Zonnepanelen huren of kopen

Zonnepanelen op het dak van je huis nemen wordt steeds normaler. Het bespaart namelijk flink op je energierekening en het is goed voor het milieu, omdat je de CO2-uitstoot van je huis zo verminderd. Wil je ook zonnepanelen op je huis maar twijfel je over zonnepanelen huren of kopen? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij, zodat je een goed besluit kunt nemen.

Zonnepanelen huren: dit zijn de voor- en nadelen

Voordelen

 • Als je niet direct in één keer een groot bedrag kunt uitgeven, heb je zo de kans om zonnepanelen op je dak te plaatsen.
 • Je hoeft geen lening af te sluiten.
 •  Je woning krijgt een beter energielabel door de zonnepanelen
 • Minder CO2-uitstoot
 • Na de huurperiode kun je de zonnepanelen meestal overnemen voor een fractie van de kostprijs.
 • Als er tijdens de huurperiode iets gebeurt, is het huurbedrijf verzekerd. Ook komen ze in de meeste gevallen kosteloos langs om het te repareren.
 • Je maandelijkse energiekosten gaan omlaag

Nadelen

 • Huren is vrijwel altijd duurder dan kopen op langere termijn.
 • Een groot verschil tussen zonnepanelen huren of kopen is de btw-teruggave. Op zonnepanelen die je huurt is de btw-teruggave niet van toepassing, op zonnepanelen die je koopt wel.

Zonnepanelen kopen: dit zijn de voor- en nadelen

Voordelen

 • Op langere termijn is zonnepanelen kopen een stuk voordeliger
 • Je woning krijgt een beter energielabel door de zonnepanelen
 • Minder CO2-uitstoot
 • Bij zonnepanelen kopen zijn er veel financiële voordelen: er is btw-teruggave, in sommige
  gemeentes is er subsidie en kun je btw terugvragen.
 • Als je meer stroom opwekt dan je gebruikt, kun je dat terugleveren aan je energieleverancier. Dat kan via een terugleververgoeding.

Nadelen

 • Als je het volledige bedrag niet in één keer kunt betalen, moet je een lening afsluiten. Dat
  betekent ook een registratie in het BKR-register
 • Je moet zelf zorgen voor een verzekering
 • Als er iets mis is met de zonnepanelen, moet je zelf een bedrijf inschakelen om het probleem op
  te lossen. Dat kost tijd en geld.
 • Door de bijkomende financiële voordelen en subsidies, moet je je aanschaf van de zonnepanelen
  ook meenemen in de belastingaangifte. Ook als je geen ondernemer bent.
zonnepanelen huren of kopen voordelen nadelen
zonnepanelen kopen of huren voordelen nadelen

Zonnepanelen huren of kopen: een duurzame investering

Of je nu voor zonnepanelen huren of kopen gaat, het is hoe dan ook een duurzame investering. Het is beter om je dak wel te benutten dan helemaal niet. Waarom het precies duurzaam is? Vooral vanwege het feit dat je met zonnepanelen je eigen groene stroom opwekt. Je stoot dan minder CO2 uit, zeker vergeleken met grijze stroom. Waar grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals gas, aardolie en steenkool, komt groene stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens. Met je eigen zonnepanelen is er geen tussenpartij meer nodig. Ook bij de productie van zonnepanelen wordt meestal meer rekening gehouden met het milieu. Als je concreet aan de slag wilt hebben wij hier de beste bedrijven om zonnepanelen te huren op een rij gezet. 

‘Of je nu voor zonnepanelen huren of kopen gaat, het is hoe dan ook een duurzame investering’

Daarnaast is de belangrijkste reden waarom mensen zonnepanelen huren of kopen natuurlijk geld besparen op de energierekening. Bij zonnepanelen huren bespaar je ook geld en verdien je een deel terug, maar bij zonnepanelen kopen kan het veel verder oplopen. Meestal heb je je investering binnen 10 jaar terugverdiend. Aangezien zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, heb je na die 10 jaar nog 15 jaar gratis duurzame energie en dus bijna geen kosten. Ook zijn er subsidies en terugleveringsregelingen. Als laatste is er nog een ander voordeel bij zonnepanelen huren of kopen: je woning wordt meer waard. Dat komt omdat je met zonnepanelen op je dak een hoger energielabel krijgt voor je woning. In veel gevallen maakt dat het makkelijker om je woning te verkopen.

Salderingsregeling

Als laatste willen we je nog wijzen op de salderingsregeling. Dat is een regeling die zonnepanelen extra aantrekkelijk maakt, maar in de toekomst misschien zal worden afgebouwd. Dat betekent dat je geen of minder vergoeding krijgt voor de stroom die je zelf teveel opwekt met je zonnepanelen. Normaal kreeg je dan een voordelige terugleververgoeding via deze regeling. In de toekomst is dat misschien niet meer zo. Je kunt de extra stroom nog steeds terug leveren aan het net voor een vergoeding, dan wel opslaan voor eigen verbruik (bijv. door middel een accu opslag). De overheid legt hier alleen geen geld meer op toe. De reden dat deze regeling wordt afgebouwd is dat ook zonder de salderingsregeling het hebben van zonnepanelen al winstgevend is. 

Het kabinet heeft onlangs namelijk een wijziging van de salderingsregeling voorgesteld aan de Tweede Kamer. Het kabinet stelt voor om het salderen vanaf 2023 tot 2031 langzaam af te bouwen. Het is nog een voorstel, maar weet dus dat de regelingen rondom zonnepanelen kopen kunnen veranderen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Gerelateerde artikelen

Paula Heeger

Paula Heeger (26) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.