goed voor het milieu. Het kost heel veel energie om bijvoorbeeld verse frambozen of sperziebonen buiten het seizoen in de winkel te krijgen. Denk maar eens aan de energie die er nodig is voor transport of de energie die er verstookt moet worden om een aardbei in de winter bij jou op het bord te krijgen. Al die energie wordt grotendeels opgewekt met fossiele brandstoffen en veroorzaakt daarmee een toename van broeikasgassen.

Een tweede probleem is het gebruik van bestrijdingsmiddelen tijdens de productie. Per land zijn er verschillende regelgevingen en uit de praktijk blijkt dat sommige landen het niet zo nauw nemen. Gevolg… jouw lekkere rode paprika is eigenlijk een klein gifbommetje. Dit onderwerp kwam ook laatst aan de orde bij een uitzending van Kassa:

Kortom redenen genoeg om eens kritisch te kijken naar je groente- en fruitconsumptie. Door te kiezen voor seizoensgroenten bespaar je geld, spaar je het milieu en vooral jezelf. Dit lijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan, want eenmaal in de winkel zie je door de bomen het bos niet meer. Winkels geven geen informatie over de belasting van het milieu. Wel is men verplicht om het land van herkomst te vermelden. Maar waren druifjes uit Spanje nu goed of slecht? Om je te helpen bij het maken van keuzes hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Biologisch Groentepakket

Tegenwoordig kun je steeds vaker biologische groente- en fruitpakketten kopen. Het grote voordeel is dat je heerlijk kunt genieten van producten die niet stijf staan van allerlei bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is de milieu-impact van de producten veel kleiner omdat het vaak producten uit de regio zijn.

Uit eigen ervaring is het overstappen naar een groentetas best even wennen. De inhoud van de tas bepaalt namelijk wat er gegeten wordt de komende week en dat ben je niet meer gewend. Om het nog spannender te maken is het groente- of fruitpakket ook nog gevuld met seizoensproducten. Zit je in de herfstperiode, dan betekent dat automatisch dat er regelmatig stamppot op het menu staat. Zit je in de zomer, dan heb je weer vaker heerlijke sla. Maar is de knop helemaal om dan wil je niet meer anders. Koken vanuit een seizoensgebonden aanbod is namelijk super leuk en maakt je veel creatiever. Bij de meeste pakketten krijg je vaak ook nog originele recepten. En geloof me… een eigen aardbei uit de volle grond uit Nederland is zoveel lekkerder dan haar platgespoten broertje die de hele wereld is overgevlogen. Er zijn tegenwoordige meerdere aanbieders op landelijk en regionaal niveau. Odin en Vitatas zijn partijen met een landelijke dekking en een uitgebreid netwerk.

Digitale groente- en fruitkalender

Groente fruit iphoneOnlangs heeft Milieucentraal de groente- en fruit kalender gelanceerd. De kalender geeft consumenten inzicht in de klimaatbelasting van hun groente- en fruitconsumptie. In deze kalender hebben ze per soort en seizoen op een rijtje gezet hoeveel energie er nodig is per kilogram groente of fruit. Als indeling krijgen de producten energielabels van a tot z. A is prima en z is belastend voor het milieu. De indeling in energielabels van de Groente- en fruitkalender is gebaseerd op de hoeveelheid broeikasgas die vrijkomt bij teelt en vervoer. De hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen is helaas niet meegenomen bij de beoordeling. Maar dit is te ondervangen door de biologisch geteelde variant te kiezen. Ga naar de groente- en fruitkalender

Groene app op je IPhone

Nu zul je misschien denken…. erg interessante informatie allemaal, maar hoe beslis ik nu in de winkel welke groente of fruit ik moet hebben? Ook daar heeft Milieucentraal over nagedacht want er is ook een groene App, programmaatje voor op je mobiel, ontwikkeld voor de Iphone. Met hulp van deze App is in de winkel direct het energielabel van een product af te lezen. Het programma maakt duidelijk dat klimaatvriendelijke groente en fruit kiezen het hele jaar door mogelijk is en dat je tegelijkertijd gevarieerd kunt eten. De App laat automatisch de resultaten van de huidige maand zien. Rode biet, spruiten, bleekselderij, maar ook paksoi en pompoen  zijn bijvoorbeeld in november klimaatvriendelijk. Per soort staat het land van herkomst vermeld. Per maand en per land kan het energielabel verschillen.

Zoals je ziet zijn er allerlei mogelijkheden en hulpmiddelen om milieuvriendelijker, goedkoper en vooral gezonder en lekkerder groente en fruit in huis te halen!