Wie is de groenste energieleverancier 2008?

graadmeter energieleveranciersDe groenste energieleverancier

Eneco is de groenste energieleverancier van stroom in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Greenpeace. De graadmeter geeft aan in hoeverre energiebedrijven in Nederland investeren in duurzame stroom.

Gerangschikt van ‘schoon’ naar ‘vuil’ op de graadmeter staan Eneco, Essent, Nuon, Delta, Electrabel, RWE en E.ON. Het zijn de zeven grootste bedrijven in Nederland die zelf stroom opwekken. De graadmeter geeft aan in hoeverre de energiebedrijven investeren in duurzame oplossingen voor klimaatverandering.

Volgens Greenpeace is gebleken dat Eneco en Essent het meest investeren in groene stroom en meer schone energie dan gemiddeld produceren. E.ON, RWE, Delta en Electrabel investeren weinig in schone energie voor Nederland. Volgens Greenpeace scoort E.ON zo slecht omdat het plannen heeft voor de bouw van 8 nieuwe kolencentrales.

Waar zijn Oxxio, Greenchoice en Windunie?

Oxxio en Greenchoice produceren niet of nauwelijks stroom. Zij kopen stroom in en verkopen die door aan de consument. Deze bedrijven investeren ook nauwelijks in de bouw van nieuwe energiecentrales. WindUnie is een samenwerkingsverband van eigenaars van windturbines. Het is geen energiebedrijf dat investeringen doet in nieuwe centrales. Omdat juist deze criteria zwaar wegen in het onderzoek, zijn deze bedrijven niet in de Graadmeter opgenomen. Deze drie bedrijven verkopen wel veel of uitsluitend groene stroom en zijn daarmee een prima keuze als u een nieuwe energieleverancier zoekt.

Criteria onderzoek

Het onderzoek is gehouden door Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) . Aan de hand van de volgende criteria zijn de verschillende energieleveranciers onderzocht:
1. Huidige investeringen
2. Investeringsplannen
3. Opwekcapaciteit
4. Verkochte stroom in Nederland
5. Consumentenondersteuning

De uitslag van het onderzoek is volgens mij een goede graadmeter. De werkelijkheid is echter iets minder zwart wit. Zo worden in het onderzoek alleen de Nederlandse investeringen meegenomen. E.ON bijvoorbeeld investeert momenteel stevig in een windpark in Engeland en dit wordt niet meegenomen in de uitslag.

Toch is het goed dat er een benchmark is voor enegiemaatschappijen zodat duurzame investeringen ook echt worden beloond in de publieke opinie.

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik snap niet dat initiatieven als Atoomstroom niet worden mee genomen in deze discussie. Zie ik een leuk metertje van greenpeace waar alle verschillende groene aanbieders op staan. Zelf kan ik hier vrij weinig mee, ze maken namelijk goed wat ze aan de andere kant verknallen. Heeft iemand de docu stroom stinkt gezien? Enoco, essent en nuon roeien hele dorpen uit met hun kolen inkoop.

Persoonlijk vind ik dan initiatieven als Atoomstroom een stuk eerlijker. Ja kern energie en ja Afval, maar wel heel weinig en geen mooi weer spelen.

gr frank

Eneco is duidlijk de groenste, dit kun je duidlijk zien in hun projecten.
Greenchoice kan niks serieus aantonen dat ze de groenste zijn en dat kan Eneco wel met hun geweldige projecten, volgens mij moeten jullie beter je huiswerk doen.
Greenpeace heeft uitstekende graadmeter.

Kijk op https://www.groenestroomjagraag.nll hoe groen je leverancier is. Greenchoice komt hier als groenste uit samen met de Windunie.

Ben het helemaal met je eens Erik. En het klopt dat Windunie gewoon stroom opwekt in Nederland dus het raar dat zij er niet bij zitten. Ook ik plaats dus kanttekeningen bij het onderzoek. Maar zoals bij ieder onderzoek is het natuurlijk lastig om de juiste variabelen te kiezen en deze meetbaar te maken. Dus ik zie de barometer meer als indicatie voor inspanningen die energiebedrijven doen om groene stroom te produceren. En zo’n barometer maakt zaken wel inzichtelijker voor de consument waardoor producenten er automatisch meer aandacht aan gaan geven.

Nou heb ik het onderzoek eens even doorgenomen en de conclusie is simpel: De Greenpeace Graadmeter voor Energiebedrijven klopt voor geen meter.

Eneco is helemaal niet de groenste energieleverancier van Nederland: https://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=5105

Klopt absoluut niet dat Greenchoice en Windunie geen groene stroom in Nederland opwekken. Dat doen ze juist wel. Niet via grote energiecentrales maar via windmolens, zonnepanelen, waterkracht en biomassa.

Vreemd dat Greenchoice die niet heeft meegenomen in het onderzoek. Zo heeft niemand iets aan zo’n barometer.

8
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.