Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Overzicht van de groenste energieleverancier.

Wie is de groenste energieleverancier 2020?

Lang niet alle stroom is even duurzaam. Je merkt het natuurlijk niet in het alledaags gebruik maar voor het milieu en de toekomstige energievoorziening is het natuurlijk wel van belang waar de stroom vandaan komt. Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE doen ieder jaar een een groot onderzoek naar 31 energieleveranciers. De grote winnaars zijn relatief kleine en nieuwe aanbieders als: EasyEnergy, Energie VanOns, Om | nieuwe energie, Pure Energie en Vrijopnaam.

Overzicht van de groenste energieleverancier.

Wat is groene stroom

Stroom die is opgewekt uit hernieuwbare bron en daarmee geen voorraden aantast is echte groene stroom. Denk daarbij aan windenergie, zonne-energie en waterkracht. Helaas is niet alle ’groene stroom’ even duurzaam. Zo betaal je vaak voor groene stroom geproduceerd in het buitenland en ontvang je in feite gewoon stroom die in een gas- of  kolencentrale is ons land is opgewekt. Dit vergroenen van energie is mogelijk door de ‘garantie van oorsprong’ certificaten. Een energiemaatschappij koopt door middel van certificaten groene stroom in uit het buitenland. Op zich kan dit systeem prima werken alleen blijkt dat de totale duurzaam opgewekte energy hierdoor nauwelijks stijgt. Dit komt doordat bijvoorbeeld de Noren hun groene stroom uit waterkrachtcentrales  verkopen aan ons en ze zelf goedkoop grijze energie halen uit Rusland waardoor de wereld niet groener wordt. Belangrijk is dus om te kijken hoeveel een energiemaatschappij zelf opwekt.

Overzicht groenste energieleverancier nederlandOnderzoek groenste stroom

In het onderzoek worden de energieleveranciers  op verschillende criteria beoordeeld. Zo word er gekeken welke stroom de verschillende partijen leveren dus het percentage groene stroom versus grijze stroom. Daarnaast word de productie van de stroom onder de loep genomen en word er gekeken naar de toekomstige investeringen (in groene stroom) van de verschillende leveranciers. De uitslag is dat 11 van de 31 stroomleveranciers zich echt groen mag noemen. En het zijn voornamelijk de kleinere clubs die goed scoren. We hebben er ook nog even een oud onderzoek op nageslagen uit 2008, onder de grote energieleveranciers, en daar valt op dat er weinig verandert is in de onderlinge ranking.

Koplopers groene stroom

Rapportcijfer > 8
Dit zijn de energieleveranciers die volledig inzetten op duurzame energiebronnen. Dit zijn vaak de kleinere bedrijven met een eigen energieproductie die volledig groen is. Wil je gegarandeerd 100% groene stroom kies dan voor deze partijen.

Middenmoot groene stroom

Rapportcijfer >5 en < 7
In de middenmoot vinden we voornamelijk de grotere, oudere energieleveranciers. Deze bedrijven zijn nog geworteld in de wereld van de vervuilende fossiele energie maar zijn wel bezig om te investeren in hernieuwbare energie.

Achterblijvers groene stroom

Rapportcijfer < 5
Deze leveranciers investeren nauwelijks in duurzame initiatieven en blijven grotendeels inzetten op kolen- of kerncentrales. Dit zijn met name de leveranciers die hun eigen grijze stroom vergroenen door de inkoop van groene stroom-certificaten. Zelf produceren zij nauwelijks groene energie. Niet doen dus!

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.