Wie is de groenste energieleverancier?

Geplaatst op 04 maart 2014 in Energie

groene stroomsterren Nederland Lang niet alle stroom is even duurzaam. Je merkt het natuurlijk niet in het alledaags gebruik maar voor het milieu en de toekomstige energievoorziening is het natuurlijk wel van belang waar de stroom vandaan komt. Zes organisaties (Greenpeace, Natuur & Milieu, vereniging Eigen Huis, WNF, Hivos, WISE en de Consumentenbond deden een groot onderzoek en zij bepaalden welke stroom het groenst is in Nederland. Opvallende uitkomst is dat de kleinste energieleverancier de groenste blijken te zijn.

Wat is groene stroom

Stroom die is opgewekt uit hernieuwbare bron en daarmee geen voorraden aantast is echte groene stroom. Denk daarbij aan windenergie, zonne-energie en waterkracht. Helaas is niet alle ’groene stroom’ even duurzaam. Zo betaal je vaak voor groene stroom geproduceerd in het buitenland en ontvang je in feite gewoon stroom die in een gas- of  kolencentrale is ons land is opgewekt. Dit vergroenen van energie is mogelijk door de ‘garantie van oorsprong’ certificaten. Een energiemaatschappij koopt zo door middel van certificaten groene stroom in uit het buitenland. Op zich een prima systeem alleen blijkt dat de bijdrage aan een groenere energievoorziening nauwelijks stijgt. Dit komt doordat bijvoorbeeld de Noren hun groene stroom uit waterkrachtcentrales  verkopen aan ons en ze zelf goedkoop grijze energie halen uit Rusland waardoor de wereld niet groener wordt. Meer over informatie over het onderzoek kun je lezen op: Stroomsterren

Groenste energieleverancier Nederland graadmeterOp zoek naar de groenste stroom

Tijdens het onderzoek werden de energieleveranciers  op verschillende criteria beoordeeld. Zo werd er gekeken welke stroom de verschillende partijen leveren dus het percentage groene stroom versus grijze stroom. Daarnaast werd de productie van de stroom onder de loep genomen en werd er gekeken naar de toekomstige investeringen (in groene stroom) van de verschillende leveranciers. De uitslag was dat slechts 6 van de 29 stroom leveranciers zich echt groen mogen noemen. En het zijn voornamelijk de kleinere clubs die goed scoren. We hebben er ook nog even een oud onderzoek op nageslagen uit 2008 onder de grote energieleveranciers en daar valt op dat er weinig verandert is in de onderlinge ranking. Hieronder de uitslag (namen staan in volgorde van groenscore):

Koplopers groene stroom:
Raedthuys, Windunie, HVC Energie, Eneco, Dong Energy, en Greenchoice

Middenmoot groene stroom:
MKB Energie, Hezelaer Energie, Electrabel, NieuweStroom, Scholt Energy Control, DGB, Vattenfall/Nuon, Oxxio, Bas Energie, DVEP, SEPA Green, NEM, Qwint, Main Energie, Qwint, Innova, Budget Energie en Energiedirect.nl

Achterblijvers groene stroom:
E.ON, Anode Energie, Robin Energie, Delta N.V., RWE/Essent en Atoomstroom.

Energievergelijkers:
Energieaanbieding

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!

Partners

Greenchoice

100% Groene Stroom en Gas

Zelfstroom

Zonnepanelen koop of huur!

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld