Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzame dampopen verf

  Zweedse verf voor kleuren op natuurlijke basis

  Vrijwel iedereen krijgt een beeld van romantische huisjes aan het water en elanden in het groen bij het horen van ‘Zweeds rood’. Huizen in Zweden worden al eeuwen geschilderd in deze traditionele rode kleur. Het verven van hout is in Zweden altijd een gespreksonderwerp omdat de meeste huizen van hout zijn. Ze zijn dan ook grote kennisdragers op dat gebied. In Nederland brengt Moose Färg (eland verf) mooie matte Zweedse verf op de markt. Niet alleen in rood, maar verschillende natuurlijke kleuren.

  Duurzame dampopen verf

  Traditionele verfkleuren

  De verf is wel aangepast voor de Nederlandse markt. De traditionele verf is loodhoudend en dat is in ons land verboden. Lood komt van nature voor in de pigmenten die in Zweden gewonnen worden. De bekende rode kleur ontstaat door het branden van het gele ijzerhydroxide. Nog verder gebrand ontstaat er een zwarte kleur. Deze kleuroxiden werden ook gebruikt voor hele vroege rotstekeningen. Bijvoorbeeld die in de beroemde grotten van Altamira (Spanje) of in de grotten van Tanumshede (Zweden). In 1255 werd de rode kleur in Zweden al genoemd als verfstof.

  Zweeds rood verf

  Natuurlijke ingrediënten verf

  De verf is een combinatie van hoofdzakelijk pigmenten en lijnolie. Lijnolie, gewonnen uit zaadjes van de vlasplant, wordt van te voren verhit, zodat het eenmaal opgebracht snel genoeg droogt. Er zit maar 10% lijnolie in de verf en dat zorgt er voor dat het hout onder de verf kan blijven ademen. Het is dampopen en dat is belangrijk omdat het vocht in de constructie daardoor goed weg kan. Moose Färg brengt verschillende types natuurlijke verf op de markt. Voor glad hout (alle houtsoorten), ruw hout en hard hout. Zowel de samenstelling van de verf, de productie als de afvalfase zijn volledig duurzaam en milieuvriendelijk. Bekijk de Zweedse kleuren op de site of download hier de app.

  Kvg portretfoto kristel

  Kristel van Genugten

  Expertise: Duurzaam wonen
  Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.